България помогна на ФБР в разбиването на мащабна кибер схема

"NetWalker" е атакувала и хиляди българи
Обновена: 28 яну 2021 19:33 | 28 яну 2021 14:52,
14

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГДБОП, Националната следствена служба и Върховна касационна прокуратура са участвали в международна операция срещу кибер престъпници, които са получили милиони долари от откупи за откраднати данни.

Разследващите от България са помагали на ФБР и са открили ресурса на измамниците в тъмната мрежа, пише "24 часа".

Според съобщение на министерството на правосъдието в САЩ във Флорида е арестуван канадският гражданин Себастиан Вашон-Дежардинс. Сочи се, че е отмъкнал от жертвите си над 27 млн. долара. По време на операцията са иззети половин милион долара в криптовалута. Изнудваните от цял свят са плащали по този начин по указания на кибер престъпниците.

Престъпната организация "NetWalker" действа от няколко години и особено в условията на пандемия. Пострадали са големи компании, държавни институции и дори университети.

"NetWalker" е добре разработена платформа за кибер рекет. Хакерите проникват в компютърните системи на жертвите си, точат данните и ги криптират. След това се свързват с тях и искат откуп за данните.

Очаква се по-късно днес разследващите от България да съобщят подробности за операцията.  

Хиляди българи също са били атакувани по схемата за кибер изнудвания. Въпреки че всичките им файлове са били заключени обаче, нито един българин не е платил поисканата сума.

Вместо да платят, българите са преинсталирали своите операционни системи, като по този начин са изгубили всички файлове на компютрите си.

Сайтът е спрян, а иззетата сума е 454 530, 19 долара в биткойни по днешния курс на криптовалутата.

Смята се, че задържаният е създал вируса, а негови сътрудници са го разпространявали.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До 4,Това не са хакери, а обикновени престъпници. Ако не бяха хакерите, ти нямаше да имаш нито компютър, нито интернет, където да пишеш глупави коментари. Неудачниците са тези като теб, които имат по две гънки на мозъка.
10
0
 
1
 
! Отговори
космата змия преди 3 години
До Анонимен 10Ама те май незнаят че порцеланов петел не се скуби!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хиляди българи също са били атакувани по схемата за кибер изнудвания. Въпреки че всичките им файлове са били заключени обаче, нито един българин не е платил поисканата сума.Хахаха
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са цели 14 бити коня по днешен курс бе, ейй! Не ми е ясно без ключ какво ще ги правят ама карай... Важното е нашите юнаци да се разпишат по новините колко са добри, а какво са свършили и те не знаят, нищо не разбират. Интересно е какво стана с "конфискуваните" 200 000 биткойна от нашата прокуратура? 10 милиарда лева са сега??
7
7
 
2
 
! Отговори
Полигон на ЦРУ преди 3 години
Бойко и компания унищожават Българи чрез секретни оръжия!Някой им казват Психотронни оръжия но това не е важно, интересното е защо институциите мълчат!
6
3
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
То ако нямаше интернет, как щяхме да разберем ти колко си "умен"?
5
9
 
5
 
! Отговори
БГТалибаните преди 3 години
Службите и Прокуратурата пак слугуват на САЩ срещу Сникерс и Пепси но за сметка на това тероризират Българи!Пример: Терора в Перник
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Канадският гражданин не е разбрал, че българите хвърлят парите през терасата в плик, а не криптовалути
3
4
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Между Банкя и София!
2
5
 
5
 
! Отговори
LukeSkyWalker преди 3 години
Този NetWalker не е по-опасен от нашия ГЕРБWalker който се инсталира в localhost-а на нощното шкафче и тайно тегли евро от сметките ви докато си пийвате JohnieWalker
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Централата къде е...