Въпросът: Произлязъл ли е коронавирусът от лаборатория?

Това вълнува хората по цял свят от началото на пандемията
85
Въпросът: Произлязъл ли е коронавирусът от лаборатория?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Университетът в Хамбург разпространи проучване на един професор, според което коронавирусът е създаден в лаборатория в Ухан. Защо то не може да бъде наречено "научно изследване"?

Въпросът "откъде произлиза вирусът SARS-CoV-2" вълнува целия свят от самото начало на пандемията. Двете
основни теории гласят, че или вирусът е тръгнал от пазар в Ухан, пренесен от животно на човек, или се е появил в резултат на инцидент в Института по вирусология в китайския град, пише Дойче веле.

Във Фленсбург заразите с коронавирус направо експлодират - въпреки ограниченията от началото на декември. Смята се, че поне половината нови инфекции се дължат на британската мутация.

Професорът от хамбургския университет Роланд Визендангер подкрепя втората теория с току-що излязлото проучване за произхода на пандемията. Тъй като, както е подчертано в текста, "научно базирани стриктни доказателства" за теориите за произхода няма, професорът привежда друг вид свидетелства: от научни статии, публикации в медиите и социалните мрежи, както и от разговори с международни изследователи. Работата по анализа е продължила през цялата 2020-а година.

Визендангер стига до извода, че "както количеството, така и качеството на свидетелствата говорят еднозначно за това, че причината за настоящата пандемия е лабораторен инцидент в Ухан". Такава е констатацията в неговия труд, която тутакси се натъкна на остри критики. Но все пак доколко солидна е научната база, на която той стъпва?

Кой е професор Визендангер?

Роланд Визендангер е физик, професор в Института за наноструктурна физика и физика на твърдото тяло в Хамбургския университет. Както се вижда от "Гугъл Наука", до края на 2020-а година той е бил цитиран в научни публикации 36 000 пъти, което говори за определено реноме.

В интервю за ДВ професорът подчертава, че намирането на произхода на пандемията е "изключително важно, тъй като става дума за предприемането на съответни действия, които биха предотвратили подобни пандемии в бъдеще." В работата си той всъщност обобщава вече известни факти и свидетелства, които са в полза на теорията, че коронавирусът се е появил в лаборатория в Ухан.

Пред ДВ австрийският физик и публицист Флориан Айгнер заявява, че "един научен труд трябва да отговаря на два основни критерия: Първо, с него трябва да се покаже, че настоящото ниво на знания е познато и разбрано. И второ - той трябва да съдържа нещо ново." Например данни или събития. "В този случай тези два критерия не са изпълнени. И ми се струва, че и г-н Визендангер е наясно с това."

Прекалено много цитати от ненаучни източници

Трудът на професора по някои показатели дори не отговаря на изискванията, които Хамбургският университет отправя към научните работи на студентите. Така например струпването на цитати би трябвало да се избягва, защото в противен случай остава впечатлението, че авторът избягва споделянето на собствени формулировки. А Визендангер е включил в работата си няколко странични цитати, в резултат на което читателят трудно би могъл да установи кои точно са лично написаните от автора абзаци. При това най-голям дял в цитатите - 31 от общо 71 източника - са статии от печатни и онлайн медии.
 
Пред ДВ Визендангер подчертава, че медийните публикации са важни за проследяването на процесите от последната една година. Той не можел да разбере и защо е обект на критики във връзка с използването на постове от социалните мрежи. Та нали за определени събития сведения могат да се намерят само там, а не в научните публикации, казва той.

Това принципно е така, но някои от използваните източници се приближават сериозно до конспиративните теории или са пример за несериозна журналистика. Като например статии от портала GratGameIndia, който в последните дни публикува видео, в което създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг уж признава, че ваксините срещу коронавирус променят човешкото ДНК. Или новина как германски монахини били продали 175 сирачета за сексуални услуги. Или пък от Epoch Times - медийна група, която поддържа десните популисти в западните държави и е известна с това, че разпространява фалшиви информации.

Липсва проверка и оценка

По този и по други поводи от цитатите в научния "труд" от Хамбург австрийският учен Флориан Айгнер посочва, че "професор Визендангер очевидно не се отнася особено критично към източниците си, а е събрал това, което подкрепя неговата теза". А има и още нещо - професорът от Хамбург е публикувал работата си в портала ResearchGate, където всъщност всеки би могъл да публикува трудовете си, без те да са преминали качествена проверка. В своя защита Визендангер заявява, че използвал този портал, за да достигне до максимално широка публика, понеже в специализираните издания достъпът до статиите е платен.

Заключение

Публикацията на Визендангер може да се разглежда като проучване, което събира възможни доказателства за теорията за лабораторния произход на SARS-CoV-2. Тук не оценяваме тази теория и качеството на доказателствата. Но университетският професор не се придържа към някои основни критерии за научна работа, така че публикацията не може да се нарече научно изследване.
 


