Въпросът: Произлязъл ли е коронавирусът от лаборатория?

Това вълнува хората по цял свят от началото на пандемията
85
Въпросът: Произлязъл ли е коронавирусът от лаборатория?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Университетът в Хамбург разпространи проучване на един професор, според което коронавирусът е създаден в лаборатория в Ухан. Защо то не може да бъде наречено "научно изследване"?

Въпросът "откъде произлиза вирусът SARS-CoV-2" вълнува целия свят от самото начало на пандемията. Двете
основни теории гласят, че или вирусът е тръгнал от пазар в Ухан, пренесен от животно на човек, или се е появил в резултат на инцидент в Института по вирусология в китайския град, пише Дойче веле.

Във Фленсбург заразите с коронавирус направо експлодират - въпреки ограниченията от началото на декември. Смята се, че поне половината нови инфекции се дължат на британската мутация.

Професорът от хамбургския университет Роланд Визендангер подкрепя втората теория с току-що излязлото проучване за произхода на пандемията. Тъй като, както е подчертано в текста, "научно базирани стриктни доказателства" за теориите за произхода няма, професорът привежда друг вид свидетелства: от научни статии, публикации в медиите и социалните мрежи, както и от разговори с международни изследователи. Работата по анализа е продължила през цялата 2020-а година.

Визендангер стига до извода, че "както количеството, така и качеството на свидетелствата говорят еднозначно за това, че причината за настоящата пандемия е лабораторен инцидент в Ухан". Такава е констатацията в неговия труд, която тутакси се натъкна на остри критики. Но все пак доколко солидна е научната база, на която той стъпва?

Кой е професор Визендангер?

Роланд Визендангер е физик, професор в Института за наноструктурна физика и физика на твърдото тяло в Хамбургския университет. Както се вижда от "Гугъл Наука", до края на 2020-а година той е бил цитиран в научни публикации 36 000 пъти, което говори за определено реноме.

В интервю за ДВ професорът подчертава, че намирането на произхода на пандемията е "изключително важно, тъй като става дума за предприемането на съответни действия, които биха предотвратили подобни пандемии в бъдеще." В работата си той всъщност обобщава вече известни факти и свидетелства, които са в полза на теорията, че коронавирусът се е появил в лаборатория в Ухан.

Пред ДВ австрийският физик и публицист Флориан Айгнер заявява, че "един научен труд трябва да отговаря на два основни критерия: Първо, с него трябва да се покаже, че настоящото ниво на знания е познато и разбрано. И второ - той трябва да съдържа нещо ново." Например данни или събития. "В този случай тези два критерия не са изпълнени. И ми се струва, че и г-н Визендангер е наясно с това."

Прекалено много цитати от ненаучни източници

Трудът на професора по някои показатели дори не отговаря на изискванията, които Хамбургският университет отправя към научните работи на студентите. Така например струпването на цитати би трябвало да се избягва, защото в противен случай остава впечатлението, че авторът избягва споделянето на собствени формулировки. А Визендангер е включил в работата си няколко странични цитати, в резултат на което читателят трудно би могъл да установи кои точно са лично написаните от автора абзаци. При това най-голям дял в цитатите - 31 от общо 71 източника - са статии от печатни и онлайн медии.
 
Пред ДВ Визендангер подчертава, че медийните публикации са важни за проследяването на процесите от последната една година. Той не можел да разбере и защо е обект на критики във връзка с използването на постове от социалните мрежи. Та нали за определени събития сведения могат да се намерят само там, а не в научните публикации, казва той.

Това принципно е така, но някои от използваните източници се приближават сериозно до конспиративните теории или са пример за несериозна журналистика. Като например статии от портала GratGameIndia, който в последните дни публикува видео, в което създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг уж признава, че ваксините срещу коронавирус променят човешкото ДНК. Или новина как германски монахини били продали 175 сирачета за сексуални услуги. Или пък от Epoch Times - медийна група, която поддържа десните популисти в западните държави и е известна с това, че разпространява фалшиви информации.

Липсва проверка и оценка

По този и по други поводи от цитатите в научния "труд" от Хамбург австрийският учен Флориан Айгнер посочва, че "професор Визендангер очевидно не се отнася особено критично към източниците си, а е събрал това, което подкрепя неговата теза". А има и още нещо - професорът от Хамбург е публикувал работата си в портала ResearchGate, където всъщност всеки би могъл да публикува трудовете си, без те да са преминали качествена проверка. В своя защита Визендангер заявява, че използвал този портал, за да достигне до максимално широка публика, понеже в специализираните издания достъпът до статиите е платен.

Заключение

Публикацията на Визендангер може да се разглежда като проучване, което събира възможни доказателства за теорията за лабораторния произход на SARS-CoV-2. Тук не оценяваме тази теория и качеството на доказателствата. Но университетският професор не се придържа към някои основни критерии за научна работа, така че публикацията не може да се нарече научно изследване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 години
Ковит -19 е само експеримент според мен.И се оказа успешен.Следват нови щамове,и нови вируси.Накрая всичко ще рухне.Ще последва анархия и след нея нов световен ред. Откога апелирам ? Въоръжавайте се ! Не бъдете овце !
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли друга епидемия досега, в която масово да е прилагана PCR диагностика в световен мащаб? Не, няма. Сменя се радикално инструментариумът и се получава друга картина на епидемията. Единственият начин да разберем дали и грипът не протича в безсимптомно, в огромен брой от случаите, е да приложим PCR тестове и за него. Всякакви други приказки, че Ковидът по принцип е безсимптомен, а грипът не е, са лекарски фриволни мурафети.
58
1
 
