Олимпийски игри имат нужда от чудо, за да бъдат организирани

Игрите ще представляват логистичен кошмар
Обновена: 28 яну 2021 19:05 | 28 яну 2021 18:00, Нели Христова
15
Олимпийски игри имат нужда от чудо, за да бъдат организирани
Снимка: БГНЕС

Ultimate Fighting Championship си имаха "боен остров", НБА - "балон". Но на Олимпийските игри в Токио ще им е нужно чудо.

След като пандемията от COVID-19 принуди организаторите да отложат летните олимпийски игри миналата година, сега те трябва да започнат след по-малко от шест месеца - 23 юли. Но основните въпроси остават, например как Япония планира да извърши това, което може да се окаже най-сложното спортно събитие, което някога се е провеждало - в което участват над 11 000 спортисти от над 200 държави, които трябва да се пазят от вирус, който е заразил 100 милиона души и е убил повече от 2 милиона.

В сряда президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах обеща, че събитието ще се състои. "Нашата задача е да организираме Олимпийски игри, а не да отменяме Олимпийските игри", каза той и добави, че МОК работи "ден и нощ", за да бъде домакин на безопасно събитие.

Това може и да е осъществимо. UFC и НБА доказаха миналата година, че е възможно безопасно да се проведе голямо спортно събитие по време на пандемията, стига участниците да са готови да направят някои жертви и да станат креативни. UFC премести всичките си битки на остров в Абу Даби, докато НБА завърши сезона си от 2019-2020 г. в кампуса в Disney World със строги правила, за да предотврати появата на вируса. И двата метода се оказаха успешни, но тези две събития бледнеят в сравнение с летните олимпийски игри по отношение на огромния размер и сложност.

В игрите в Рио де Жанейро през 2016 г. взеха участие 11 000 спортисти от 206 различни държави, които се състезаваха в 306 различни спортни събития на 37 локации, като всички те трябваше да бъдат щателно подготвени, за да отговорят на строгите стандарти, изисквани от най-елитните спортисти и световните медии. Повече от 25 000 журналисти от цял ​​свят бяха акредитирани да отразяват игрите в Рио, за да могат феновете да следват на какъвто и да е език състезанията.

Сега организаторите се надпреварват да определят как Токио може да проведе събитието безопасно, особено като се има предвид, че голяма част от Япония е в извънредно положение на фона на трета вълна от инфекции. Властите трябва да измислят как да защитят не само спортистите, но и гражданите на най-многолюдния столичен район в света, което е обезсърчаваща задача, имайки предвид огромното застаряващо население на Япония и по-бавното от очакваното разпространение на ваксини срещу коронавирус.

Организационният комитет на Олимпийските игри заяви в междинен доклад, публикуван през декември, че ще предприеме множество мерки за превенция на COVID-19 за спортистите и зрителите, ако последните дори бъдат допуснати.

В доклада обаче липсваха конкретики. Не е ясно какво се случва, ако един състезател се окаже положителен или кой трябва да влезе в карантина при пристигане или кой би платил за това - не всички олимпийски състезатели са професионални спортисти с бюджет за такъв разход.

Ясно е, че игрите ще изглеждат невероятно различно в сравнение с тези в Рио. От церемониите по откриването до самото състезание, промяната идва в по-голямата част от събитието, с изключение на името - организаторите избраха да се придържат към прозвището - Tokyo 2020.

Дик Паунд, най-дългогодишният и най-откровен член на МОК  заяви, че е "уверен", че Игрите ще продължат, и определя вероятността това да се случи на около 75%. "Мисля, че ако не настъпят драстични промени, това е управляемо предложение и се надявам, че ще успеем да го постигнем", каза Паунд, като добави предпазлива нота, пред CNN.
"Няма сигурност в живота и какво може да се случи с вируса."

Трудни пристигания

Първата основна задача ще бъде подготовката за приток на толкова много спортисти, идващи от цял ​​свят.

Откритото първенство на Австралия току-що доказа колко предизвикателно може да бъде това, а в това състезание участваха само около 250 играчи.

