Беше ли прекалено това, което алпинистите на К2 искаха от себе си?

Край на комерсиалната експедиция беше обявен вчера
41
Беше ли прекалено това, което алпинистите на К2 искаха от себе си?
Българинът Атанас Скатов, който загина под върха. Снимка: БГНЕС

Край на голямата комерсиална експедиция на връх К2 в Пакистан, в която загинаха българинът Атанас Скатов и каталунецът Сержи Минготе, беше официално обявен вчера.

В нея безследно изчезнаха още трима души - Джон Снори от Исландия, Али Садпара от Пакистан и Хуан Пабло Мор от Чили.

Още по темата
Журналистът от Италия Алесандро Филипини, който работи в “Газета дело спорт” от 1980 г., а до 2011 г. е заместник-главен редактор на най-четения всекидневник в Италия, познава добре двама от изчезналите.

Със Сержи Минготе се запознах преди експедицията, а Али Садпара познавах покрай Симоне Моро, Алекс Чикон, Райнхолд Меснер и Нирмал Пурджа, казва той в интервю за БНР.

Тази комерсиална експедиция на К2 по принцип е много рискова - имаше много хора с различен опит. И най-лошото, което предполагах, е това, което написа и Райнхолд Меснер в “Газета дело спорт” - че бързината и лесният начин, по който Нирмал Пурджа и шерпите стигнаха до К2, са накарали останалите там да помислят, че не е толкова трудно, коментира журналистът.

Според него шефът на експедицията е имал добра стратегия и е поставил така нещата пред всички, които са тръгнали на 5 февруари - казал им е за колко точно време трябва да стигат между различните лагери, тези времена е трябвало да бъдат спазвани. Който не е могъл да спазва тези времена, е трябвало да тръгва назад, да се връща.

Само двама са направили това, което той им е казал да правят. Всички останали по собствено желание са продължили нагоре. И в Лагер 3 се е оказало, че са много повече от това, което е трябвало, и затова палатките са били недостатъчни, а палатките дори са били повредени от вятъра, посочи Филипини.

По думите му, когато са пристигнали в Лагер 3 и не са могли въобще да спят, тогава са си дали сметка, че са прекалили, и някои са тръгнали обратно. Само групата на Джон Снори са били преди това решили да тръгнат нагоре. Те и преди това направиха опит да изкачат върха. Техният опит може да бъде разбран. За другите - беше прекалено това, което искаха от себе си, смята Филипини.

"Аз почти не спах и всички тези часове ги преживях много драматично, мислейки за трагедията, особено за Саджид - синът на Али, който остави баща си там, в планината... Бил е задължен да го остави. Мога само да си представя какво му е минало през главата, когато е трябвало да вземе решението да го остави. За да спаси Саджид своя живот, е трябвало да слезе и това го е отказало от опита да помогне на баща си и от надеждата, че може да го спаси. Той е трябвало да избира между тези два варианта... Познавам и други майки, които са останали вдовици с деца. Спомням си трагедията с Боян Петров, познавам съпругата и на Томек Мацкиевич... Нямам думи... Няма думи, които биха могли да успокоят... Вчера си писахме с Ано, вдовицата на Томек, защото всеки път, когато има някакъв инцидент със смърт в планината, тя изживява отново и отново тази драма... Надявам се децата на тези мъже да бъдат по-силни, да преодолеят и да забравят по някакъв начин инцидента. Но те никога няма да забравят бащите си", заявява журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
20
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
До Дядо ПетърМи отивай да летиш бе набореИмаш месец два да тренираш в Рила и после се отваря априлско-майския прозорец за Хималаите.Отивай в небесата да летиш, пА ние си оставаме да лазим тук, оти нали сме ***, прости, ограничени и нямаме мечти баце.Ако може само да останеш жив, че Байчо ако вдигне ПАК хеликоптери ще ги плащаме ние - ЛАЗЕЩИТЕ.
16
3
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
А ти колко пари от спечелените с тpoлене из форумите дари???Tиквeник...
15
3
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
На по-високо от женско тяло не се качвам. Във планината има мечки и е студено, какво да търся там.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дядо ПетърТи не си орисн да мислиш дедо Петре.
13
19
 
10
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Отнася се до почти всички "писачи" във форума:Този, който Е ОРИСАН ДА ЛАЗИ никога няма да разбере онзи, който Е ОРИСАН ДА ЛЕТИ!
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не смеят да го кажат, но в случая имаше много хора в тази супер рискована експедиция, за които важи приказката " видяла жабата , че подковават коня и тя вдигнала крак". Меснер е водил и комерсиални екпседиции ама ги е свалял 80% още преди да тръгнат да качват, защото в мнозинство са неподготвени и е опасно за всички така. Светла им памет на тези хора, но не са се прецинили. То там си е за елит, пък зимата е за крем де ла крем. На късмет не става. Дали е урок? Да. Дали това ще спре другите? Не
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че прекалиха - врък с 25% смъртни случаи и то при изкачвания, които са правени НЕ през зимата - ми да, прекалиха. И стига дъвкахте вече тази новина. Изчерпахте се.
10
3
 
12
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
До Щерю"Изчезнали. Някои може просто да са искали да си сменят самоличността, инсценирайки смъртта си в Хималаите..."Абе и аз тая работа си я мислих за Боян (Светла му памет ако греша), че бая схеми беше завъртял, и много пари имаше да дава, а и вдовиЧката му някак хич не беше кахърна.Бързо бързо си пусна горещи снимки във Фейсбукито.Имаше някаква игра там.
9
1
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Парите са от спонсори.
8
2
 
8
 
! Отговори
aa преди 3 години
ама как така комерсиална, ама нали той е наш герой, ама как такадемек той си плаща ама може да умре. ако не умре е герой. Ако умре е умрял комерсилано като герой. И ся кво умрял комерсиализиран герой. Абе бегайте не ни занимавайте с ............. беее
7
3
 
36
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
- А ти кво работиш бре?- Ами нищо - "покорявам" върхове и търся спонсори....Зад всеки "алпинист" стои един ТОН багаж и провизии. Това вече си е бизнес, но поне Непалците изкарват кинти от западняшката суета.- Ти какво прави днес?Западняка казал "Покорих Еверест!"Шерпа казал "Ами нищо - бях на работа..."
6
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100 000 долара е платил за 'покоряването' да ги беше дарил на болно дете. Ни най-малко съчувствие към тези 'покорители' камикадзета.
5
4
 
35
 
! Отговори
честно преди 3 години
Честно, не мога да разбера алпинистите. Какво демонстрират, каква полза има за обществото да похарчиш няколко стотин хиляди евро, за да може някой да каже , аз "покорих" природата?! Ако тези пари се похарчат за гладуващи, може да каже ---аз помогнах деца да си легнат нахранени. Всеки има право на мнение, но аз действително не ги разбирам.
4
8
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Изчезнали. Някои може просто да са искали да си сменят самоличността, инсценирайки смъртта си в Хималаите...
3
2
 
11
 
! Отговори
Митко преди 3 години
Наште сще пишат,че е годеница,но тя е вече вдовица.Макар,че годежа не е нещо официална.
2
0
 
28
 
! Отговори
SWAN преди 3 години
"Беше ли прекалено това, което алпинистите на К2 искаха от себе си?"- Да, искаха да приличат поне малко... на шерпите!
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственият връх който никога няма да бъде изкачен е "върхът на човешката пр0сt0tия"