Ледените покривки следват най-лошите сценарии за затопляне на климата

Процентът на загубите e 1,3 трилиона тона
26 яну 2021 19:00, Нели Христова
25
Ледените покривки следват най-лошите сценарии за затопляне на климата
Снимка: БГНЕС

Скоростта, с която ледът по света изчезва, съвпада с “най-лошия сценарий за затопляне на климата”, предупредиха британски учени в ново изследване. Екип от университетите в Единбург и Лийдс и Университетския колеж в Лондон заяви, че скоростта, с която се топи леда в световните полярни региони и планини, се е увеличила значително през последните три десетилетия.

Използвайки сателитни данни, експертите установили, че Земята е загубила 28 трилиона тона лед между 1994 и 2017 г. Процентът на загубите се е увеличил от 0,8 трилиона тона годишно през 90-те години до 1,3 трилиона тона годишно до 2017 г., с потенциално катастрофални последици за хората, живеещи в крайбрежните райони. „Ледените покривки следват най-лошите сценарии за затопляне на климата, изложени от Междуправителствената група за изменение на климата (IPCC)“, каза д-р Томас Слейтър, научен сътрудник в Центъра за полярно наблюдение и моделиране в Лийдс. “Повишаването на морското равнище от такъв мащаб ще има много сериозно въздействие върху крайбрежните общности през този век”, допълни той.

Приносът на IPCC, група към ООН, е от решаващо значение за формирането на международни стратегии за изменение на климата, включително Парижкото споразумение от 2015 г., съгласно което по-голямата част от генериращите парникови газове държави се съгласяват да смекчат въздействието на глобалното затопляне.

Изследванията на университетите, публикувани в понеделник в списанието на Европейския съюз за геология, „The Cryosphere“, са първите по рода си, които използват сателитни данни. Изследвани са 215 000 планински глетчери по земното кълбо, полярните ледени покривки в Гренландия и Антарктида, ледени блокове, плаващи около Антарктида, и морски лед, плаващ в Арктическия и Южния океан. Проучването установява, че най-големите загуби през последните три десетилетия са от ледовете на Арктическо море и антарктическите ледени шелфове, и двата плаващи в полярните океани. Макар че такава загуба на лед не допринася пряко за покачването на морското равнище, унищожаването му пречи на ледените покривки, отразяващи слънчевата радиация и по този начин косвено допринася за повишаване на морското равнище.

“С намаляването на морския лед океаните и атмосферата поглъщат повече слънчева енергия, което води до затопляне на Арктика по-бързо, отколкото където и да е другаде на планетата”, каза д-р Изабел Лорънс. “Това не само ускорява разтопяването на морския лед, но и топенето на ледниците и ледените покривки, което води до повишаване на морското равнище”, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
1
 
! Отговори
Абе преди 3 години
според същите Учени, вече Бялата мечка трябваше да е изчезнала, а тя е в най-многоброъното си историческа популация...
22
0
 
6
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
То щото е яко жега затова и през 2020г бе измерена втората най-ниска температура за всички времена в Северното полукълбо откакто има измерване.
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всички коментиращи преди да прочетат статията. Моля, имайте предвид че това са данни от 1994- 2017г. Реално наистина си е яко жега. Тази година, заради корона вируса, може би е първата от много, в която температурите са по-ниски. Кой знае... Ако се задържи тази пандемия, може без да иска планетата да се закрепи временно. Но ще е временно....
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Eх мечо, мечо...
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кон с респираторДори господарят ви Путин е притеснен за климата и е наредил ограничаване на емисиите според Парижкото споразумение, а вие, русалките, сте притеснени за руския петрол сигурно повече, отколкото Путин се е притеснил.Русия и Китай са космически нации със спътници за наблюдение на климата. И те ли са в конспирацията?
18
1
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Само в Норвегия има 10328 гглетчера...лично съм ги броил
17
0
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 години
Аз сега не разбрах утре до Кауфланда с тролея ли ще ходя на си купя картофи или ще пуснат шлепове???
16
1
 
4
 
! Отговори
Кон с респиратор преди 3 години
За последните 30 години нивото на водите се е покачило с около 9см с тенденция за ускоряване.И кво? Монитора на компютъра от който пишеш сигурно е на бюро, високо 70 см и още 40 см отгоре е мониторът с поставката - общо 110 см, а ти ни плашиш с 10 см за 30 години или с ускоряването за 25 г, т.е. няма половин метър за цял век.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСпоред едно проучване са 198 000, което е от същия порядък. Защо лъжеш?
14
0
 
2
 
! Отговори
Опа,опа преди 3 години
"1,3 трилиона тона" ... дайте по леко с трилионите, че се излагате.
13
4
 
5
 
! Отговори
морски преди 3 години
`Камили ще пият вода от Дунав.` -- НострадамусБай *** ще носи *** от камилска вълна ... най ще му прилягат !
12
0
 
5
 
! Отговори
Тези Глупости преди 3 години
според тези еко-лъжци като се стопели ледовете на Антарктида океана щел да се вдигне на 40 метра.... като я чуете тази глупост следващия път питайте еко-мерзавеца след колко години леда на Антарктида ще се стопи !отговора е 10 000 години !!!!аланколу, ти да не си вечерял с господа че да знаеш какво ще стане след 10 000 години !!!???
11
1
 
10
 
! Отговори
Тези глупости преди 3 години
ги слушам още от 1980 !ледовете щели да се разтопят, окенаите да ни залеят ... е, след 40 години ако се вярва на глупостите ви 30% от леда се е стопил вече обче океаните упорито си стоят на същото ниво където бяха и преди 40 години аман от глупостите ви !!!!!!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как не ви е срам в тоя студ да лъжете, че се бил затоплял климата
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГлегчерите са толкова, колкото пише в статията. Още един ту-луп.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
средно по 20 см на 100 години си вдига нивото на светновния окена. Разбира се на всякъде не е равно, някъде се отдръпва водата някъде се повишава. Но мисля че за тия 20см на 100 години ще успеем да реагираме о време. А и Обама си купи палат на брега на морето, мисля, че ако толкова зле банките щяха да продават на безценица имоти по бреговете..
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗа последните 30 години нивото на водите се е покачило с около 9см с тенденция за ускоряване.Той не би чул нивото да се е вдигнало. Типичен ту-луп.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и от 2005 до сега популацията на полярните мечки е нараснтала 5 пъти, но вие пак си пропагандирате глупостите с тъжните бели мечки...
5
0
 
3
 
! Отговори
16589 преди 3 години
Какво е положението в Норвегия, Швеция, Канада и Русия по-конкретно? Какви отрови се разливат при топенето на тези "вечни ледове"? Каквибактерии се съживяват след векове замразяване в ледовете?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Света ще потъне и Атлантида е потънала и какво толкова, това са нормални климатични процеси. Динозаврите и те са умрели, ако не бяха умрели и вас нямаше да ви има.