Тежка хуманитарна криза в Сирия: Хиляди жертви, милиони прокудени

Над 90% от населението междувременно живее под прага на бедността
6 мар 2021 15:15, Петя Славова
119
Тежка хуманитарна криза в Сирия: Хиляди жертви, милиони прокудени
Снимка: БГНЕС

Десет години след началото на конфликта в Сирия, страната е обхваната от изключително тежка хуманитарна криза. Над 12 милиона души нямат редовен достъп до храна. Смята се, че над 90% от населението междувременно живее под прага на бедността.

"Бруталната криза докара хората до истинска агония", казва президентът на сирийско-арабския Червен полумесец Халид Хбубати.

Над 600 000 жертви, близо 13 милиона прокудени

Президентът на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер е убеден, че хуманитарната ситуация в страната ще се влоши допълнително от тежката икономическа криза. А към всичко това се добавят и проблемите, предизвикани от пандемията с коронавирус. Маурер се опасява, че международната общност просто е отписала Сирия. Цивилното население в страната плаща цената за липсващия политически пробив, пише"Дойче Веле".

"Сирийците обаче не могат да си позволят още една или - недай Боже - още 10 подобни години", предупреждава той.

До момента в сирийския военен конфликт са загинали над 600 000 души, става ясно от доклад на Международната хуманитарна организация World Vision, изработен в сътрудничество с Frontiers Economics. Според техните преценки, близо 13 милиона души са били прокудени от родните им места - т.е. повече от половината сирийско население отпреди началото на войната.

Икономическите щети от конфликта възлизат на около един трилион евро. Даже и войната да бъде прекратена незабавно, последиците за здравето и образованието на децата ще изискват нови разходи от 1,7 трилиона долара до 2035 година.

Изгубеното поколение на Сирия

Проучване показа също и това, че войната е нанесла на подрастващото поколение в Сирия сериозни поражения, причинени от липсата на учебни занятия и на достъп до здравеопазване, включително и съкращаване на продължителността на живота с 13 години, обяснява Кристоф Вафеншмит, председател на World Vision Германия.

"Световната общност не бива да допуска една война, която продължава вече над 10 години, която отнема основните права на децата и която разрушава всичките им перспективи за бъдещето."

От началото на конфликта в Сирия, според World Vision, са били убити около 55 000 деца, някои от тях дори са екзекутирани или са починали в резултат на изтезания. Много от момичетата пък живеят в постоянен страх от изнасилвания, казва Вафеншмит.

Според председателя на World Vision Германия, истинските щети, нанесени на подрастващите, ще могат да бъдат окончателно оценени чак след като се установят последиците от травматичните преживявания, от липсата на медицински грижи, от липсата на работа и провалените им мечти за бъдещето.

"Не бива да допускаме тези деца да останат в плен на кръговрата от насилие", казва още Кристоф Вафеншмит. Според него, младото поколение в Сирия няма да е в състояние да участва в изграждането на страната, ако не получи подкрепа отвън.

Конфликтът в Сирия избухна през март 2011 година след протести срещу правителството на Башар Асад. Силите за сигурност тогава подходиха към демонстрантите с насилие. Това породи нови недоволства, в резултат на които се разрази гражданска война с международно участие. Междувременно правителството контролира отново около две трети от територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: Сириявоенен конфликт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** иначе беше супер, когато САЩ подкрепяха онези "борци за демокрация", дето обезглавяваха и ядяха сърцата на "враговете", а после, когато взеха че сформираха ИДИЛ се изнесоха като пръдня от ***.Или пък когато им организирахе безопасното изтегляне в Саудитска Арабия, докато "революционерите" се бяха оградили с жив щит от жени и деца.Сега знаят само да кудкудякат колко бил лош Асад, ама не му дадоха да разчисти тероризма. Американска "демокрация" в действие. Важно беше да се отслаби Сирия.
68
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ще и патагонска да е била, какво общо има това? Американците навсякъде са агресори, само у тях са защитници.
67
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13 милиона били прокудени. По-скоро 13 милиона разбраха,че в християнския свят е къде къде по-хубаво без десетките *** мюсюлмански закони и решиха да дойдат на хубавото. Пък и баба Меркел почна да им плаща и социални за награда.
66
1
 