85
Още от Ако щете - вярвайте
Седмичен любовен хороскоп за 22 – 28 февруари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя учен защо не допуска, "приятелска" държава може да е извършила биологична атака в Китай ?Тоя защо не се запита с какво се занимават военните американски биолаборатории на Пентагона в Полша, Грузия, Украйна а може би вече има и в Румъния и у нас ?
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 69
Само безнадежден наивник може да вярва и се надява на ХААРП! Амерканците не са толкова велки, колкото ти се иска. Последните събития го доказват. Количеството жертви на Ковид-10 и това, че Русия технологично ги задмина във военната област с три обиколки! А вече и Китай!
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ковид-19, а не 20! Първи случаи са намерени в Италия още през есента на 2019, преди да се чуе за лаборатория в Ухан!
Д-р Менгеле не е правил опити върху хора - няма писано в сериозни научни списания, Фейсбук, Инстаграм! Нали, фриц!
На мен ми се вижда много съмнително от един точков източник да възникне пандемия. Трябва критична маса, като във всичко!
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До видял
Може да си видял, но не си разбрал, начало на цифровизация и събиране на данни от генетичен материал, те това става какви притчи балтаеш на сън..
78
0
 
1
 
! Отговори
Този вирус преди 1 седмица
Не е лабораторен. Но хората са му помогнали да се адаптира към човешката популация. Може и да е станало случайно, но никога няма да си признаят.
77
0
 
5
 
! Отговори
Определено преди 1 седмица
Има намеса.
76
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След 10-20г ще се молят на китайците за прошка за тия гаври сега и дано да излезнат великодушни....
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е това не е новина, от китайска лаборатория е. Какво има да се дискутира. Че и там май го внесоха техни съмишленици, та така...
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Солун през 2СВ ние ли сме го окупирали, защото на шефа на Файзер родата му е избита от нацистите в Солун?
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До "Браво":
С какво ще окажеш съпротива,
С пръд-кане?!
Брате, това е високотехнологично ГМО.
Аз предпочитам да го наричам Франкенщайн-вирус.
Интересно е, че трепе най-много в области с европейци, техни наследници и араби.
Севрюкова и Ванга са провидели, че Европа ще се обезлюди и са ви казали, че ще оцелеят "хората на високото".
При епидемии оцеляват изолираните селища.
Там хората се изхранват с труд от Майката природа, не от супера.
72
7
 
2
 
! Отговори
Браво преди 1 седмица
Браво на професора, но искам да кажа, че аз дори да не съм професор, по метода на дедукцията-усвоен от четене романите на Агата Кристи- стигнах до извода, че мръсните жълтаци го пуснаха!!! Затова заслужават анихилация, тотална. Трябва да отмъстим за милионите жертви на "короната", които те причиниха!! Death за мръсните мъртвородени!!
71
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой не си е помислял нещп друго. Само продажните политици се правят на улави!
70
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това, че откриваме нещо преди година, не значи, че това нещо е от година. Историята със СПИН е на път да се повтори. Поради имунна недостатъчност години наред умират хора от най-банални инфекции. През осемдесетте няколко такива клъстера на нелепа смърт най-после правят впечатление и търсенията довеждат до вируса на СПИН. А след изтрезняването от паниката, филогенетиците установяват, че вирусът на СПИН е в хората от края на петдесетте.
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
биологичното оръжие вече не е интересно виж там ХАРП...виелици.сняг в пустинята..в нормалния континентален климат плюс 32 градуса.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-скоро е активно мултицентрово мероприятие.
Мъчиха го 2003г.в Китай, мъчиха го в Средиземноморския басейн. МЕРС и не стана с един единствен център.
67
3
 
3
 
! Отговори
Tonita-7 преди 1 седмица
Какво ли значение има вече?
66
0
 
11
 
! Отговори
Правилните въпроси преди 1 седмица
От коя лаборатория?
От каква лаборатория ?
От чия лаборатория ?
65
4
 
7
 
! Отговори
баце преди 1 седмица
Що вируса е патентован през 2014 година щом няма нищо общо с лаборатория.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Представете си регулярни профилактични PCR тестове за дадено семейство от вируси в продължение на 10 години. Имаме отделни случаи, но масови огнища няма. И преди една година случаите с Ковида нарастват като лавина. Това е сигурно доказателство за началото на епидемия, като място и време. А стана точно обратно, един лекар най-после се досети за нещо преди година и всички почнаха да копаят с PCR лопати, и го намериха. Това не е критерий за начало на заразяване от принципно безсимптомен вирус.
63
11
 
4
 
! Отговори
Striker преди 1 седмица
Заключението е едно - след като цяла година не признаха вината си и най-вече не платиха за щетите и жертвите по света, време е върху Ухан, Ла-Йнян, Бейжин и подобни кло-аки да изникнат по няколко ядрени гъби. Колкото по-скоро - по-добре!