Ще ни спаси ли трета доза от ваксината от новите щамове?

Pfizer ще проведе изпитвания
25 фев 2021 19:20, Нели Христова
43
Ще ни спаси ли трета доза от ваксината от новите щамове?
Снимка: БГНЕС

Компаниите Pfizer Inc. и BioNTech SE обявиха в четвъртък, че ще започнат изпитвания, за да определят дали трета доза от тяхната ваксина срещу Covid-19 неутрализира новите варианти на коронавируса, съобщава телевизия CNBC, цитирана от БНР.

Компаниите заявиха, че ще тестват хора от две възрастови групи, които вече са получили по две дози от тяхната ваксина. Първата група ще включва лица на възраст 18–55 години, а втората група на възраст 65–85 години.

Фирмите добавиха, че не са открили доказателства, че новите варианти на коронавируса са довели до "загуба на защитата, осигурена от нашата ваксина", но добавиха, че ще продължат да изследват и нови версии на тяхната ваксина, ако оригиналната се окаже неефективна срещу други варианти на Covid инфекцията.

Двете компании също така водят преговори с регулаторните органи за тестване на ваксина, модифицирана специално за защита срещу силно заразния нов вариант на коронавруса, открит в Южна Африка, известен като B.1.351, като втора част от същото проучване, съобщава Ройтерс.

Компаниите вярват, че сегашната им двудозова ваксина ще работи срещу южноафриканския вариант, както и срещу този, открит в Обединеното кралство и на други места. Но проучванията ще позволят на производителите на ваксини да бъдат подготвени, ако и когато е необходима по-голяма защита, казаха те.

"Степента на мутации в настоящия вирус е по-висока от очакваната“, заяви в интервю главният научен директор на "Пфайзер" Микаел Долстен. "Има приемлива вероятност да стигнем до редовни повишения на поставяните ваксини. А за мощни ваксини може да се наложи да се прави смяна по отношение на щама на всеки няколко години, но не непременно всяка година", допълни той.

В първия етап от предстоящото проучване на Pfizer на 144 души, които са получили ваксината преди 6 до 12 месеца в първоначалното изпитване за безопасност от "Фаза 1", ще бъде дадена трета доза от 30 микрограма.

Ако приемем, че ще има регулаторно одобрение, ще бъде тествана и преработена ваксина, както като допълнителна доза при хора, които вече са били ваксинирани, така и при хора, които все още не са получили ваксината, каза още Микаел Долстен.

Изпитването няма да се стреми да измери ефикасността на ваксината, както при голямото проучване от "Фаза 3" през миналата година. Вместо това ще се измери отговорът на антителата и ще се проучи дали кръвта от реципиенти може да неутрализира новите варианти на коронавируса, както и безопасността на третата доза.

Според Долстен РНК (mRNA) ваксините, като тази на Pfizer и BioNTech, създават мощен отговор. Но имунният отговор може да отслабне с времето.

Той вярва, че трета доза от тяхната ваксина ще създаде подобен или по-добър отговор от втората доза и може да бъде логичната следваща стъпка за изпреварване на циркулиращите варианти.

"Смятаме, че нашата ваксина е силно активна срещу всички щамове“, каза Микаел Долстен, отбелязвайки, че компаниите "искат да бъдат подготвени за всички възможности и да бъдат управлявани от данни - водени от науката".

Долстен посочи, че новото изпитване вероятно ще се проведе предимно в Съединените щати.

В сряда пък компанията Moderna Inc заяви, че работи с американски правителствени учени за проучване на експериментална допълнителна ваксинационна доза, който е насочен към варианта, открит за първи път в Южна Африка.

Същевременно беше съобщено, че ваксината на компаниите Pfizer и BioNTech е 94 процента ефективна срещу коронавируса, като данните са от първото мащабно изследване в реални условия - на 1 милион и 200 хиляди души в Израел. А данните бяха публикувани в "New England Journal of Medicine".

Изследването е проведено между 20 декември миналата година и 1 февруари, когато агресивният британски щам на вируса е бил силно активен в Израел, посочва Франс прес.

