Беше ли прекалено това, което алпинистите на К2 искаха от себе си?

Край на комерсиалната експедиция беше обявен вчера
41
Беше ли прекалено това, което алпинистите на К2 искаха от себе си?
Българинът Атанас Скатов, който загина под върха. Снимка: БГНЕС

Край на голямата комерсиална експедиция на връх К2 в Пакистан, в която загинаха българинът Атанас Скатов и каталунецът Сержи Минготе, беше официално обявен вчера.

В нея безследно изчезнаха още трима души - Джон Снори от Исландия, Али Садпара от Пакистан и Хуан Пабло Мор от Чили.

Още по темата
Журналистът от Италия Алесандро Филипини, който работи в “Газета дело спорт” от 1980 г., а до 2011 г. е заместник-главен редактор на най-четения всекидневник в Италия, познава добре двама от изчезналите.

Със Сержи Минготе се запознах преди експедицията, а Али Садпара познавах покрай Симоне Моро, Алекс Чикон, Райнхолд Меснер и Нирмал Пурджа, казва той в интервю за БНР.

Тази комерсиална експедиция на К2 по принцип е много рискова - имаше много хора с различен опит. И най-лошото, което предполагах, е това, което написа и Райнхолд Меснер в “Газета дело спорт” - че бързината и лесният начин, по който Нирмал Пурджа и шерпите стигнаха до К2, са накарали останалите там да помислят, че не е толкова трудно, коментира журналистът.

Според него шефът на експедицията е имал добра стратегия и е поставил така нещата пред всички, които са тръгнали на 5 февруари - казал им е за колко точно време трябва да стигат между различните лагери, тези времена е трябвало да бъдат спазвани. Който не е могъл да спазва тези времена, е трябвало да тръгва назад, да се връща.

Само двама са направили това, което той им е казал да правят. Всички останали по собствено желание са продължили нагоре. И в Лагер 3 се е оказало, че са много повече от това, което е трябвало, и затова палатките са били недостатъчни, а палатките дори са били повредени от вятъра, посочи Филипини.

По думите му, когато са пристигнали в Лагер 3 и не са могли въобще да спят, тогава са си дали сметка, че са прекалили, и някои са тръгнали обратно. Само групата на Джон Снори са били преди това решили да тръгнат нагоре. Те и преди това направиха опит да изкачат върха. Техният опит може да бъде разбран. За другите - беше прекалено това, което искаха от себе си, смята Филипини.

"Аз почти не спах и всички тези часове ги преживях много драматично, мислейки за трагедията, особено за Саджид - синът на Али, който остави баща си там, в планината... Бил е задължен да го остави. Мога само да си представя какво му е минало през главата, когато е трябвало да вземе решението да го остави. За да спаси Саджид своя живот, е трябвало да слезе и това го е отказало от опита да помогне на баща си и от надеждата, че може да го спаси. Той е трябвало да избира между тези два варианта... Познавам и други майки, които са останали вдовици с деца. Спомням си трагедията с Боян Петров, познавам съпругата и на Томек Мацкиевич... Нямам думи... Няма думи, които биха могли да успокоят... Вчера си писахме с Ано, вдовицата на Томек, защото всеки път, когато има някакъв инцидент със смърт в планината, тя изживява отново и отново тази драма... Надявам се децата на тези мъже да бъдат по-силни, да преодолеят и да забравят по някакъв начин инцидента. Но те никога няма да забравят бащите си", заявява журналистът.


41
Още от ЕС
Как коронавирусът в Португалия изведнъж експлодира?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
2
 
! Отговори
аха преди 2 седмици
К2 е най-трудният за изкачване и в пъти по-труден от Еверест,въпреки че е с около 300 метра по-нисък. Да тръгнеш да го изкачваш зимата е пълна лудост и това е мнението и на рисковите алпинисти
37
0
 
2
 
! Отговори
ааа преди 3 седмици
На К2 си умират хора редовно, така че не разбирам за какво е драмата. При всяко изкачване има жертви. А при толкова масово изкачване просто няма как да се размине и никой да не умре.
36
6
 
2
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 седмици
Чула жабата,че подковават Коня-И тя се наредила на опашка!:)))И така си вдигнала кракът,че се подхлъзнала:(
35
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не мога да ги жаля тия. Там са по свое желание, да си чешат кр***стите и да се правят на голямата работа, без постиженията им да имат каквито и да е реални ползи за който и да е.