Австралийските власти изискаха всички играчи да бъдат поставени под карантина в продължение на две седмици и на повечето бяха отредени по пет часа всеки ден, за да излязат и да тренират в строги биозащитни балони. Въпреки това всеки играч, за чийто полет до Австралия има потвърден случай на COVID-19, трябваше да премине 14-дневна карантина преди мачовете си от големия шлем. Това означаваше, че 72 играчи нямаха право да напускат хотелските си стаи, след като пътниците в полета им се оказаха положителни.

Някои тенис звезди изразиха гняв и чувство на неудовлетвореност от това, че са задържани преди първия голям шлем за сезона на тениса, включително рекорден осемкратен победител на Australian Open при мъжете Новак Джокович. Един играч каза, че спортистите на чартърен полет не са били наясно с политиката, но Даниел Андрюс, министър-председателят на австралийския щат, където се провежда Оупън, каза, че тенисистите са били запознати с правилата преди да дойдат в страната.

Цялото изпитание показва колко е важно за организаторите на Tokyo 2020 да формулират план, в който ясно се обясняват правилата на спортистите и им позволява да продължат тренировъчния си режим, докато са в карантина. По този начин олимпийците няма да са поставени в неравностойно положение по време на карантина и могат да се състезават на високо ниво за събитие, което вероятно са подготвяли през целия си живот

Предишни събития

МОК обяви през декември, че церемониите по откриване и закриване ще бъдат съкратени. От статия на Japan Times по-рано този месец стана ясно, че 6000 души вероятно ще присъстват на емблематичния откриващ парад на Националния стадион в Япония, а олимпийски служител заяви, че участието ще бъде ограничено до спортисти и максимум шест служители на отбора на държава.

Тази намалена церемония е в съответствие с цялостното опростяване на игрите.

Обяснявайки как може да изглежда това опростяване, Паунд каза: "Със сигурност можете да намалите нивото на услугите, можете да намалите степента на гостоприемство, което се предлага и подобни неща. Но знаете, че състезанието по лека атлетика включва всички състезания по лека атлетика и мачовете, полуфиналите и финалите. Всичко това, с което трябва да се справим по един нормален начин."

МОК заяви, че спортистите трябва да пристигнат не повече от пет дни преди първия си състезателен ден и да напуснат не повече от 48 часа след като приключат със състезанията.

Спортисти, треньори, телевизионни оператори и всеки, който пътува до игрите, вероятно ще се сблъска с период на карантина в родната си страна, преди да пътува до Япония. Това ще бъде последвано от тестове при пристигането на летището и редовни тестове за тези, които отсядат в селото на спортистите в Токио, където могат да спят около 18 000 души.

Състезателите ще бъдат тествани поне веднъж на всеки четири дни, ще бъдат проследявани през целия им престой и ще имат ограничено взаимодействие с други хора, според доклада, публикуван през декември.

Това означава, че участниците няма да могат да посетят забележителностите в Токио или да участват в прословутите купони, които се провеждат в Олимпийското село, след като спортистите завършат състезанията. Всъщност, когато спортистите пътуват между селото и местата за състезания и тренировки, те трябва да го правят с определени превозни средства, носещи маски. Според служителите ще бъде въведено оборудване за "предотвратяване разпространението на капчици".

Фен опит

Около 4,45 милиона билета са продадени в страната, а 1 милион са закупени от чужденци. Япония предложи възстановяване на суми на хора, които не могат да присъстват на Олимпийските игри на новите дати.

Официалните власти заявиха, че до пролетта ще решат колко фенове ще могат да присъстват - и дали това ще включва международни пристигания. Понастоящем границите на Япония са затворени за чужди граждани.
Ако посетителите бъдат разрешени, опитът им вероятно ще бъде високотехнологичен. Правителството разработва приложение за проследяване на договори за присъстващи, използващи GPS, което според съобщенията ще свързва визи, доказателства за резултати от тестове, билети и друга информация, съобщиха властите.

