Пандемията "роди" нови 151 милионери у нас

Бедните са обеднели, а богатите - забогатели, обясни финансист
24 фев 2021 17:15, Петя Славова
42
Пандемията "роди" нови 151 милионери у нас
Снимка: БГНЕС

Кризата с коронавируса засегна много отрасли, а у нас 151 души са станали милионери като по-голямата част от тях са от последното тримесечие на миналата година. Това каза пред bTV финансовият консултант Стойне Василев.

По думите му се запазва тенденцията по цял свят по време на криза богатите да стават още по-богати, а бедните - още по-бедни.

"Тук става въпрос за милионери с депозити в търговските банки в България. Със сигурност има и други, чиито пари са вложени в имоти, бизнес и т.н. Към края на 2020 г. общият брой на милионерите у нас е 1180 души", каза още Василев.

"Тук говорим за пари на светло. Това са хора, които са направили по-големи депозити на физически лица и са продали други активи по време на пандемията",уточни финансистът.

Между тези милионери се разделят общо 3 милиарда лева, като средно на човек се пада по 2 567 000 лева. По думите на Василев депозитите по време на пандемия се увеличават, с изключение на тези до 1000 лева.
"Миналата година сме спестили повече от 5 млрд. лева, което е рекорд. Най-голямо е увеличението в депозитите между 10 и 20 хиляди лева", уточни Василев.

За малките депозити до 1000 лева той коментира, че при тях се бележи спад, тъй като повечето хора ги използват за покриване на текущи нужди по време на пандемията. Според специалистът е необходимо хората да започнат отново да спестяват.

В света най-богат остава основателят на "Амазон" Джеф Безос със 185,6 млрд. долара, следван от Илън Мъск, чието богатство бележи най-висок ръст през пандемичната 2020 г.
Бернар Арно е на трета позиция със 158.1 млрд. долара, а основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс е на четвърто място със 122.9 млрд. долара. Петото място е за Марк Зукърбърг с 95.3 млрд. долара.

Най-богатият българин в света е Владимир Тенев, който има над1 млрд. долара нетно богатство.
Богатството на Илън Мъск се е увеличило със 160 млрд. само за година като причината за това са големите му инвестиции в "Тесла", която е с ръст от 700: в акциите.

Най-богатите в света са с допълнителни 450 млрд. долара само от времето на пандемията. Висок ръст бележат социалните мрежи, технологичните компании, IT сектора, както и тези, които не са засегнати от пандемията, като онлайн търговията.

В същото време само в САЩ 73 млн. души са останали без работа, а 100 000 малки бизнеси са обявили банкрут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
4
 
! Отговори
Оптимист преди 3 години
Крипто :) Купувайте и дръжте!
34
3
 
13
 
! Отговори
У преди 3 години
Да са живи и здрави щом са имали акъла да спечелят, да харчат с акъл. Проблемът обаче е, че ни информират за депозити! В една работеща икономика(каквато явно не сме), парите трябва да са във фабрики, машини, стоки, обучение на хора...т.н. Не знам колко от Вас знаят, но в банките вземат брутално големи такси за депозити и тези хора всеки месец им удържат % за това, че парите са в банка. Подобно е положението в другите банановите държави.
33
3
 
4
 
! Отговори
Милионер преди 3 години
Здравейте от Малдивите
32
2
 
10
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 3 години
Това новина ли е ?!Че на пЛандемията не беше ли това основната цел ?!Всъщнокт богатите няма как да станат по-богати , ако ги няма бедните ,на които да смъкнат паричките !
31
9
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Това е тъка защото умния човек знае как да реагира в променящата се обстановка .Преструкторира бизнес ,интереси .Прави инвестиции .А бедния човечец обикновенно е финансово неграмотен ,незнае как да се възползва от кризата .Неразбира финансови акробатики и инструменти от които лесно се правят пари в условия на криза .Още по малко че неумее да поема рискове и за капак няма финансов актив с който да инвестира.
30
0
 
5
 
! Отговори
бай Стамат преди 3 години
само мултимилионери биха държали 1-2 милиона на депозит.повече са милионерите в БГщо нап не извади статистика?
29
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
151 гербери трябва да почерпят
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
станали са милионери, защото са работили нелегално без да отчитат разходите си и евентуално няма да платят данъци за това време. примерно един ресторант към хотел, който взимаше 20 лв куверт, все едно клиента е гост на хотела, ако 2 месеца не е отчитал десетки хиляди лева е нормално от 900 хил лева да натрупа милион
27
9
 
9
 
! Отговори
СТАТИСТИКА преди 3 години
120 от новите Милионери са Кметове и Депутати от ГЕРБ .
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне е сигурно, че няма нито един програмист, който да има поне един депозит за над 1 милион лева.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този "експерт" не прави разлика между брой депозити за над 1 милион лева и брой на милионерите. Напълно е възможно един човек да е извадил от чекемеджето много пачки и да е направил 1180 депозита за над 1 милион лева и това не са 1180 милионера. Това е истината доведена до крайност, но реалността е такава - малко на брой хора с по много депозити за над 1 милион лева. Няма информация колко са хората с депозити за над 1 милион лева.
24
2
 
7
 
! Отговори
Ковид милионер преди 3 години
Кредитен милионер, Бенефициент по Еврофондове.... Все едно. Мерзавци.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При условие, че Европа наля 16 милярда Ковид помощи в България, някак мако ми се виждат само 150 нови милионери.. А може би не споменават старите които също са захлебили, но не им стига още да се регистрират като милярдери
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Бедните са обеднели, а богатите - забогатели, обясни финансист"Е то нали ТОЧНО това беше целта на тази пЛандемия.
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един процент от хората притежават 90 процента от парите в света. Ясно е , че става дума за грабеж.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Владимит Тенев друг път.Тук има политици със солидни сметки по офшорките
19
1
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
В България има нови Милонери от Мярката 60/40 .Много се чудя как стана така - нали бяха по 24 лева на работник ?
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами бая договори набързо се снлючиха през пандемията - я вносители на оборудване, я на маски, защитни облекла. За пътищата да не говорим. Та като сметнете бонусите на вносителите и изпълнителите ето ви милионери
17
0
 
6
 
! Отговори
Ахмед преди 3 години
Не става ясно статията за български милионери ли е писана или за такива живеещи зад океана.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво и как като е криза ....или тия нови милионери са раздавани милиарди от герб на така наречения бизнес