Не са станали жертви на насилие, несправедливост, нито на зла случайност, сами избират да отидат на изключително опасно място, във възможно най-лошото време от годината.

Местя!
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ганьо бил зле а деугите добре.По принцип няма дефиниция за успял.Някой смята за успех да се качи на Еверест деуг да реши някаква математическа задача трети да спечели конкурс за красота.Какво означава успял.Да си жив и здрав да се радваш на малките неща и това да те кара да се чувстваш щастлив било то да седиш около внуците на масата на по чаша греяна ракия или вино пак е успех.
33
2
 
12
 
! Отговори
Гаро преди 3 седмици
Разбира се че е прекалено всичко това, и за какво е това изкачване и този неоправдан риск?
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
авантюристи. непотготвени..
31
2
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 3 седмици
Откога Каталуния стана отделна държава?
30
4
 
25
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 седмици
Децата не бива да бъдат по-силни, а по-умни е точното пожелание и никога не бива да тръгват по стъпките на самозабравилите се бащи. Голям алпинист е живият алпинист, а на загиналите поради акълеца си, лек сън по ледниците.
29
4
 
20
 
! Отговори
К2 преди 3 седмици
Ко толкова е станало?
Едни са взели парите, други са качили върха, трети са умрели, останалите кой от къде е.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нищо прекалено, просто в реда на нещата. На война може да бъде и по-лошо. При това там дори никой не те пита.
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 26
А ти къде си в цялата история?
Колко си се развил и колко си успял?
26
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За Ганьо всичко е прекалено. Дай му да пийва ракийка и биричка на масата вкъщи, да нищи световните конспирации и да коментира този и онзи колко били зле. А хората се развиват, квалифицират, успяват, постигат цели, градят кариери, живот, семейства. А Ганьо само плямпа и се залъгва как успелите били връзкари.
25
26
 
15
 
! Отговори
ß преди 3 седмици
Разплутите чичаци и лелки, дето едвам стават от дивана, да отидат до ВЦ, коментират със злобица великите постижения на Скатов. Скатов, е качил невъзможната Анапурна, място за което едва ли повечето от вас мизантропи знаят. А това,че максимално бхте се качили въху жена Ви, евалата постижение....малцина биха дръзнали.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мисирките пак не са проучили преди да драскат. Исландецът и чилиецът са били отделна експедиция, а не част от тълпата която е носила нагоре платилите като Скатов.
23
2
 
36
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 седмици
За мен името на Българския Алпинизъм е
Людмил Янков!!!!
Помнете това Име и се гордейте с
Човека Людмил.
Той е знаел, че името на Проданов, ще остане в историята, той не катериш за слава, а за да спаси приятел.
Качил е над 1330м Денивелация над 7000м,
Представете си вашата 8ет. Панелка умножена по 65пъти, ама не се качвате по стълбището и на топло, а в леда в студ и височина дето летят самолети.
Герой!!!
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Скатов сравнително с лекота преодоля 10 8-хилядника и аз лично се надявах скоро да има българин качил 14-тe.
Но явно стомната се спука.
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Знаели ли са къде отиват и какво може да им се случи.
Изтеглили са късата клечка.
Сега си носят отговорността - умрели са.
Какви сме ние, че да ги съдим?
Евентуално можем да направим изводи за себе си.
20
3
 
11
 
! Отговори
до 19 преди 3 седмици
Виж снимката , това Амундсен ли е? Две въженца, стълбичка, само шерпа с кислорода и чайчето не е там, защото е снимал, да овековечи подвига...
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е един от най-трудните върхове, бях изумен когато Боян Петров го изкачи 2014 и беше първия българин направил това, има доста филми за върха и за това колко е опасен.
Това не е спорт за всеки, може да си на 100 метра от върха, да искаш да го качиш, но времето да се промени и да трябва да се оттеглиш, или да рискуваш.