6
 
! Отговори
:)) преди 3 години
До Анонимен 58Сега вече знам какво е конспирация!Поздравления!
57
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази упорита конспиративност за предумишлено или непредумишлено лабораторно начало на вируса изглежда има за цел да отклони вниманието ни от много по-проста, но и в същото време скандална хипотеза. Ковидът е навлязъл от години в човешката популация, но изящно се е прикривал зад симптомите на грипа. Лекарите са работили по симптоми и са "диагностицирали" грип, докато най-после на един лекар от Ухан не му прави впечатление, че може да е нещо друго. И започва PCR диагностиката и... паниката.
56
4
 
7
 
! Отговори
Дълбоката истина преди 3 години
Май скоро кукловодите илюминати в сянка ще дръпнат шалтера на машата си Бил и преминат към следваща стъпка от пъкления си план за унищожение и тотален контрол над човечеството с 10 пъти по-смъртоносен вирус. Филмите и конспирациите уживяват.. Търсете в гуглето "връзката между файзер и бил гейтс", "великата психоза coronavirus", "план 666", "ваксината спасение или оръжие", "глобалното ваксиниране", "епидемично безумие овчелюдие" ...
55
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеНВъпроса е защо правителствата са съучастници и вместо да го разобличат затъват и привличат и хората а това е престъпление равно по значение за наше съжаление.
54
0
 
11
 
! Отговори
Лагерите преди 3 години
в модерен вариант концлагер. Световните марионетки искат война искат да избиват.
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашизмът и комунизмът имат общо нещо - тоталната, всеобхватна власт Това ни се случва в момента - обгръщат ни отвсякъде и ни отнемат всякаква свобода в името на... нашето здраве, на нашия живот! Затварят ни в облак, където всичко е номерирано, филмирано и се знае всичко за всеки, отнемат ни думите, децата, семейството, скоро и възможността да мислим и споделяме различните си мисли. Забранено за неваксинирани, значки за неваксинираните - това е реалност!Едни луди с пари си играят на Богове!
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До DtrumppОфициално т.н. конспирация се потвърждава в живота едно към едно вирус, предварително готови тестове, веднага пандемия макар че няма епидемия, локдауни, маски, глоби, фалити, медиен комфорт, отстраняване на неудобните, готови ваксини, масова ваксинация, модификация, зелени коридори и жълти значки, превилеги за ваксинирани и прочие, това ли е конспирация, ми това са факти драги, а пред фактите и боговете мълчат.
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е кой е тоя наш близък роднина??
50
10
 
6
 
! Отговори
Конспирация преди 3 години
До 2-3 години цялото население на земята ще бъде ваксинирано и чипирано.Исключение ще са хората от така наречената Съпротива. Те ще се укриват в подземни лагери по цял свят, ще бъдат преследвани от Новия световен ред, като престъпници.Но те ща единствените истински хора на земята, неподложени на ДНК инжектиране. Земята вече не пренадлежи на човешката раса.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мога да ви кажа откъде точно е излязъл вируса но вие ще се сетите и сами, предполагам. Жокер.Много близък роднина. Ваш.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнтидотДа но защо правителствата по света вместо да потърсят отговорност от създателя на смъртоносния вирус му станаха съучастници а на всичкото отгоре наричат това конспирация след като е очевадно, а ваксините готови, само чакаха да минат изборите.Един ги разбра и то погрешно.😂
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил Гейтс е ходил в Ухан и е платил на лабораторията да го направи. Това е най-логичното обяснение !
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да произлиза 34Ти сигурно лично си присъствал в някоя от руските военни лаборатории когато са създавали вируса иначе няма как да твърдиш с такава увереност подобно нещо. Всъщност, има. Просто си много т5 п и в стремежа си да изглеждаш интересен и оригинален и някой да те забележи щото си най обикновенна ми жит урка си написал тези глупости. Типично за хората на твоята възраст, 15-16 годишни.
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един БългаринЧел ли си Фашизма, което е едно и също с Комунизма но сега имат ново лице Неолиберализма..
44
3
 
12
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Този вирус действа прекалено добре-поразява всякакви органи и системи и уврежда здраво. Уж леко го карах вечв 3ти месец не мога да се съвзема. А иначе топ световни богаташи говорят за рестарт, за златния милиард и т.н. Просто искат деликатни да затрият една част от населението , за да не км пречи да си живеят райски. Другите може да ги засилят на Марс и всичко се нарежда. Никой няма да им пречи на охолния живот. Плана е начертан и задействан отдавна. Просто сега го засилиха.
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстуканМай си голям оптимист да не кажа че е наивно да се смята че случайно са го създали или изпуснали а един филантроп знае за това от години го разправя открито дори в Давос, а официални лица говорят за РЕСТАРТ, пък после тва било конспирация, макар че се случва едно към едно. Щеше да е смешно ако не беше тъжно и много злокобно, а правителствата съучастници...
42
1
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 3 години
Комунистическите неолиберални из.роди на дълбоката държава контролирана от Сорос ,Ротшийлд и корпорациите са го създали в Комунистически Китай и от там всичко тръгна.Ротшийлд и Сорос по нищо не се различават от чудовището и съдист Сталин който е избил над 60 милиона човека по света и потопи в кръв цяла Европа
41
3
 
13
 
! Отговори
Селски бек преди 3 години
Не , от кварталната баничарница излезе хахаха