"Репортери без граници" подадоха жалба срещу принц Мохамед бин Салман

Те го обвиняват в престъпления срещу човечеството
2 мар 2021 22:12, Нели Христова
14
"Репортери без граници" подадоха жалба срещу принц Мохамед бин Салман
Снимка: БГНЕС

Неправителствената организация "Репортери без граници" заяви, че е подала в Германия жалба за престъпления срещу човечеството, насочена срещу саудитския принц престолонаследник Мохамед бин Салман, предаде Франс прес.

Искът засяга предполагаемата отговорност, която носи Бин Салман за смъртта на саудитския журналист Джамал Кашоги и "системното преследване на журналисти в Саудитска Арабия", предаде БТА.

Жалбата е подадена вчера до главния прокурор към Федералния съд в Карлсруе, чиято компетентност включва разглеждането на дела за престъпления в чужбина.

Освен срещу принца престолонаследник, искът е насочен срещу четирима други високопоставени саудитски служители. Наред с фактическия ръководител на кралството, "заподозрян, че пряко е поръчал убийството" на Кашоги, "Репортери без граници" визира още неговия бивш "близък съветник" Сауд ал Кахтани, "бившия заместник-директор на разузнаването" Ахмед ал Асири, някогашния генерален консул в Истанбул Мохамед ал Отайби и Махер Мутреб - "офицер от разузнаването", командвал "екипа, който е измъчвал и убил" журналиста от в. "Вашингтон пост".

Прокуратурата в Карлсруе потвърди пред АФП, че е получила иска. Документът, с чието съдържание агенцията се е запознала, описва подробно злоупотребите, извършени срещу 34 журналисти, хвърлени в затвори в кралството пред периода 2011-2019 г. 33 от тях, като блогъра Раиф Бадауи - защитник на свободата на изразяване, осъден през 2014 г. на 1000 удара с пръчка и 10 години затвор за обида на исляма, - остават зад решетките.

"Изтезания", "насилие" и "сексуална принуда", "отвличания", "незаконно лишаване от физическа свобода" . . . Неправителствената организация определя тези действия като "престъпления срещу човечеството". Според нея германската съдебна система е "най-добре адаптирана" да ги разгледа поради универсалната й компетентност, която дава възможност на една държава да преследва извършителите на най-тежки престъпления независимо от гражданството им и от мястото, където са извършени.

"Освен това Германия редовно е призовавала за правосъдие по случаите с Джамал Кашоги и Раиф Бадауи", посочва "Репортери без граници".

"Нашето искане е. . . да се анализира ситуацията с оглед на това прокуратурата официално да започне разследване", "за първи път в света", и "да издаде заповеди за арест", обясни Кристиан Мир, директор на германския клон на правозащитната организация.

"За първи път обвинения в престъпления срещу човечеството се повдигат срещу (най-високопоставени представители на властите в) Саудитска Арабия заради начина, по който третират журналисти", изтъкна пред репортери генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар и настоя за "правосъдие".

Саудитска Арабия е на 170-о място от общо 180 държави в индекса на тази неправителствена организация за свободата на медиите, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само като му видиш кривата тиква и ти става ясно какъв е шебеккк.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За родоначалника на арабите, исмаил е писано в библията, че той ще бъде като диво магаре. Но според мен по му приляга бясно куче....или нещо средно между двете.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На фона на гробното мълчание от уса и ЕС, това е като вулкан.Предвид ситуацията и участниците в нея съм силно скептичен за успеха, но все-пак е нещо, пред нищото досега.Успех на репортерите!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в Германия жалба за престъпления срещу човечеството..Точно в Германия, браво! Има хора, които са резистентни срещу опит и познания! След ВСВ повечето от нацистите станаха иснспектори по училищни дела и адвокати! Нека видим какво ще стане? На бас, че нищо! Ще размахат показалеца и ще кажат ей ти не така!
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За западните християнски държави е голям проблем, ако случайно арабеските започнат да се цивилизоват по някакъв начин. И най-мялките стъпки за внасяне на съвременна култура, наука и цивилизация (различни от оръжие), са болезнени. Принцът е реформатор. Даде много права на жените, промени много закоравели стари принципи. И това не се харесва на западняците и на Израел. Реално не е виновен принцът, а са виновни противниците му. Да, Кралство СА е пълна дупка, дивaци са, но принцът иска да ги очовечи
6
2
 
13
 
! Отговори
Сауд = терор преди 3 години
Помните ли къде отиде първо Тръмп - Саудитска. Да продаде оръжие и вземе доларите, дадени за петрола обратно. Саудитска е в основата на Ал- кайда и ислямска държава. А тях даже да ги няма, скоро ще има нещо ново с тяхната идеология. Там се бесят хора по крановете, бият ги по улиците. Никой не шуква. ЕС, ООН, досега бяха безгласни. Дано поне Байдън промени отношението малко към тези варвари.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакви нискочестотни неволи. Срещу тези само бомби помагат. Справка - Пустинна буря
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хахахахахахахаха Тц ! Ще си останеш с хванати палци .
3
5
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Не е истина колко ще се изкефя, ако наистина вземат да го опандизят тоя чаршафосан дoмyз :)
2
1
 
8
 
! Отговори
Алооо преди 3 години
Кой поръча атентата срещу Хашоги??? Не е толкова важно,кой одобрил и съдействал. Напишете кои са поръчителите!!!! От тях да се търси отговорност.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво означава "не се меси"?Ако има съмнения за незаконна дейност се подава сигнал в полицията или в прокуратурата, не се поръчва да нарежат на парчета жив човек!