Пандемията "роди" нови 151 милионери у нас

Бедните са обеднели, а богатите - забогатели, обясни финансист
24 фев 2021 17:15, Петя Славова
42
Пандемията "роди" нови 151 милионери у нас
Снимка: БГНЕС

Кризата с коронавируса засегна много отрасли, а у нас 151 души са станали милионери като по-голямата част от тях са от последното тримесечие на миналата година. Това каза пред bTV финансовият консултант Стойне Василев.

По думите му се запазва тенденцията по цял свят по време на криза богатите да стават още по-богати, а бедните - още по-бедни.

"Тук става въпрос за милионери с депозити в търговските банки в България. Със сигурност има и други, чиито пари са вложени в имоти, бизнес и т.н. Към края на 2020 г. общият брой на милионерите у нас е 1180 души", каза още Василев.

"Тук говорим за пари на светло. Това са хора, които са направили по-големи депозити на физически лица и са продали други активи по време на пандемията",уточни финансистът.

Между тези милионери се разделят общо 3 милиарда лева, като средно на човек се пада по 2 567 000 лева. По думите на Василев депозитите по време на пандемия се увеличават, с изключение на тези до 1000 лева.
"Миналата година сме спестили повече от 5 млрд. лева, което е рекорд. Най-голямо е увеличението в депозитите между 10 и 20 хиляди лева", уточни Василев.

За малките депозити до 1000 лева той коментира, че при тях се бележи спад, тъй като повечето хора ги използват за покриване на текущи нужди по време на пандемията. Според специалистът е необходимо хората да започнат отново да спестяват.

В света най-богат остава основателят на "Амазон" Джеф Безос със 185,6 млрд. долара, следван от Илън Мъск, чието богатство бележи най-висок ръст през пандемичната 2020 г.
Бернар Арно е на трета позиция със 158.1 млрд. долара, а основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс е на четвърто място със 122.9 млрд. долара. Петото място е за Марк Зукърбърг с 95.3 млрд. долара.

Най-богатият българин в света е Владимир Тенев, който има над1 млрд. долара нетно богатство.
Богатството на Илън Мъск се е увеличило със 160 млрд. само за година като причината за това са големите му инвестиции в "Тесла", която е с ръст от 700: в акциите.

Най-богатите в света са с допълнителни 450 млрд. долара само от времето на пандемията. Висок ръст бележат социалните мрежи, технологичните компании, IT сектора, както и тези, които не са засегнати от пандемията, като онлайн търговията.

В същото време само в САЩ 73 млн. души са останали без работа, а 100 000 малки бизнеси са обявили банкрут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
статистика преди 3 години
безработни в една от общините в България - 5549 души . в страната - 265 общини . средно по 5000 безработни във всяка , 265 по 5500 ?
14
9
 
1
 
! Отговори
Виш програмист преди 3 години
Аз имам 4 мезонета в София. Вила на Варвара и още една на Халхидики. Купувам си нов Мерцедес, когато на стария му свърши горивото в резервоара. Сега на едно самолетче съм хвърлил око, но чакам КНОПИ да го вземе от Божков и да го пусне на търг.
13
2
 
14
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Язе съм програмист!! В къщи само аз сменям програмите на телевизоро!!
12
1
 
6
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Язе сум съгласен прозти сме! БЕДНИ СМЕ ЩОТО СМЕ ПРОСТИ И СМЕ ПРОСТИ ЩОТО СМЕ БЕДНИ !!!И цял дживот така.
11
3
 
11
 
! Отговори
До програмиста преди 3 години
Ти си програмист колкото аз съм бохю Тиквата)))Пъпчив панелен тинейджър-фантазьор!Махай се оттука че се излагаш ве смешльоо?Хахаха!Програмист бил))
10
4
 
6
 
! Отговори
а ко ши каж програми преди 3 години
богатството е завличане в Ада,каква е ползата да притежаваш всички богатства,а загубиш Душата си
9
2
 
16
 
! Отговори
SS преди 3 години
Не знам кой беше казал ,че богатството е плод на добре организиран и покровителстван обир.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи парите от Баце са отишли в ръцете на правилните хора
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропускат да уточнят как станаха богатите още по-богати.Говоря глобално.Докато всички седяхме затворени Март 2020 те си превъртяха парите през стоковите борси и сега са на печалба над 70%.След срива Март индексите заминаха дълбоко на дъното,малко след това те купиха и 10 месеца по-късно продадоха .Така се случват нещата .Няма бизнес ,няма имоти ,само въртележка .
6
4
 
14
 
! Отговори
Пророк преди 3 години
Разни Алибеговци,крадци на еврофондове и ДДС,от бялата мафия артисти и подобни дето им раздаде милиони Тиквю Първи Простий!
5
3
 
3
 
! Отговори
да му се не види преди 3 години
На къде бие Ко-видя- х- 19,производител на,милионери
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние нямаме защото те имат!
3
3
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Народа все по опърпан и без бъдеще благодарение на крадливите "милионери" дето работа не са виждали през живота си!И от какво са спечелили милионите си ?Кажете бе!
2
4
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Просто в безизходната ситуация излязоха на светло...
1
3
 
20
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
Едно време благата са се преразпределяли с революции... Сега обаче богатите са информирани и знаят, че не трябва да оставят хората гладни от страх за главите си. Очаквайте нови опити за безусловен базов доход...