Мечтата за върха: Българските алпинисти, останали завинаги с нея

Атанас Скатов загина при опит да стане първият българин на К2 през зимата
Обновена: 5 фев 2021 18:23 | 5 фев 2021 17:45, Веселина Йорданова
35
Мечтата за върха: Българските алпинисти, останали завинаги с нея
Снимка: Facebook/Dr. Atanas Skatov

Българският алпинист Атанас Скатов загина при опит да покори К2, втория по височина връх на планетата след Еверест.

Със своите 8611 м надморска височина снежният исполин беше единственият осемхилядник, неизкачен през зимния сезон. На 16 януари тази година обединена непалска експедиция единствена успя с алпийското предизвикателство, записвайки нова глава в историята.

Още по темата
Екипът, в който е и българинът, се отказва при атаката снощи заради лоши атмосферни условия.

Инцидентът със Скатов става на слизане. Той се е откачил от осигурителното въже и е паднал на 7400 метра височина. При падането GPS тракерът му отхвърчал на 8 метра вляво. Тялото му е било открито два километра по-надолу при претърсване с хеликоптер. Българинът, за който това е 21-ва експедиция, прекара повече от 40 дни в планината в очакване на прозорец за изкачването.

"Това е за мен експедиция номер 21 за последните 8 години и 14-та над 8000 метра. Но колкото и опит да имаш в планината, никога не е достатъчен. Само планината решава дали да ни допусне до върха си", казва Скатов на тръгване.

Тленните му останки са транспортирани с хеликоптер на пакистанската армия до близкото летище Скарду.

Атанас Скатов е роден на 11 март 1978 г. в Сливен. От 2012 г. се занимава активно със спорт, в това число туризъм, алпинизъм, катерене, колоездене, плуване и други. Освен това преминава на веган-​меню на хранене като част от експеримент дали човек може не само добре да живее на тази диета, но и дали може да се натоварва максимално физически и психически.

Той е първи и единствен българин, изкачил 11 пъти връх над 8000 метра, както и първи и единствен българин изкачил четири осемхилядника за една календарна година (140 дни). Скатов е и първи и единствен българин, изкачил връх Еверест по северния и по южния ръб.

Първи веган в света, успял да завърши проекта "Седемте континентални първенци" за изкачване на най-​високите върхове на седемте континента на планетата. В биографията му има и множество бързи изкачвания, с които също е първи у нас.

За по-малко от три години България загуби трима алпинисти по най-високите върхове

Боян Петров изчезна в началото на май 2018 година при опит да изкачи връх Шиша Пангма (8013 м). Въпреки мащабната спасителна операция, продължила дни наред, в която усилия обединиха властите на България, Китай и Непал, близо сто спасители и в която участваха три хеликоптера, тялото му не беше открито. Боян остана завинаги на върха. Той е първият българин на К2 - изкачен на 31 юли 2014 г.

В средата на май 2019 година българинът Иван Томов успя да изкачи връх Лхотце, четвъртия по височина в света. На слизане обаче се почувствал зле. Причина за смъртта на 35-годишния русенец е станал мозъчен оток заради усложнения, предизвикани от височината и налягането.

Първият български алпинист, който губи живота си в Хималаите, е Христо Проданов при емблематичното изкачване на Еверест - през 1984 година, сам, без кислороден апарат, по най-дългия и най-труден западен склон на планината.

Завинаги остават и предизвикват трепет думите, които радистът повтаря на Проданов по радиостанцията: "Ице, ти си голям мъж! Не заспивай! Ти си българин! Всичко е окей, към теб тичат хора. Моля те, не заспивай!".

Тогава с невероятна скорост и саможертва Людмил Янков се изкачва от 7170 м до кота 8500 м, преодолявайки 1330 метра денивелация, за да окаже помощ на Проданов.

При първото българско изкачване на Анапурна I на 28 октомври 1989 г. загиват алпинистите Милен Метков и Огнян Стойков.

На 23 октомври 1994 г. под Кангчендзьонга, 8586 м, намира смъртта си Йорданка Димитрова, единствената българка дотогава с изкачен осемхилядник (Чо Ойю, 8201 м през 1991 г.).

Варненският алпинист Христо Станчев поема през 1998 г. към Манаслу - 8163 м. След неуспешен опит за изкачване на върха заради лошо време той се подхлъзва фатално на слизане.

На 24 май 2004 г. загива най-младият алпинист в експедицията "Еверест 2004 г." Христо Христов.

В Хималаите по същото време смъртта си намира и племенницата на Христо Проданов - Мариана Масларова, която е в друга експедиция за Еверест.

През 2010 г. в подножието на К2 губи живота си Петър Унжиев. Официалната версия за смъртта му е височинна болест.