4
 
! Отговори
до долния преди 3 години
Какво искаш да кажеш с това?
65
11
 
5
 
! Отговори
От 1962г..... преди 3 години
Сирия си беше съветска, а днес руска. Помним всичко. Не се опитвайте да обвинявате други държави.
64
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
90-те пазарите бяха пълни със сирийски търгаши, събирани от кол и въже, кой зарязал следването, кой си довлякъл *** да мързелува за чужда сметка, беше пълно с такива. Ломотят и лаят на техния кучешки език, като че ли си в багдад. И продава само бoклyци.Навсякъде са еднакви, арабска ИЗМET.
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво направиха?Накривиха на капата на Асад.За кво се биха тогава изобщо...
62
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаТочно Путин е предупредил и спасил Турция,преди да стане опита за преврат, на Ердоган нещо му е прекипяло и изгони натовците и всякакви западняци, след което му е приготвен преврат, Путин само предупреждава и турските служби осуетяват опита за преврат,турците вече са подслушвали превратаджиите преди преврата. Поне така казаха в Тубата,а дали е вярно,не знам.
61
7
 
5
 
! Отговори
нали Путин преди 3 години
отиде да помага ...
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЩатите са в симбиоза с Китай,те са доста обвързани,затова когато Тръмп започна атаките срещу Китай,глобалистите и бизнесмените,започнаха да се молят на Тръмп да не им разваля бизнеса с Китай,даже го излъчиха целия документален филм във Тубата как вървят след него и му се молят.
59
4
 
30
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Където стъпи американски ботуш, трева не никне.Иран, Ирак, Либия, Сирия, Афганистан - навсякъде, където стъпи кирливият американски ботуш, има само кърви и смърт.
58
2
 
13
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 3 години
""""Световната общност не бива да допуска една война, която продължава вече над 10 години"""" , А под десет години може.??? Описаната ситуация е следствие на запролетяването в държавата, инспирирано от световните "демократи"
57
7
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен64За какво да предупреди Путин Ердоган? - за преврата в Турция, ли?...Не вярвам Путин да е предупреждавал Ердоган - те не си хортуват много приятелски...А и Ердоган не е Асад - той се справи бързо и точно и то след като метежа избухна...Защо мислиш, че изобщо е бил предупреден?!
56
12
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен63Китай се прави на много силен, но за тази работа се иска мозък, не мускули...А китайците си нямат идея какво е това мозък...Ще видим какво ще стане, но имай впредвид, че китайците не са първите, опитали се да избутат назад САЩ - японците също се опитаха преди време, но те явно имат повече мозък...Иначе, утре САЩ ще открият нещо и Китай отива по дяволите с цялата им икономика и всичката им апаратура...
55
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аве тез как живеят там ве ? Тука от тиквата се бесят и скачат от балконите даже се запалваха. А в Сирия война и са три пъти повече от нас ???
54
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ще ви кажа, ако Путин не беше преупредил Ердоган същото щеше да стане и в Турция, като в Сирия и щяха да пламнат целите Балкани във войни и терористични гррупировки. Така че има над какво да помислите.
53
5
 
11
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен59И какво, да остави Асад да изтрепе цялото население ли? Ти представяш ли си какво щеше да стане със Сирия ако Русия не се беше намесла - Халифата там не я броеше за страна вече...А представяш ли си ако Халифата беше превзел цялата сирийска територия?! В интерес на истината, те воюваха повече в Ирак, но ако бяха се концентрирали в Сирия преди да дойде Русия там, нищо нямаше да е останало от Асад и шайката му, а и не знам как щеше да се чувства светът с тези терористи...
52
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаДиано, не БСП, а ЕНП убиха България!
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавие от Афера:РУМЕН ПЕТКОВ: АМИ КАТО СА БИЛИ КОРУМПИРАНИ ОТ ДОКЛАДА ТИ, АТАНАСОВ, ЩО НЕ СИ ГИ АРЕСТУВАЛ, БЕ, БРАТЧЕД! ИСТИНАТА ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА ПОЛИЦИЯ НА АТАНАСОВ И КОСТОВ: НЕ МОЖЕМ ДА ОГРАБИМ МОБИЛТЕЛ И ГИ ГОНИМ ОТ БЪЛГАРИЯ! /ВИДЕО/
50
6
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен56Те тва се казва "двоен морал" - ББ го е прихванал от БСП! БСП са много опасна болест - трябва да ги махаме от политиката вече, съсипаха и хора и страна и политика и морал и демография и култура и ....всичко!...БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!