Свинското у нас сред най-скъпите в Европа

Само 37% е родно производство
41
Свинското у нас сред най-скъпите в Европа
Снимка: Pixabay

Българските фермери успяват да произведат едва 37 % от свинското месо, което населението потребява, а в същото време цените на свинското у нас са сред най-високите в Европейския съюз, сочи нов анализ на фондация "Интелиагро".

Още по темата

Бизнесът и държавните институции се оказаха неподготвени за разпространението на африканската чума по свинете, която унищожи 25% от популацията на свине в България само за една година, констатира анализът, цитиран от БНР.

Въпреки това и въпреки пандемията, която свива разходите на хората, вътрешният пазар остава силен и свинското месо остава любимо като заема 43 на сто от месната диета на населението.

Поради факта, че не може да произведе достатъчно, България внася 120 000 тона свинско месо годишно на стойност 269 000 000 евро. Внасяме основно от Испания, Германия и Франция. Според авторите на анализа, постигането на продоволствена независимост на страната по отношение на свинското месо теоретично би изисквало осигуряването на 1 милиард лева за инвестиции.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
1
 
! Отговори
До само някакви преди 3 години
6 лева за това свинско само ако е на промоция с изтичаш срок на годност. Цената е 12-13 лева за килограм.Свинското беше 2,60 лева преди 1989, с не 4,50. Заплатите сега са бруто 4-5 пъти по-високи, при само 3-4 пъти по-висока нетна заплата, която е важната. Хайде пак смятай.
33
2
 
1
 
! Отговори
Само някакви преди 3 години
Проценти нищо не значещи. Но ето малко факти. Днес си купих свински врат без кост за 6 лв. Това са 3 евро. Не сме виждали по евтино свинско дори в Германия. Там обаче видяхме свинско за 45 евро килото и много се чудихме как са я сложили тази цена след като масово е по 6 евро. А за справка 89 г свинско с кокал в БГ е било 4,50. Ако го сравним с врата, който купих днес е 50% за 30 години, без да отчитаме увеличението на заплатите 10 пъти
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същото може да се каже с лекота за всички други продукти - хранителни, нехранителни, дрехи, лекарства и т.н. Има разбира се и две забележителни изключения - заплатите и пенсиите. Те не са сред най-високите...
31
0
 
5
 
! Отговори
6 преди 3 години
До АнонименАбсолюто точно!Ние отидохме и вървим назад към потурите ,цървулите и калпаците на нашите деди-в преносен смисъл разбира се !Кажете ми поне един период от нашата история , когато сме получили едно добро нещо от Запада !Само едно !Не повече!Те ни потупват великодушно по рамото , но вътрешно ни презират и не ни допускат до техните технологии по същество.Само някакви кабелчета , ключалки и др. простотии и ние се радваме , че имало инвестиции!Нещастници и *** сме!Сомо заСРМ се опълчихм
30
2
 
3
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Някои по-долу пишат,че по големите вериги килото контра било по 6-6,5олв.Е нали скоро ме гощаваха със врат от Т Маркет за 6,50.Цяла нощ ме боляха венците после.у.
29
1
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Бях в Хамбург. Посетих и немския Кауфланд. Нямаха традиционен хамбургски салам на рафтовете, както тук. От витрината ми дадоха нарязан широк телешки салам, който тук наричаме хамбургски. Беше на 8 евро килото. И други колбаси взех. Сметката беше само 23 евро! После в София си ги изядохме. Техният фин телешки салам, който тука наричаме хамбургски, беше много по-вкусен от този на Тандем или на Майстор Цветко! Не е вярно, че колбасите им имали пластмасов вкус!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Схемите за източване на милиони и затягане на кайшката на овцете нямат край. Гласувайте за гробарите, извинявам се и да не гласувате те пак, ще спечелят, ще си платят....Няма такава държава.
27
0
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Скоро имаше пак една статистика-че България е с най ниските заплати в Европа-но покупателната способност на хората била като на силно развити евродържави--сега се оказва че не е така-Най скъпите храни ,поради липса на собствено производство
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това беше условието за влизането в ЕС - неофицална колония с няколко алчни клоуна ръководители. Капитализъм без колонии не е ефективен и с човешко лице.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 30 от 29''Това кво значи - че българина е лъжец и некоректен.''Кое е лъжливото и некоректното?Че е като пластмаса и няма дъвчене месото ли?Естествено,чеспирам да пазарувам от кофти магазина и ходя до Сърбия за хубаво месо.Какво чудно има и какви депутати те гонят теб?!Я си изпий хапчетата!!!!!
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
след време започват да снабдяват с пластмасово,за нищо не става.Това кво значи - че българина е лъжец и некоректен.Тогава на кво се чудите?Пак депутатите ли са виновни за това ?Спираш да пазаруваш от кофти магазина и си ОК.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рядко попадам на хубаво българско месо.Обикновено като отвори някоя нова месарница е хубаво и след време започват да снабдяват с пластмасово,за нищо не става.А това месо във веригите е пластмасово всичкото.Изглежда добре но няма вкус и само варено става.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къде са европейските заплатиАми питай шефа си, а не нас :)))Като си в Европа никой не ти е обещал да лежиш и да вземаш 5000?.
21
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 3 години
Командировка в Германия. Колегата вика "тук свинското много евтино, ... Ама не става за ядене.
20
2
 
8
 
! Отговори
Pipi преди 3 години
То да е само свинското добре но те не се спряха. Нали сме в Европа къде са европейските заплати
19
1
 
14
 
! Отговори
Скъпо ли ?! преди 3 години
Лидл- свинско контра филе 1 кг е 6,50 лв.Кое му е скъпото ?!А и щом българския бизнес не иска да инвестира в свинарници - ще внесем отвън.Това е поредната фейк статия.
18
7
 
2
 
! Отговори
аз преди 3 години
,не ям месо.
17
1
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Друг е въпросът, че вдигат непрекъснато цените на сирена, кашкавали, олио, даже и на хляба. При тази криза трябва да намалят цените, а не непрекъснато да ги вдигат п-рос-та-ците! По тв канал 24 кичън казаха, че във Франция цената на хляба е около 50 евроцента и държавата определя цената, за да може всеки да си го купи!
16
1
 
13
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Тука специално не мога да се съглася. Винаги гледам обективно, изхождайки от фактите. Миналата седмица в Кауфланд свинско каре (контрафиле) беше на 6 лв. килото, тази седмица свински врат без кост е на 5 и 90. Това не е скъпо за мен. Виж - колбасите ги докараха до невъзможни цени! Не съм съгласен в никакъв случай шпек салам да е 30 лв. килото, а луканка или луканков салам - 50 лв.! Шпекът би трябвало да е 8 лв. килото, а луканката - най-много 14 лв.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
еми да.. Аз свинското за готвене в страна от ЕС си го купувам на 4.50 евро