Изкачването на 14-те осемхилядника на планетата е известно като "Хималайската корона" - мечтата на стотици алпинисти по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
19
 
! Отговори
... преди 3 години
До тези с ракийката: има, но вие няма да разберете и по важни неща от това. Изключвам семейство, близки и приятели. Не разбирам алипинизма, но ако нещо, което те кара да чувстваш добре, а било и риск ти доставя душевно удовлтворение... Някои караме ски. Може да се пребием. Други плуват- може да се удавят, трети вдигат щанги- да се премажат, вие с ракията освен да се натряскате (аз също пия) и да се пребиете по стълбите или с кола или да ви премаже кола за друго не ставате
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шерпите не обичат солови играчи и това е крайно време да се разследва, след смърта на Боян..
30
1
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Е що се эаложи на рулетката, аэ эалагам хартии ако имам
29
8
 
10
 
! Отговори
До има един лаф, че преди 3 години
Не е само при алпинистите, офисните мишки рядко осъзнават, че има стотици хиляди хора, които имат високорискови професии, при които миг невнимание води до смърт. Не ми се изброява, но в повечето случаи рутината е тази, която кара хората да правят неволни грешки с фатален край. Темата е дълга, но се надявам много хора да разберат, че ве всички прекарват живота си от леглото в колата, пред копмютъра, пак в колата, на масата и от там отново в леглото.
28
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И всичко тва за да кажеш "Ора изкачих планината", браво бре умници
27
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
егати спорта, изглежда само лудите го практикуват, да изкачвам планини и туй било световна сензация, е нема що, е ся и тоа пич, пукнал за нищо, а моеше си седне с ракийката и семейството и да му е екстра
26
0
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
За учудване майка на Скатов, Мария Стоянова е много твърда, дори гласът и не трепна когато говориха с нея.
25
2
 
9
 
! Отговори
Има един лаф ,че преди 3 години
Смелостта е липса на въображение ..... По--скоро при алпинистите важи друго правило--постоянно повтарящия се риск ги прави недостатъчно внимателни и пренебрегват във някаква степен степента на опасност .
24
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смели хора с мечти. Поклон пред всички. Направили са много за разлика от такива като мен които висят по 8 часа в офиса пред компа и след това на дивана пред ТВ !
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо фамилията на родителите му е Стоянови, той и сестра му Димитрови, а от 2009 той става Скатов явно заради алпинизма.
22
2
 
6
 
! Отговори
riho преди 3 години
пропуснали са Иван томов - миналата година, или по-миналата
21
4
 
18
 
! Отговори
До шах и мат преди 3 години
Никой не е излъгал смъртта, така че не разбирам защо се пънеш. Дали да умреш като орел или като мишка е въпрос на личен избор. Ти си направил своя, позволи на другите да направят техния!
20
3
 
6
 
! Отговори
До анонимен 1 преди 3 години
Разликата между смелостта и глупостта е, че при глупостта действаш неоценявайки рисковете, а при смелостта действаш оценявайки ги но въпреки страховете си. С изказването ти ми става ясво, ме при теб няма шанс да загинеш при проява на смелост. Пази се от другия вариант!
19
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алоу Днес-а, ако искате да намразя човечеца , Бог да го прости, пуснете още 2-3 стати за него и ще го проклинам до второ пришествие.
18
3
 
3
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Сега нямаме читав алпинист,е има един двама с по 3-4 осемхилядника ама се скатават!
17
0
 
7
 
! Отговори
МАЙОР КОСТОВ КАТ ПП преди 3 години
Добре де--- там няма ли Военни Действия, тоест Активни Военни Действия ?..Само на няколко десетки км от К 2 ?Това там е в Кашмир , а не в Непал и Китай , където са повечето 8-хилядника ?
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета статията - по-вероятно е да си останеш в Хималаи-те отколко да се върнеш. Ерго, тея алпинисти по-добре да бъдат наричани само убийци.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тогава с невероятна скорост и саможертва Людмил Янков се изкачва от 7170 м до кота 8500 м" - евала на този човек!А иначе не разбирам защо се правят на мъже да изкачват без кислород?... И сега като шерпите изкачиха К2 през зимата за пръв път в историята, сумати ще се юрнат следващите години и смъртните случаи предстоят. Рекордът е поставен, няма подобряване, за ко?
14
6
 
5
 
! Отговори
Ей,анонимник 11 преди 3 години
Предпочиташ статии за чудовищния вирус ли?!
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааа, стига де. Някакви луди лудуват, после само пълните новините с тях. Едно споменаване даже им е много, ама айде - щоом са предали богу дух. Това ви е седмата статия за днес, прекалявате!