Влекачи успели да преместят леко танкера, заседнал в Суецкия канал

Европа може да очаква поскъпване и недостиг на редица стоки
27 мар 2021 22:16, Анисия Иванова
67
Влекачи успели да преместят леко танкера, заседнал в Суецкия канал
Снимка: БГНЕС

Влекачи са успели да преместят леко контейнеровоза "Евър Гивън", който заседна във вторник по диагонал на Суецкия канал. В момента се правят опити корабът да бъде изцяло отместен от брега, но големите вълни и силния вятър усложняват операцията.

321 кораба чакат за транзит през канала. Стоки за милиарди долари престояват от двете страни на ключовата връзка между Азия и Европа.

Според директора на администрацията на Суецкия канал адмирал Осама Рабие възможно е техническа или човешка грешка да е довела до инцидента.

Днес беше възобновена операцията по преместването на заседналия в Суецкия канал огромен контейнеровоз. Ако тя е неуспешна, ще бъде организирана нова акция утре сутринта, съобщи БНР.

Броят на корабите, очакващи да преминат през Суецкия канал, нараства експоненциално и това вече променя графика на морските маршрути по цял свят, предупреждават блокирани в района моряци.

Контейнеровозът „Евър гивън“ е с размер на 4 футболни игрища - дълъг е почти, колкото е висока Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк и тежи 200 хиляди тона.

Във вторник т

Още по темата
ой беше отклонен от силни ветрове и пясъчна буря, която пречеше на видимостта. Корабът е блокиран диагонално на входа на Суецкия канал. Усилията на местните власти да отворят маршрута продължават 10 с влекача и още два плавателни съда.

Съветник на египетския президент изрази надежда, че това може да стане до два-три дни. Експерти твърдят обаче, че преместването на кораба може да отнеме седмици.

Около 12% от световната търговия преминава през 193-километровия Суецки канал, свързващ Средиземно с Червено море и най-краткия път между Азия и Европа. Алтернативен маршрут край нос Добра надежда  и южните брегове на Африка, но пътят оттам е с две седмици по-дълъг, отколкото през Суецкия канал. Блокадата предизвика 3% ръст в цените на петрола.

"Европа трябва да се подготви за поскъпване и недостиг на редица стоки заради блокадата на Суецкия канал", прогнозира анализаторът от лондонския Център за икономически и бизнес проучвания Кай Нойфелд.

По думите му търговията по оста Азия-Европа няма да бъде нарушена сериозно, ако ключовият морски път бъде отворен скоро, но това става все по-малко вероятно.

Компанията собственик на кораба, блокирал Суецкия канал, се надява трафикът да бъде възстановен тази вечер.

Юкито Хигаки, президент на японската компания "Шоей Кисен", чийто кораб е "Евър гивън", изрази надеждата си трафикът през канала да бъде възстановен тази вечер. Това предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Хигаки даде в петък пресконференция, на която изложи актуална информация за усилията по деблокиране на кораба, заседнал в Суецкия канал.

"В момента елиминираме пясъчните насипи, в които е заседнал корабът, с помощта на още машини за разчистване", изтъкна Хигаки.

"След като работите по деблокирането му приключат, корабът ще може да продължи да функционира", каза още ръководителят на "Шоей Кисен", цитиран от японския всекидневник "Асахи Шимбун".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
15
 
! Отговори
реджеб иведик преди 3 години
ето да видите с какви фейк нюз ви баламосват вас стадото!!!където ви казаха че този танкер понеже е запушил суетския канал той бил виновен за повишението на цените на горивата?!?!?!.....цялото стадо ви управляват и манипулират елементарно чрез такива статии по телевизията и поръчковите медии с манипулационни статии..така ви контролират стадозаспало!!!...*** пример пуснаха ви поръчкови статии как правли провееки за маски до очите в гр,транспорт и търг.вериги и стадото изпълнява...:))))))
12
11
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Тия хора слепи ли са че на танкера пише "ЕВЪРГРЙЙН", даже и по новините го прочетоха грешно.Явно гледат един и същи грешен превод без да поглеждат към снимките.
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, нещо много зачестиха случаеностите ама не знам.
10
4
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Тоалетната хартия щяла да...поскъпне,идвала някъде от Азия.Да му мислят...западняците,нашата е лесна;вестници колкото искашш.
9
4
 
26
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"ТАНКЕР"?.."Евър Гивън" ?..заседнал "По диагонал"?..некои мои хора *** питат:-"Що си губиш времето в тоя сайт?"..Е сега мога да им отговоря:-Къде другаде можеш да видиш такива майтапи?
8
4
 
18
 
! Отговори
КОН С ПИРАЦИЯ преди 3 години
Най изумителното от цялата работа е, че непредвидимите пориви на вятъра са накарали кораба да направи в залива маневри, които на навигационната карта изглеждат като неприличен символ. Мистерия.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер! Значи цените на бензина и дизела ще паднат?
6
1
 
18
 
! Отговори
Aaa? преди 3 години
Танкер?!?!Журналяга?!?!
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Египет май отмени мерките срещу вирусчето като танзаниеца?
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мероприятие, сър.
3
8
 
8
 
! Отговори
Боко валяци да прати преди 3 години
на Суецкия канал,хем да асфалтират,дърпат, влачат,кораб в пличините заорал.
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нарочно е предизвикано.
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ако не е дело на руските хакери...повредили са навигацията сигурно.