ГДБОП: Десетки са жертви на онлайн измами в сайтове за продажби

Крадат се данните на банковата карта, за да се пазарува с нея
11 мар 2021 11:51,
30
ГДБОП: Десетки са жертви на онлайн измами в сайтове за продажби
Снимка: Pixabey

Десетки българи са въвлечени в интернет измами в платформи за свободна търговия. Телефонните им номера се регистрират в известни чат приложения, чрез които извършителите на престъпленията се свързват с жертвите си. Така сънародниците ни влизат в ролята на потенциални извършители на престъпления без изобщо да предполагат за това.

В последните месеци опитите за измами в платформите за свободна търговия у нас са зачестили, обясняват пред БНР от ГДБОП.

"Гражданин си публикува обява, че продава някаква стока втора употреба, свързват се с него на телефона, който е оставил, обикновено чрез някакво приложение за чат комуникация, казват, че цената ги устройва и желаят да го закупят. Предлагат му да се използва специална платформа за разплащания и му изпращат линк, който води към фалшив сайт, на който обикновено му се искат  данните от банковата карта, номера на банковата карта, име и фамилия", обясни комисар Владимир Димитров, началник отдел "Киберпрестъпност" в Главната дирекция.

След като откраднат данните от банковите карти, измамниците пазаруват с тях в интернет.

"С тях се купуват мобилни телефони или скъпа дигитална техника, която се разпраща до различни държави - Турция, Португалия, Кабардино-Балкария, субект в Руската федерация, до Полша, до Франция", допълни той.

От ГДБОП отчитат и увеличение на случаите на кражби на профили в социалните мрежи.

"Това се случва чрез превземането първо на свободна пощенска кутия, която не е ползвана определено време и по този начин превземат Фейсбук акаунта на човек, който е забравил да си махне в настройките тази пощенска кутия, която той е регистрирал преди 12 години, не я е ползвал отдавна, но тя все още е основен метод за връщането на паролата към този профил във Фейсбук", каза комисар Владимир Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Далавера далавераВсичко е алъш вериш.....,,..,..,Пирамиди фараони и балъци за милиониНагоре е високо надолу е дълбокоВ София стана тесно нема вече лесно.....
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има друг номерПускат евтина стока и ти си даваш телефона и адреса да я купиш и за няколко лева си плащаш да си дадеш личните данни
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плащаш с наложен платеж след преглед на стокататам няма измама
24
2
 
0
 
! Отговори
Цуци преди 3 години
Когато ми забиват страниците пиша на страницата на ФБР примерно Hello и на другия ден супер скорост и компютър и сайтове всичко .Как става туй нещо.Много мехваща страх като ми излезе надпис НАМЕРЕН е ЗЛонамерен софтуер едикой си го отстранява и компютъра ви се следи надпис.Всичко следят пък сметките ги точат.
23
2
 
1
 
! Отговори
Presspapie преди 3 години
То всички знаят всичко ама проблема е че заводите произвеждат повече стоки за пазара отколкото банките дават пари за потребителите АЕЦ,ТЕЦ,ВЕЦ ВЕИ бълват ток за милиарди а електронното банкиране е енерго спестяващо трябва да има планова икономика и на всеки няколко години да се сменя материално техническата част и да има заетост и има пари за хората и най вече да се произвежда храна която е периодична и зависи от Вре ме то
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До IT-спецАз па ползвам NemID
21
0
 
0
 
! Отговори
До оффф преди 3 години
И днес печалбите са по-ниски от преди, а далаверата е от поне 2004-а.
20
0
 
0
 
! Отговори
До оффф преди 3 години
4 милиона само от един. Разходите са по 1000 лева на месец за сървъри, а доброволци за без пари, много. Не се притесняваш от европейски разследвания, защото не точиш от проекти, не се притесняваш от конкуренция, чщаото такава няма, парите ти са "легални" пред закона, така че и следващата власт не може да т епогне, за жертвена овца. Не са наркотици или оръжие, че да те гонят Интерпол и други.Кажи ми, как това не е масиван и сладка далавера?
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До IT-спецКато реален "IT-спец", живеещ и работещ в централен Копенхаген, ще ти кажа, че лъжеш. Тук онлайн се пазарува, откакто дойдох през 2007-а. Има поне 2 нива на защита, като купуваш нещо, а хората преди това ползваха PayPal.Я и самият термин "предплатена кредитна карта", е обида за интелекта на всеки здравомислещ човек.И ако беше стъпвал в скандинавия, щеше да знаеш, че кредитни карти почти не се предплагат или ползват.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да оффффкаш и да пъшкаш, все тая.Прави поне 4 000 000 лева на година. Малко ли са ти?
17
0
 
1
 
! Отговори
КЛ преди 3 години
Националната статистика благодари на ГДБОП за добрата работа.
16
0
 
2
 
! Отговори
2134 преди 3 години
Няма нужда да предлагат такива карти ,просто си "вадиш" една в която не държиш пари и е само да пазаруваш онлайн ,може и виртуална ,много банки предлагат. Сега почти всеки има онлайн банкиране ,преди да платиш ,прехвърляш в тая карта колкото трябва ,плащаш и така .
15
2
 
1
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
незнам в БГ дали предлагат такива карти но тук в Скандинавия имаме опция на предплатена кредитна карта която е идеална за купуване на неща от интернет както и за теглене на пари от банкомат в чужбина по простата причина че слагаш толкова колкото ще теглиш/пазаруваш ... нищо сложно,,,
14
0
 
2
 
! Отговори
Оффф до 12 преди 3 години
И какво точно пък печели един тракер освен мижавите пари от евентуална реклама на сайта? И да, мижави са. 30 секунди в прайм-тайма на частна ТВ стигат до 10 000 лева.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2134Така е! И аз не разбирам що кьоравите пазарутав. Барат атм някакви издутини по банкнотата, ама нищо не разбират. Колко пъти някой ми е давал 100 лева, а аз трбява да върна 85, ама връщам 15... хе хе хе
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОфффНе знам за каква читанка говориш, но торент тракерите са едни от най-печелившите далавери в странта.
11
0
 
5
 
! Отговори
2134 преди 3 години
Ами то наивноста и неграмотноста отдавна се използват за измами .Който не може да направи разлика м/у номер на банкова сметка (по нея може да получиш пари ) и номер на кредитна/дебитна карта (с нея плащаш, даваш пари ) така ще е .
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Очевидно дърт.Очеизвадно е направо.
9
0
 
1
 
! Отговори
Оффф преди 3 години
ГДБОП защо не се занимават с това което умеят? Примерно да затворят "читанката" за няколко часа. Или да гонят хлапетии пуснали интернет радио. С торентите вече ги видяхме. Там да си кютат тихичко до заплата преведена на датата в картата.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е достатъчно TЪП да си дава банковите данни в разни платформи, напълно си заслужава да бъде обран!