Високият процент ефективност на ваксината се постигна най-рано на седмия ден след втората доза. 57 процента е шансът да се избегне симптоматично боледуване от Covid-19 2 до 3 седмици след първата доза.

Данните от изследването сочат още, че при две дози от ваксината на Pfizer и BioNTech 92 на сто от хората са показали резистентност въобще към зараза с коронавируса. За да бъде сигурно това обаче, учените предупреждават, че са необходими още изследвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Предозирането води до пристрастяване!Ха-хаааа!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние първа нямаме тия за трета пишат *** така е като преписвате от чужди сайтове язък къде съм в харантутил 4 като студенти.
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПешоПрави разика между антиваксър и човек, който не иска да си сложи неодобрена ваксина. За здрав разум става въпрос, стига се поддавахте на хлъзгавите номера да се използват конспиративни думички за замазване на реални казуси.
33
0
 
14
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Не 1700, а 3477 са днешните нови слечаи в Израел. В Сърбия новите са 3800. Нещо не виждам ефекта от ваксините! Виртуален, може би, евентуално!
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таз дилема е и при хероино зависимите "Ще ме спасили тази доза?" Нали сте на ясно до какво води предозирането. Тез дето се съгласили за опитни мишки и дето ще станат градински *** направо си пикаят върху здравната книжка. Умната хора.
31
5
 
1
 
! Отговори
Липсващата новина преди 3 години
Днес на 25 февруари починалите от Ковид в България надхвърлиха 10 000
30
1
 
18
 
! Отговори
Ааааа преди 3 години
Упс, две не стигат! Хайде набийте си три! Да края на годината дозичките ще ви ги вдигнем на 5. Но пък за да оцелеете ще ви трябва постояна влевка! Ай, честито! Наркомания === К19
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ви спаси, че ви спаси, аз съм ви я приготвил третата доза, най новото научно откритие, в кожена спринцовка. Спасява от всичко, само акъл не налива.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това колко са и ваксини не е ясно...
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПешоКълвач, ти както се вижда не правиш разлока между ваксини които са разработвани и тествани с години и са ОДОБРЕНИ, каквито са всички тези които си изброил. И, ваксини скалъпените за няколко месеца и не достатъчно тествани и НЕ ОДОБРЕНИ а с издадено разрешително под условие, каквито са бъркочите които в момента се предлагат и които дори създателите им отказват да си ги сложат. Малки разлики нали, незначителни?
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вас не трета ами и 33-та доза няма да ви спаси, поради простата причина че няма открито вещество което да възстановява мозъчни клетки. Как не ви омръзна да пишете глупост след глупост?
25
1
 
13
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Дали ще ни спаси трета доза - не знам. Но шеста доза със сигурност ще ни спаси от всички земни проблеми.
24
27
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Всички антиваксъри дето плюят тук не си дават сметка, че тях нямаше да ги има ако техните родители не бяха ваксинирани навремето против туберкулоза, детски паралич, едра шарка и т.н.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бе, Израел днес наистина са дали 1700 и нещо си, но иначе трайно и стабилно са закрепили на около 4000 всеки ден. А преди началото на ваксинирането бяха на 700-1000 на ден
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плоскоглавите проваксъри освирепяват и стават много зли, когато им нарушиш фантазиите и им кажеш, че няма след БОЦ всичко да се върне както преди. Направо може с нож да те ръгнат, ако си им пред очите, толкова са се навили.
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарите са на нивото на самия сайт. Няма как да очакваме, че в сайт, където някаква неграмотна девойка е написала "пребиД", да има и интелигентна дискусия по въпроса за ваксините. С други думи, свърталище на умствени дефицити.
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам кво ше спаси ама израел са ваксинирали над половината от населението си тоест всички над 60 и са с три мильона повече от нас пък имат 1700 нови случая днес ние колко имаме
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименХа-Ха-ха
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то си беше ясно от самото начало. Противогрипните ги обновяват всяка година, защо сега да се откажат от новите дойни крави?
17
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не знам от коя доза ще има ефект но ваксината срещу рубеола явно е дала резултат и тази шарка е в миналото .Оше е много рано да се каже коя ваксина коя доза и т.н но ако искате да се върнете към нормалния живот смятам че ваксините са затова