Керемедчиев: Християните в Ирак са едни от най-тежко преследваните

Приключи посещението на папа Франциск в страната
8 мар 2021 22:50, Нели Христова
21

Приключи историческото посещение на Папа Франциск в Ирак.

"Това е първото посещение въобще на папа в Ирак и първото посещение на папа Франциск извън граница по време на пандемията. Много по-мащабно събитие от срещата му с имамите на Египет и ОАЕ. Върховният аятолах Систани е главният религиозен водач на шиитите в Ирак, а шиитите като най-агресивното острие на мюсюлманите, са важни за комуникацията с Иран. Папата се опитва да убеди Систани да умири шииите, за да се успокои напрежението в Ирак, но трудно може да се постигне сериозен компромис и резултат. Трябва да кажем, че самото провеждане на срещата е успех", заяви в ефира на "Денят ON AIR" бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Той съобщи, че срещата се е провела без никакви правителствени представители и може да се очаква споразумение, което на този етап ще остане само между тях двамата.

По думите му християните в Египет и Ирак са едни от най-тежко преследваните, а след появата на "Ислямска държава" в Сирия броят им спада от 1,5 млн. на около 200 000. Керемедчиев смята, че ислямистката формация не е победена.

"Kлетката се разраства. Тръмп прибързано обяви смъртта им. Изтикаха ги от Ирак, но се загнездиха в Сирия и нелошо в момента оцеляват", каза той.

Експертът добави, че като типичен представител на демократите Байдън продължава политиката на Обама за военна намеса в региона.

"Бомбардировките на Съединените щати в Сирия и връщането на войските им в Ирак ще доведе до силен отпор от мюсюлманите. А колкото повече в момента Турция се бори с кюрдите, толкова повече помага на "Ислямска държава", каза Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Попитан как се финансира терористичната организация, той отговори:

"С отвличания и нелегална търговия на петрол, и разбира се - с грабежи на градове. Те продължават да имат нелоши възможности, някои от сериозните играчи също им помагат. Има отделни откъси от Саудитска арабия, най-радикалните, които ги финансират. В момента са хибридна структура, която се развива като рак"


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/15

Остави Мохамед, ми кажи за бащата на Исус... Мария не е била по-възрастна от 14г.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 7 - ха, като знаеш много, ми отговори какъв е според съвременните разбирания Мо х ам ед след като се е оженил за 5-6 годишно дете и веднага е "консумирал" брака, а той е бил 50 годишен ?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Християните от Ирак Сирия Турция са добре дошли в западния свят. Защо вместо тях се взимат някви пакистанци афганистанци и всякакви други турлю гювечи.
13
0
 
0
 
! Отговори
neo5 преди 1 месец
8 и да пазите повеленията Ми и да ги вършите. Аз съм Господ, Който ви освещавам.
9 Всеки, който прокълне баща си или майка си, непременно да се умъртви; баща си или майка си е проклел; кръвта му да бъде върху него.
10 Ако прелюбодействува някой с чужда жена, тоест, ако прелюбодействува някой с жената на ближния си, непременно да се умъртвят и прелюбодеецът и прелюбодейката.
11 Който легне с жената на баща си, бащината голота е открил; непременно и двамата да се умъртвят; кръвта им да бъде върху
12
0
 
0
 
! Отговори
neo5 преди 1 месец
когато дава от семето си на Молоха, и не го убият,
5 тогава Аз ще насоча лицето Си против тоя човек и против семейството му, и ще изтребя изсред людете им него и всички, които го последват в блудството, за да блудствуват след Молоха.
6 И човек, който се отнесе към запитвачите на зли духове и към врачовете за да блудствува след тях, против оня човек Аз ще насоча лицето Си и ще го изтребя изсред людете му.
7 И тъй, осветете се и бъдете свети, защото Аз съм Господ вашият Бог;
11
0
 
0
 
! Отговори
neo5 преди 1 месец
До До 7
1 Господ говори още на Моисея, казвайки:
2 Да речеш на израилтяните: Който от израилтяните, или от заселените в Израиля чужденци, даде от семето си на Молоха, непременно да се умъртви; людете на земята да го убият с камъни.
3 Също и Аз ще насоча лицето Си против оня човек и ще го изтребя изсред людете му, защото е дал от семето си на Молоха, та е омърсил светилището Ми и е осквернил светото Ми Име.
4 И ако по какъв да е начин людете на земята затворят очите си, за да не видят тоя човек,
10
7
 
2
 
! Отговори
Един. преди 1 месец
Рилигиите са най-голямото зло сътворявано от човека!!!! Да убиваш хора в името на някакъв си там Бог - без значение Яхве, Аллах, Христос, Озирис, Ра, Тангра и прочее измислици!!! - е диващина в най-висша форма! Християните специално, що народ са избили в името на Христа, особено в Южна Америка, направо не е истина! Ако съществуваше Бог, щеше да ви затрие всичките до един, задето се гаврите с името Му!!!
9
0
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 1 месец
Само източноправославието е правилната религия!
8
2
 
4
 
! Отговори
Поп Алигорко преди 1 месец
Странна религия е по пет пъти на ден да си биеш главата в цимента докато оня с проскубаната брада вие от минарето...
7
1
 
15
 
! Отговори
До 7 преди 1 месец
Исус Христос не е учил никого да убива, но Мохамед, доколкото знам - да !
6
2
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 1 месец
Християните не са избивали мюсюлмани само заради религията им, а обратното е било, и продължава да бъде обичайна практика ! Върви и научи що е християнство, преди да пишеш глупости !
5
5
 
3
 
! Отговори
ъъъ преди 1 месец
Докато има глупави хора, позволяващи религиите да ги разделят на "ние" и "те", така ще е - войни, смърт и простотия. От векове е така и май още векове ще продължи - много хора направиха милиарди от балъците.
4
2
 
16
 
! Отговори
ОТ 1,5 НА О,2 МИЛИОН преди 1 месец
ЗНАЧИ САМО В СИРИЯ СА "ИЗЧЕЗНАЛИ" 1 МИЛИОН 300 000 ХРИСТИЯНИ

КЪДЕ СА "АМНЕСТИ" И ДРУГИТЕ ПРАВО-НЕ-ЗАЩИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ НА СОРОС ?

ПОНЕ ДА ПОГЕБАТ ТЕЛАТА НА МЪЧЕНИЦИТЕ

АКО НЕ ИЗГОНИМ МЮСЮЛМАНИТЕ ОТ ЕВРОПА И НАС НИ ЧАКА СЪЩОТО
3
3
 
14
 
! Отговори
ЧЕЛ ТАЛМУДА и КОРАНА преди 1 месец
ЮДЕИЗМА и ИСЛЯМА СА СТРАШНИ, БЕЗМИЛОСТНИ ФАШИСТКИ РЕЛИГИИ

НЕ ОЧАКВАЙТЕ ПОЩАДА ОТ ТЯХ

САМО ТЕРМОЯДРЕНАТА БОМБА МОЖЕ ДА ГИ СПРЕ
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само дето Франческо не ги казва така нещата.Където и да иде прави реклама на исляма.Пълен предател.
1
2
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Ирак, Сирия... нато и ес искат да ги унищожат навсякъде и затова подпомагат ислямските терористи.