Животът ще е отново нормален след края на лятото

Угур Шахин прогнозира, че тогава вирусът ще е под контрол
28 фев 2021 21:58, Нели Христова
53
Животът ще е отново нормален след края на лятото
Снимка: БГНЕС

Още през март ще се усети резултатът от първите имунизации, ще последва значителен спад в новите инфекции, а в края на лятото отново ще можем да водим нормален живот. Прогнозата е на шефа на BioNTech Угур Шахин, цитиран от DW.

Професорът по медицина и съосновател на BioNTech Угур Шахин прогнозира, че вследствие на ваксинирането новите случаи на коронавирус в Германия ще “отбележат значителен спад в края на май или началото на юни.” В същото време той предупреждава, че британската мутация на вируса B.1.1.7 започва да се разпространява и в Германия, казва Шахин в интервю за "Шпигел".

Можем да имаме отново нормален живот в края на лятото

От средата на март първо трябва да намалее смъртността сред първоначално ваксинираната по-възрастна част от населението, гласи неговата прогноза. А до края на лятото трябва да сме поставили пандемията под контрол, ако достатъчно хора изберат да се ваксинират. Това не означава, че няма да има новозаразени, но отново "ще можем да водим нормален живот“, казва Шахин.

Основателят на BioNTech приема, че може да се наложи след време хората да си поставят и трета доза от ваксините срещу коронавирус. На въпрос на “Шпигел” дали най-късно през следващата година ще е необходимо поставянето на третата доза, Шахин казва: “Мисля, че да – дори и само, за да се запази широката ваксинационна защита на населението.” Може да се осъществява ваксинация на всеки две години, която е адаптирана към разпространяващите се различни варианти на вируса. “Подобно на грипа. Тогава това може да е новата нормалност за нас.”

Започват тестове за трета доза

В четвъртък BioNTech и техният партньор американският гигант Pfizer обявиха ново изследване, което ще тества ефекта от поставянето на трета доза от тяхната ваксина срещу коронавирус. В проучването ще се включат 144 човека, които ще получат трета доза от препарата между шест и дванайсет месеца след първите две. Целта на изследването е да осигури и повече информация за потенциалното въздействие на третата доза върху имунитета срещу разпространяващите се нови варианти на вируса.

От администрацията на германския президент обявиха, че Угур Шахин и неговата съпруга Йозлем Тюреджи ще бъдат отличени с Голям кръст за заслуги към Федералната република. Церемонията ще се проведе на 19 март в двореца „Белвю“ и в нея участие ще вземе и президентът Франк-Валтер Щайнмайер.

"Решителен принос за овладяване на пандемията"

Двамата учени "съчетават основните медицински изследвания с тяхното практическо приложение", се казва в аргументацията. С разработването и одобрението на ваксина срещу Ковид-19 Тюреджи и Шахин са направили „решителен принос за овладяване на пандемията“. Церемонията ще бъде първата през тази година за връчване на персонална награда от федералния президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
луд сервитьор преди 3 години
поооозна,мой чувяк,ама на да ли
17
12
 
9
 
! Отговори
Mitaka преди 3 години
Това е интервю за Шпигел и се има пред вид, че до края на лятото ще се доставят ваксини за 100% от населението на Германия, защото са поръчани.За България не са поръчани толкова, защото няма толкова желаещи. Допълнителни поръчки за тази година вече не може да се правят, абсолютно всяка капка е планирана за и продадена. Въпреки, че се пускат няколко нови фабрики и техния капацитет е планиран.Така че наесен Европа, Америка и Израел ще живеят нормално, ние с песен в локдаун
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И балъците ще се боцкат всяка година и всичко ще е ОК...
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото нашата Боратка е актриса, толкова този на снимката е учен.Поставени в центъра на вниманието от сатанистите.
14
4
 
18
 
! Отговори
РЕПТИЛ преди 3 години
Напълно съм съгласен с Угурчо.До лятото ще ваксинират поне 30% от населението, които по-късно ще дадат фира точно от тези ваксини - така принципа НЯМА ЧОВЕК, няма проблеми.Ще има награди от фондацийката на Гейтс, може и нобел да дадат на Угурчо за масовия мор.
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този с жена му, както и шефа на Модерна са от едно котило
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този направи трилионите за 1 месец и сега си прави пълна гаргара с нас....
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз селджк що не се ваксинира с неговата си ваксина да не е алергичен?
10
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На хора с такива имена имам доверие единствено когато искам да си купя локум или ваксаджия да лъсне обувките ми.В никакъв друг случай.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряме за две седмици и после всичко е по старо му.
8
5
 
22
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Не ! Животът ще бъде отново нормален когато на 4 април прогоним шайката СИК-ГЕРБ-СУДЖУК и Психичноболният !!!
7
2
 
18
 
! Отговори
Оня с камилите преди 3 години
Ах неговата мaйka, хабиби...
6
2
 
23
 
! Отговори
() преди 3 години
Този се е ухилил сякаш му белят яйце!
5
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факта, че този "карикатурен" образ на учен ни се поднася в разработката Ковид е достатъчен за това всеки що годе средноинтелигентен човек с някакво критично мислене и житейски опит да се усети, че го будалкат
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха дано, че вече ни омръзна
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазете здравето си и се лекувайте ако трябва, но не ходете при проф. Николай Габровски или доц. Зафер Оркун Токташ. изключително арогантни и некадърни, интересуващи се само от парите ви.Хора - пазете се
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън дрън. Първо вируса или страха от него ще остане доста още. Второ , в глобален мащаб сектори като туризма и транспорта ще им трябват години. Хора работят като рекламни агенти на туристически дестинации. И изведнъж им казаха че ще влязат в затвора ако продължат да правят това заради епидемия. Всички събития се отмениха, стадионите без публика. Даже заводите за коли спряха. Ама ей сега след лятото щяло да се оправи, според дойче зеле и недъгавите преписвачи от *** бг
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не и у нас!