Роувърът "Пърсивиърънс" с първи стъпки на Марс

Изминал е общо шест метра и половина за 33 минути
6 мар 2021 10:16, Петя Славова
66
Роувърът "Пърсивиърънс" с първи стъпки на Марс
Снимка: БГНЕС

Роувърът "Пърсивиърънс" ("Постоянство") направи първите си стъпки на Марс. Апаратът, изпратен от НАСА на Червената планета преди две седмици, премина общо шест метра и половина на нейната повърхност, предадоха световните агенции.

Марсоходът с шест колела е напреднал четири метра, след което се е завъртял наляво и е дал два метра и половина назад. Роувърът с размерите на голям автомобил с висока проходимост е изминал общо шест метра и половина за 33 минути. Това е станало в четвъртък следобед, като целта е била да се провери дали системата функционира правилно, съобщава БТА.

Давайки на заден ход, роувърът е заснел собствените си следи по повърхността на Марс. Снимката бе публикувана от космическата агенция на САЩ.

От НАСА изразиха задоволство от успешното начало на мисията. Планирано бе "Пърсивиърънс" да премине по-голямо разстояние в петък местно време и евентуално днес.

Според разчетите роувърът ще може да изминава по 200 метра за един марсиански ден (малко по-дълъг от земния). "Пърсивиърънс" е пет пъти по-бърз от "Кюриосити" ("Любопитство") - другият апарат на НАСА, който все още е активен на повърхността на Червената планета.

Марсоходът кацна на 18 февруари в кратера Йезеро (Езеро), където учените смятат, че преди 3,5 милиарда години е имало дълбоко езеро. Целта на "Пърсивиърънс" е да вземе скални проби, които да бъдат донесени на Земята от следваща мисия, по график през 30-те години на 21-и век, за да бъдат търсени следи от древен живот на Марс.

Според оценки на НАСА засега роувърът функционира безупречно. "Пърсивиърънс" вече изпрати на Земята повече от 7000 снимки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: МарсНАСАРоувърът
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
12
 
! Отговори
Чудя се преди 3 години
Плюещите руски *** не могат ли да разберат колко са жалки с глупостите които изричат. Не могат ли да разберат че с това унижават самата Русия?
32
1
 
10
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Има само два варианта - или голяма част от коментиращите по-долу са платени ***, или имат психически проблеми. Да плюеш по такъв голям успех (независимо на коя държава) и да възхваляваш една друга държава, която трябваше да е също голяма космическа сила, а вместо това само затъва, може да е само признак за една от двете вероятности. И не - не съм нито русофоб, нито русофил, нито американофил/фоб. Харесвам научните постижения, мразя олигархията, тъпчеща всичко и всички.
31
1
 
11
 
! Отговори
Мога само да кажа преди 3 години
Поклон пред хората реализирали това постижение на човечеството!
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСмисълът е такива като теб да си покажат простотията и да замигат на радара на ЦРУ, които после ги вкарват в списъка за чипиране.
29
1
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
Абсолютно си прав. По признание на американския генерал в пенсия от NASA Бен Рич, NASA живее в 25-ти век, 400 години преди човечеството. фен
28
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
смисъла от тая простотия в какво се състои накратко ако може?
27
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само една страна САЩ е постигнала десетки пъти повече от всички останали държави в целия свят взети заедно. Какво повече да се каже? САЩ са локомотива на света. Без техните постижения във всички сфери, не само в космоса, света ще остане завинаги в 21-ви век. А държавите, които най много спъват прогреса на човечеството са русия заедно с техните братя от мусулманския свят.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18Не видях България в твоя списък.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Планът за връщане на проби е доста налудничав. Ще приземят апарат с малък ровър, който ще постави пробите в малка ракета, която ще излети и там товарът ще бъде поет от орбитален апарат, който ще чака следващото сближаване между двете планети за да се върне обратно. Мисията е съвместна с Европейската Космическа Агенция.Ако не се откажат от това и успеят да го изпълнят, ще ги призная за царе.
24
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26Остави ги американските и руските марсоходи. Разкажи по-добре за българските.Между другото марсоходът откри там съветски космически апарат от 1971 г. А съветският луноход преди колко години ходеше по Луната?Това са просто два примера за твоята желязна логика. А ако трябва да бъда сериозен, браво на всички смели учени: американски, руски, китайски и на всички други други.А многознайковците нека си заврат някъде мнението.
23
9
 
5
 
! Отговори
до предния преди 3 години
Най-великите... във фалшификатите!
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на американците ! Велики !
21
1
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Една ЛАДА-НИВА 4х4 щеше да измине повече на Марс от...марсохода,особено ако е и с екипаж,двама непалски...шерпи.Те щяха да вземат и...пробите от камънака наоколо и да го пренесат в торбата до Нивата.Експеримента...предстои.(платена...реклама)
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нова книга на Алеко Константинов:Бай *** - Критик на космически програми.
19
2
 
7
 
! Отговори
Издънков преди 3 години
До ИздънковаКато говориш за телескопи, човек ще реши, че много ги разбираш. Дори Хъбъл не може да заснеме следите от "Аполо". Той даже къща не може да заснеме на Луната.Хора като теб дори не си правят труда да потърсят дали все пак няма снимки, а направо заявяват, че няма. Само психолозите могат да кажат защо. Иначе снимки на кацанията има от години, правени от Lunar Reconnaissance Orbiter, но няма смисъл да го казвам, щото такива като теб почват да мъкнат кофи от 9 кладенеца.
18
2
 
8
 
! Отговори
дай си сметка, че... преди 3 години
До 14 ...присъствието изобщо на марсохода е значително постижение. Много глупаво е да се критикува ей така, защото нещо на пръв поглед изглежда смешно. В тази програма са вложени усилиято на много хора, при това притежаващи значителни познания и интелект. Ама защо да не си дадем мнението - изминал само шест метра за половин час - ти за толкова време сигурно си постигнал нещо забележително.
17
2
 
12
 
! Отговори
Я! преди 3 години
Колко много компетентни хора се изказват по въпроса! Но то, българите сме специалисти по всичко и за това сме толкова напред с материала!
16
4
 
9
 
! Отговори
до хвалещ краварите преди 3 години
С клипче ли искат да ти докажаили лично ще караш роувъра?!?
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Роднатъ чалгароинтилигнсия са изцепва утнову.
14
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е странно да се сравняват САЩ с русия. Това е все едно да сравниш последен модел Мерцедес с каруца с впрегнато магаре. Държавата с външните тоалетни е сравнима с Монголия, С. Корея, Замбия, Конго и Венецуела.