Допинг скандалът в плуването - кой е виновен?

Какво ще се случи с уличените плувци?
Обновена: 24 фев 2021 20:21 | 24 фев 2021 20:08, Веселина Йорданова
5

Уличените в употреба на допинг плувци категорично отхвърлят обвиненията, че сами са приемали анаболния стероид станозолол и обвиняват за случилото се националният треньор и лекарят на отбора.

Това потвърди пред Bulgaria ON AIR 18-годишният великотърновец Здравко Баблаков.

"Стигнах до извода, че са главният ни треньор Кристиян Минковски и докторът на отбора Любомир Петров, защото те двамата, съгласувано по тяхна програма ни гласят витамините, които взимаме всички. За федерацията ще е по-добре да изгонят трима плувци, отколкото да изгори цялата федерация", каза той.

Още по темата
Пред Новините ON AIR националният селекционер и лекарят на отбора заявиха за пореден път, че на състезателите са давани единствено витамини. Двамата отрекоха твърденията на уличените в употреба на допинг момчета, че на лагера в Белмекен миналия месец са им давани по 36 хапчета на ден.  

"Не са 36 първо, не са 2 пъти на ден по 36, а общо 33 за деня. Когато имате таблетка от половин грам, за да направите 8 грама на ден се получават 16, ние даваме 14 таблетки", посочи лекарят Любомир Петров.

"Някога в националния отбор имало ли е натиск от страна на треньори, на лекари да се взимат определени добавки и съответно, ако не се прави, да има някакви последствия за състезателите? По времето, по което аз съм бил старши треньор на националния отбор, подобен натиск не е имало", обясни треньорът Кристиян Минковски.

Според някои от най-добрите български плувци обаче практиката подобни добавки да се приемат в прозрачни пластмасови чаши, без каквото и да е обозначения, е на повече от 10 години.

"А състезателите знаят ли какво приемат?...Да това е 200 % сигурно. Те са поставени на масата, където се раздават и всеки може да вземе да види, състезателите това не могат да го отрекат. Всеки идва и сам си избира чаша, която да вземе, не е ставало и въпрос даже, че някой може да има съмнение по този въпрос, не са персонални", допълни Любомир Петров.

Очаква се утре тримата уличени плувци да бъдат изслушани от ръководството на федерацията. Ако вината им бъде доказана, те ще бъдат наказани с лишаване от състезателни права до 4 г.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: допингплуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Треньора в затвора за минимум 15 години !!Лекаря в затвора за 6 месеца и глоба от 20 000 лева .Вие сте срам и позор за бъдещето на спортистите !!!
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не са 36 първо, не са 2 пъти на ден по 36, а общо 33 за деня33 хапчета на ден??? Които не са допинг? Тоя си призна вината. Практиката за задължителен ежедневен допинг от лекарите в чашка без обозначение я има в целия бивш съветски блок и е още оттогава. България трябва показно да уволни ръководството и лекарите на отбора и да застане зад състезателите до изтичане на наказанието.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С Фармахим-непобедим !!Ако си мислите,че станзонол вземат само тия тримата,само в този спорт и само в тая държава ,трябва сериозно да ъбгрейдвате софтуера си !!!
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виновни са треньор и доктор. Само те знаят какви хапчета дават