Посетителите, които покажат доказателство за отрицателен тест за COVID-19 и се съгласят да използват приложението за проследяване на контакти, няма да имат нужда от карантина в продължение на 2 седмици, съобщават местните медии. Според доклада на комитета обаче може да е необходима карантина в зависимост от коя държава идва лицето.

"Сега или никога"

Правителственият олимпийски министър Сейко Хашимото заяви, че Токио 2020 ще се проведе през 2021 г. на "всяка цена". Премиерът Йошихиде Суга също обеща, че игрите ще продължат.

Перспективата за провеждане на Олимпийските игри обаче изглежда особено мрачна през последните седмици поради скока в случаите. Япония е регистрирала 376 000 случая на COVID-19 и 5387 смъртни случая от вируса. Планът за разпространение на ваксини в Япония върви по-бавно от тези в други развити страни, като САЩ, Китай или Обединеното кралство. Страната планира да започне да ваксинира медицински работници в края на февруари, а  възрастните хора - до март. Не е обявен график за ваксиниране на останалата част от населението. Убеждаването на хората да се ваксинират в Япония ще доведе до нови предизвикателства, тъй като скептицизмът към ваксините е широко разпространен, воден от историята на страховете за безопасност на ваксините и опасенията относно страничните ефекти.

Освен това нараства обществената опозиция на Япония като домакин на Олимпиадата - анкета на националната телевизия NHK показа, че 77% от хората в Япония смятат, че игрите трябва да бъдат отменени или допълнително отложени.

"Правителството е обсебено от домакинството на Олимпийските игри", каза Кумико Суто, основателят на "Хангорин Но Кай", антиолимпийска група в Токио. "По време на тази катастрофа с коронавирус става ясно, че Олимпийските игри ще жертват живота на хората."

Но Паунд, заяви, че още едно отлагане може да бъде прекалено скъпо за Япония и логистично невъзможно, особено като се има предвид, че до зимните олимпийски игри в Пекин 2022  има около година. "Това допълнително ще усложни претъпкания спортен график ... ще ви се проведе Световно първенство по футбол и в един момент просто има твърде много задръствания в цялостната система", каза Паунд.

Отмяната на игрите би била сериозен удар за гордостта и финансите на Япония. Достигнала до 25 милиарда долара-  това вече ще е най-скъпата Летна олимпиада в историята преди закъснението. Дългогодишният бивш премиер Шиндзо Абе обяви събитието като възможност да покаже мощното възстановяване на Япония от земетресението и цунамито през 2011 г. и години на стагнация на икономическите резултати.

Без притока на туристи Япония едва ли ще получи икономически отскок от игрите, на които се радват повечето страни. Провеждането на Олимпийските игри със зрители може да доведе до икономическа загуба до 23 милиарда долара в Япония, според Кацухиро Миямото, почетен професор в университета Кансай.

Но може би спортистите, които са тренирали цял живот за този момент, имат най-много да губят.
"На север от 70% (от спортистите) никога не стига до втора олимпиада," каза Паунд. "За тях това е сега или никога.".

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На север от 70%...."Какво изобщо означава това?
9
3
 
0
 
! Отговори
Anus shepti преди 3 години
Продавам добавки и информация как се изнася пудра от южна америка
8
1
 
4
 
! Отговори
олимпиец преди 3 години
Те дето пишат и пълнят сайтовите са чели само Винету явно,Христова говорим за Япония не за София не се кахарете там нещата с а на светлини години от колонията БГ
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То така стават пандемиите. Събират се всякакви от цял свят и си обменят вируси. Кой каквото си донесе. И после прилепите и панголините им били виновни.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете ги дистанционни, онлайн. Щом дистанционното образование е ефективно, защо Олимпийските игре да не са?
5
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Има такива вафли - БСФС да им изпратят на японците...
4
3
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Японците ще ги организират. Това да не е ГЕРБ
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама и заглавие имате. Да се организират може но дали ще се състоят е въпроса
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На никой не му дреме за никакви ваши игри, това е отживелица.
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм вярвал, че може да има нещо, за което ми дреме толкова малко.