Строителството на 4-ти блок на АЕЦ "Аккую" ще започне догодина

Ердоган и Путин участваха в церемония чрез видеовръзка
41
Строителството на 4-ти блок на АЕЦ "Аккую" ще започне догодина
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че строителството на 4-ти енергоблок на АЕЦ "Аккую" ще започне догодина, съобщава Анадолската агенция. Ердоган посочи това на днешната церемония по полагане на основите на третия енергоблок на АЕЦ "Аккую" в окръг Мерсин. Ердоган и руският президент Владимир Путин участваха в церемонията чрез видеовръзка.

Ердоган обяви, че първият реактор на атомната електроцентрала ще бъде пуснат в действие през 2023 г., когато се навършват 100 години от основаването на турската република.

За 100-годишнината от основаването на републиката ще присъединим Турция към лигата на страните с атомна енергия, заяви Ердоган.

Той изтъкна, че АЕЦ "Аккую" ще произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, които ще покриват около 10 процента от потреблението на електроенергия на страната.

Първата турска АЕЦ "Аккую" ще бъде с четири реактора, всеки от които с мощност 4 800 мегавата.
Президентът изтъкна, че централата ще е оборудвана с най-авангардни системи за сигурност, за да се гарантира, че отговаря на стандартите на Международната агенция по атомна енертия.

Ердоган определи АЕЦ "Аккую" като "символ на турско-руското сътрудничество".

Проектът за изграждане на първата турска АЕЦ "Аккую" се осъществява от компанията "Аккую нуклеар" /над 99 процента от акциите й принадлежат на корпорацията Росатом/ въз основа на междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през май 2010 г.

Ердоган изтъкна също, че сътрудничеството между Анкара и Москва играе "ключова роля" за регионалната стабилност, посочва в."Хюриет дейли нюз".

Ние имахме възможността да видим резултатите от турско-руския диалог в много области, включителнто в Либия, Нагорни Карабах, в Сирия, каза Ердоган в изказване на церемонията. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак платена протурска пропаганда. И платените тролчета са налазили.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да започва , че няма откаде да внесем - ток
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гръмна Чернобил, остана едно "бил". Какво ще остане, ако гръмне Акую?
29
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Строителството на 4-ти блок на АЕЦ "Аккую" ще започне догодина, но преди това Русия ще изяде още веднъж боя от Турция в Нагорни Карабах.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То тая централа я строят от 2005 година, когато мине се не мине и турат по една 1-ва копка
27
7
 
6
 
! Отговори
Глупости 33... преди 3 години
Турция никога , няма да си тури руски таралеж в гащите и да даде изцяло собственността на руснаците за АЕЦ-а!Ще си подготвят хора и утре ще са пак начело в този бизнес!Бъди сигурен!Ердо е страшна лисица ..нема равен!
26
0
 
4
 
! Отговори
преди 10 години преди 3 години
На 11 03 2011 г мощното земетресение в североизточната префектура Фукушима предизвика цунами. Приливните вълни наводниха и унищожиха електрооборудването, осигуряващо работата на помпите за охлаждане на реакторите на една от най-големите японски атомни електроцентрали. Като следствие работните зони на три броя атомни реактори прегряха и се взривиха. В резултат на катастрофата Фукушима, се случи невиждано ядрено замърсяване на земя, въздух и вода. Последствията не са преодолени и до днес.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се знае, че централата с приблизителна стойност $20млрд е 99.2% собственост на Росатом и се прави на принципа "строй- притежавай- оперирай". Ердоган нищо не строи, строят я руснаците, след като Турция като нас 30г се чудеше дали да се строи ли не. Явно руснаците са предложили изключително изгодни условия.
24
1
 
8
 
! Отговори
С г.за ветер дуа преди 3 години
Тъжно е сравнението с нашата АЕЦ. Тридесет години "умуваме" кой Голям брат е по-голям и не сме наляли една количка бетон за нов реактор илк АЕЦ! Може би така е правилно, защото с този темп на обезлюдяване скоро Правителството ще ни ръчне по една перка отзад и с по една паница боб на ден ще си произвеждаме ток от газ!
23
5
 
5
 
! Отговори
АЙДЕ КОМШУ ... преди 3 години
ТАЯ ГОДИНА ОБЩ ГАЗОПРОВОД----ДОГОДИНА ОБЩА АЕЦ!САМО ТАКА , ЩЕ СИ ГАРАНТИРАМЕ НЕЗАВИСИМОСТТА ОТ РУСИЯ!500-г ПОД ВЛАСТТА НА СУЛТАНА --НИЩО НЕ СА ПРЕД 50-г. РУСКИ КОМУНИЗЪМ!!!КОЙТО НЕ Е ЖИВЯЛ В "СОЦ-КОНЦЛАГЕРА" НА РУСКИЯ КОМУНИЗЪМ ...НИЩО НЕ ЗНАЕ ЗА "РУСКОТО РОБСТВО"!
22
3
 
2
 
! Отговори
ДОГОДИНА ЛИ! преди 3 години
Догодина, я камилата, я камиларят. По време на война никой не се занимава със строителство...
21
5
 
14
 
! Отговори
СЛАВА НА ЕРДОГАН преди 3 години
Радваме се на вашите успехи комшу!КОМШУЛУКА , ТРЯБВА ДА ВЪРВИ С ДОСТЛУКА!"ПЪТЯ НА БЪЛГАРИЯ , МИНАВА ПРЕЗ БОСФОРА"--ВЕЧЕ СМЕ УБЕДЕНИ В ТОВА!
20
2
 
1
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До АнонименЕлектрик.
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде е Йозеп Борел да припомни на Турция и Русия, че са под санкции и да прати най-харесвания политик да издърпа ушите на своя приятел.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си купят и руска ракета може да кацнат там преди всички.
17
14
 
9
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
Далеч по-добре е България да си партнира с Турция , отколкото с Русия!РУСКИТЕ ЛА""НА СМЕ ГИ ЯЛИ ДОСТАТЪЧНО ЗА ТИЯ 45-г. КОМУНИЗЪМ!500-г ПОД ТУРСКА ВЛАСТ НА СУЛТАНА --НИЩО НЕ СА ПРЕД 50-г. РУСКИ КОМУНИЗЪМ!ВЕЧЕ 35-г. ...ОЩЕ НЕ МОЖЕМ ДА СТЪПИМ НА КРАКАТА СИ , СЛЕД 3-те ФАЛИТА НА БЪЛГАРИЯ ОТ КОМУНИСТИТЕ!ПЪТЯ НА БЪЛГАРИЯ , НАИСТИНА МИНАВА ПРЕЗ БОСФОРА---ДОГАН Е ПРАВ!!!
16
3
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Велики са, остава да кацнат и на Луната
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е като закъсаме за ток ,ще имаме откъде да купуваме.Че от Китай ще ни е малко трудно.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Енергийно неефективните вятърна и слънчева енергия днес струват около 7 до 9 пъти повече от газа.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Света говори за българския модел.