100% ефективност показа пасивна ваксина срещу коронавирус

Подробности за препарата, който е в трета фаза на проучване
1 фев 2021 08:28, Петя Славова
12
100% ефективност показа пасивна ваксина срещу коронавирус
Снимка: БГНЕС

100% е ефективността на пасивна ваксина срещу COVID-19 според междинните резултати от клинично изследване. Продуктът представлява коктейл от антитела, разработен от компанията Regeneron Pharmaceuticals.

В състава му влизат два вида моноклонални антитела – касиривимаб и имдевимаб. Тези антитела са изкуствено създадени и неутрализират SARS-CoV-2. Те се свързват с шиповидния протеин, благодарение на който коронавирусът навлиза в клетката.

Още по темата

През ноември миналата година препаратът получава извънредно разрешение за приложение при лечението на лека и средна форма на тежест при COVID в САЩ.

Изследванията досега показват, че препаратът е по-ефективен при назначаване в ранен стадий на заболяването при пациенти с високо вирусно натоварване, необразуващи собствени антитела.

Въпросните антитела не стимулират появата на нови мутации на коронавируса, показва друго предварително изследване на препарата, публикувано в Science.

В момента все още тече трета фаза проучване на препарата, което се провежда съвместно с Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ. То ще приключи в края на март.

Какви резултати дава препаратът до този момент?

Изпитване се провежда с 408 доброволци с висок риск от заразяване с ковид. Приблизително половината приемат препарата, а останалите са на плацебо. От 223 души от контролната група 8 развиват симптоми на ковид, при 23 е установено безсимптомно протичане на инфекцията, доказана чрез PCR тест. При нито един доброволец от приемалите препарата не се развива инфекция със симптоми, пише Puls.bg.

Положителни PCR тестове дават 10 души, като при тях е липсвало симптоматично проявление на инфекцията. Това означава, че продуктът намалява два пъти риска от заразяване.

При заразените доброволци от плацебо групата максималното ниво на вирусно натоварване е средно 100 пъти по-високо, отколкото при приемалите антителата. Инфектираните, приемали препарата, са отделяли вируса не по-дълго от седмица. За контролната група този период е 3-4 седмици.

Според Джордж Янкопоулос, главен научен сътрудник в Regeneron, препаратът може да се използва като пасивна ваксина с цел да се ограничи разпространението на вируса и да се намали вирусното натоварване при заразените.

Този препарат би бил от полза при хората, които все още не са ваксинирани или не са получили пълната имунизация срещу COVID, чийто организъм реагира слабо на ваксиниране или при тези, при които има противопоказания за ваксиниране.

Продуктът е наречен REGEN-COV и се прилага инжекционно, за разлика от други подобни, които се въвеждат венозно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешно е да се говори за нещо, което "спира разпространението" на несъществуващ вирус.
9
3
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Видях, че хората, между другото са го написали "пасивна ваксина "
8
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Такива вируси се лекуват. С препарати. Много по добре е. Както впрочем е примера с тамифлу и "свинския грип" . За него читава ваксина така и не излезе. Впрочем има няколко ефективни препарата, особено при навременно приложение, които потънаха. Простолюдието одобри само най скъпият и най неефективния. Що ли ?
7
0
 
1
 
! Отговори
Не е преди 3 години
Защото като спреш да го взимаш и останалите вируси се размножават с експоненциална скорост.Не се знае кога трябва да се спре лекарството, един бацил да е останал, наново експоненциално, удвояват се за 20 минути.
6
0
 
1
 
! Отговори
Магьосника преди 3 години
до цървула:"кекса" знаеш ли какво прави - генерира Азотен окис - който е единственото доказано съединение което инхибира всички корони цитат от нетаL-аргининът е аминокиселината, която "генерира" азотния окис,който участва активно в елиминирането от организма на токсичния амонякСлед 50-годишна възраст по същество синтезът на L-аргинин в организма се преустановява...
5
5
 
16
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Моята ваксина е разходки на чист въздух,вечер три ракии,лук,праз,чесън и яко кекс с жена ми.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново заблуден журналист. Това не е ваксина а лечебен препарат съдържащ стецифични антитела. Препарата може да ви излекува при заболяване, но не може да ви предпази от заболяване, не създава имунитет.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново заблуден журналист. Това не е ваксина а лечебен препарат съдържащ стецифични антитела. Препарата може да ви излекува при заболяване, но не може да ви предпази от заболяване, не създава имунитет.
2
7
 
10
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ами много добре. Много по добре от клетъчните РНК ваксини. Да не забравяме че допреди няколко месеца калинките от брюксел разпрааха колко опасно било да се работи с РНКи в растенията, които отивали за фураж, а пък после човека яде животните, които ядат фуража в който в зародиш била използвана РНК . Хахахаха
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бързайте да викате "ура" и да се записвате за ваксиниране с този препарат. Доколкото си спомням с него лекуваха Тръмп миналата година и тогава се говореше, че струва над 200 хиляди долара.. Не вярвам да е поевтинял много. Очевидно това ще е за тези, които имат пари. За останалите - супата