Годеницата на Хашоги иска принц Мохамед бин Салман да бъде наказан

Престолонаследникът е одобрил убийството, гласи доклад на ЦРУ
1 мар 2021 17:45, Нели Христова
21
Годеницата на Хашоги иска принц Мохамед бин Салман да бъде наказан
Снимка: БГНЕС

Годеницата на убития в Турция саудитски журналист Джамал Хашоги заяви, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман трябва да бъде наказан незабавно, след като доклад на американското разузнаване установи, че той е одобрил убийството, предаде Ройтерс.

В петък директорът на Националното разузнаване на САЩ публикува доклад, според който саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил операцията по отвличането или убийството на журналиста в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. Саудитското правителство, което отрича всякаква връзка на престолонаследника със случая, отхвърли доклада, предаде БТА.

"Съществено важно е престолонаследникът да бъде наказан без отлагане," написа Хатидже Дженгиз в Туитър. "Ако престолонаследникът не бъде наказан, това ще е знак, че на главния виновник може да му се размине за убийство, което ще застраши всички нас и ще бъде петно върху човечеството ни", написа още туркинята.

Администрацията на американския президент Джо Байдън наложи в петък забрана за издаване на визи на някои саудитци, замесени в убийството на Хашоги и наложи санкции на други, с които авоарите им в САЩ ще бъдат замразени и американци няма да могат да търгуват с тях. По повод критиките, че САЩ не са наложили директни санкции на принца, Байдън каза, че на 1 март ще бъде направено съобщение, но не даде подробности. Представител на Белия дом обаче загатна, че не се очакват нови стъпки.

"Изключително важно е световните лидери, като се започне от администрацията на Байдън, да се запитат дали са готови да си стиснат ръцете с един човек, чиято виновност като убиец е доказана", заяви още Дженгиз.

Хашоги /59/, сътрудник на вестник "Вашингтон пост", някога приближен до саудитските власти, стана дисидент и бе обвинен за връзки с Мюсюлмански братя. Той изчезна след посещение в саудитското консулство в Истанбул. Останките му не са намерени.

Убийството му през 2018 г. доведе Рияд до една от най-тежките дипломатически кризи и навреди на авторитета на престолонаследника Мохамед бин Салман. Рияд твърди, че журналистът е убит в неразрешена операция, но турски и американски представители отбелязват, че това не е могло да стане без одобрението на принц Салман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По заповед на арапа убиха Кашоги и го разфасоваха под измислени обвинения.Да, и това стана точно в турция и целият свят го знае.Изобщо да не се ослушват.Саудитска Арабия е гнездо на оси и развъдник на усойници и никой не си прави илюзии за това.За такива - само изгаряне на цялото котило до крак.
17
3
 
7
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Трябва тази територия да бъде оставена да си решават проблемите сами. Израел се изнася, всичко останало се огражда с тел - от Турция, през Саудитска Арабия до Пакистан и отгоре Афганистан. Ограждат ги с тел и ги оставят да си решават проблемите. Бас държа, че след като се изтрепят взаимно после земя ще има за всички - включително и за евреите. Оставете хората да си решават демократично проблемите! Защо им се месите и им натрапвате държави и нрави? Я вижте как хубаво се разфасоват помежду си!
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците съ решили яко да издоят "принцъ" от "Хиляда и една нощ"!Кът за начало 500 милиарда, пък после шъ преценят още колко!Шъ зависи от бюджетният дефицит в Щатите!
15
2
 
4
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До Дядо ВиСаудитците убиша Хашоги,но турците ги улесниха максимално.Идеята беше да използват убийството за собствени цели и го направиха.Турция тогава беше много притисната от САЩ.
14
5
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Понеже тук никой не го казва - въпросния "Хашоги" беше шеф на терористическа организация, подкрепяна от Демократическата партия на САЩ и *автор* на статии в Ню Йорк Таймс, като идеята на демократите беше да наложат чрез него демокрация в Саудитска Арабия. Поради което въпросния Хашоги мислеше че е хванала господ за шлифера. Но се оказа че не го е хванал за шлифера, а за нещо друго, и не е бил господ, а някой друг.
13
2
 
0
 
! Отговори
Писна ми преди 3 години
От тия и техните тъпотии.
12
2
 
2
 
! Отговори
От бай Тошо преди 3 години
Че се избиете бе, ШЕБЕЦИ.!.
11
1
 
4
 
! Отговори
Кой по-точно преди 3 години
Трябва да бъде наказан? Поръчителя или одобрителя-съучастник? Щото се пише и може би знае,кой е поръчителя,а това не е Саудитският принц.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато човешкото същество се мисли за повече от Висшия разум - Създател.
9
5
 
2
 
! Отговори
От бореца преди 3 години
Драмите на обрезаните мозъци - ердоги, кашоги и биг салам, ромски драми.!.
8
4
 
6
 
! Отговори
факт преди 3 години
На тези хора им липсва онази част от мозъка , отговорна за съжаление, съчувствие и милост... Почти всички араби, джипси, голяма част от африканците и жълтите... Единственото решение е да бъдат използвани за роби в лагери и обекти. За жалост има и европеидни индивиди с такъв мозъчен проблем. При някои зависи и от религиозните чувства и среда на живот.
7
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A истинат е, че принцът иска да направи Саудитска Арабия модернизирана светска държава и това личи по всичките му действия, а западът продължава да води задкулисните си игри и да иска заради неявната битка между кръста и полумесеца да държи ислямския свят далеч от опити за реформи. Просто християнският свят иска ислямският да е неук, хората да живет като в каменната ера и да бъдат дивaци, които са лесни за управляване. И му търсят цаката на принца.
6
2
 
5
 
! Отговори
Дядо Ви преди 3 години
До МдаСаудитците го направиха.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
туй да не ти е демокрация, ***?коя си ТИ да сееш срам у султана?
4
1
 
7
 
! Отговори
Дядо Ви преди 3 години
Убиха човека и го хвърлиха в кладенец.
3
13
 
3
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Убийството на Хашоги беше блестяща операция на турските служби!Успяха да подмамят Хашоги доброволно да влезе в саудитското консулство,където се случи и желаното от тях.После турската дипломация и пропаганда се възползва в максимална степен!Машаала,дето се казва.А ролята на ханъмата е ясна-преструва се на "влюбена" и иска брак.Хашоги обаче трябва да получи документите за развода именно в косулството и тя го е притиснала да поеме безнадежден риск.Класика в жанра.
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Борисов и Гешев кога???
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да не ходи в посолството на СА.