Мексико прие легализирането на марихуана за лични нужди

Може да се пуши у дома без присъствие на непълнолетни
11 мар 2021 17:45, Петя Славова
16
Мексико прие легализирането на марихуана за лични нужди
Снимка: БГНЕС

Камарата на депутатите на Мексико одобри законопроект, което регулира потреблението, отглеждането и търговията с марихуана за лични нужди на цялата територия на страната, което ще трябва да бъде ратифицирано от Сената преди 30 април, съобщава "Дойче Веле".

С 316 гласа "за", 129 "против" и 23 "въздържали се" долната камара одобри Федералния закон за регулиране на канабиса и реформите на Общия здравен закон и Наказателния кодекс.

Това законодателство се подчинява на мандат на Върховния съд, който през 2018 г. обяви забраната за употреба на канабис за развлечение за противоконституционна и който определи 30 април като максимален срок за неговото регулиране.

Въпреки че Сенатът вече одобри инициативата през ноември миналата година, сега той трябва да ратифицира измененията, направени от Камарата на депутатите, преди президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор да обнародва закона.

Когато влезе в сила закона, Мексико ще стане третата държава в Америка, която ще узакони употребата на марихуана за лични нужди в национален мащаб, заедно с Канада и Уругвай.

Инициативата позволява пушене на марихуана у дома без присъствие на непълнолетни, носенето до 28 грама, притежанието до осем растения на дом и създаващи асоциации за пушачи с максимум 50 растения.

Той също така установява лицензионна система за засаждане, отглеждане, събиране и продажба на марихуана и производни с непсихоактивен канабис в Мексико, където лекарствената употреба на марихуана вече е одобрена през 2017 г.


16
Още по темата: Мексикомарихуана
Още от Коронавирус
Джон Холи: Мъжът със "супер антитела" срещу коронавируса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дрогата през соца си беше държавна политика.
Сега решиха да се правят на по-праведни от папата, ама не става.
Цял свят се чуди на простотията ни.
15
0
 
9
 
! Отговори
до 14 преди 4 седмици
Хаххахаха! Вика през соца наркомани нямаше! Ти вярваш ли си? Знаеш ли какви лекарства се продаваха без никаква рецепта? А в Дупница изобщо не произвеждаха амфетамини? В държавен завод. И изобщо не отглеждахме опиумен мак, нали? Ех, дечко... А май си забравил ония с пликчетата лепило в подлезите на гарата? А да. То тогава си бил блян някъде в топките на баща ти.
14
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 11

По време на соца наркотици и наркомани в България нямаше.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
През соца не е било забранено, защото почти не се намираше. После нашите мафиоти се усетиха каква златна мина е да му напавят космически цени и готово.
Забраниха я.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако някой е решил да си намери нищо не може да го спре.
Само ще плати десеторна цена на мафиотите.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По времето на социализъма канабисът и другите леки наркотици не бяха криминализирани в Бг,. Всеки можеше да си употребява стига да не е на публични места. После като дойде демокрацията 90-те години това положение се запази за известно време и канабисът си беше нещо нормално. Продаваше се навсякъде за 1 левче за грам. После обаче решихме да влизаме в НАТО и ЕС и явно от там ни натиснаха да си синхронизираме законите с американските които по това време строго преследваха всички наркотици.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
а в Бг ако те хванат че си пушил миналия месец (щото тестовете хващат назад доста) ще те приберат
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Накрая ще си останем самички и последни както обикновено.
Ама опитай се да им го кажеш - писъци до небесата.
Особено старото поколение.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
сега определено ще ударят наркокартелите! така е в испания, швейцария, холандия... и много други, включително и америка, само в държави, където определени управници имат полза, не се легализира!
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
С всички наркотици трябва да се направи това защото който иска така или иначе си намира от къде да си ги купи. Когато има търсене за дадена стока пазарът не търпи празно! Просто цената се покачва заради по високия риск за продавача.

Разликата е в това че когато нещо е забранено но търсено то веднага отива на черния пазар и почва да храни мафията. Тоест държавата е направила закон с който да подпомага мафията и престъпния контингент като им гарантира високи изкупни цени.
6
0
 
8
 
! Отговори
Див врачанин преди 4 седмици
И индианците им увре акълят,нашият не!
5
0
 
23
 
! Отговори
Патриот преди 4 седмици
Ако се декриминализира канабиса у нас,наште ушеви с какво ще отчитат дейност ,няма да стане !Как ще се тупат в гърдите какви рамбовци са хващайки младежи с няколко грамчета!
4
1
 
22
 
! Отговори
SWNY преди 4 седмици
браво. И тук трябва да стане така или поне да се декриминализира медицинската употреба
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много правилно решение! Това ще бъде най голямия удар срещу картелите.
Нека легализират и останалите!!!!!
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво цял свят е легализирва и държавата печели. Само в България сме още в 4 свят.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А в България скоро ще има сух режим, напук на целия свят.