Мафията се е намесила и при ваксинирането в Италия

Отклонява дозите далеч от тези, които имат най-голяма нужда от тях
18
Мафията се е намесила и при ваксинирането в Италия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Италианската мафия отклонява ваксините далеч от тези, които имат най-голяма нужда от тях, опасяват се депутатите.

Докато Италия се бори да приложи своята колеблива кампания за ваксинация, антимафиотската комисия на парламента разследва дали престъпните синдикати пренасочват ваксините към своите приятели за сметка на възрастни и уязвими, особено на юг, където те често упражняват контрол върху здравните власти, съобщи БГНЕС като цитира "Политико".

Продължаващото нарастване на смъртните случаи от COVID-19 в Италия, след като темпът се забави драстично в съседните страни, накара някои, включително премиера Марио Драги, да обвиняват по-младите хора за пререждане на опашката за ваксиниране.

На пресконференция в четвъртък вечерта Драги каза: „С каква съвест някой прескача опашката, знаейки, че това оставя друг човек уязвим, който е на повече от 65 години или е крехък и за който има конкретен риск от смърт?“

Институтът за международни политически изследвания (ISPI) мозъчен тръст, установи, че 8000 живота в Италия са могли да бъдат спасени от януари, ако ваксини са по-фокусирани върху възрастните хора.

Но нарастват опасенията, че мафията използва силата си, за да бъдат някои хора ваксинирани по-рано. Броят на здравните работници - част от първата вълна от ваксинираните - нарасна подозрително, особено в региони като Апулия. Администраторите, комуникационните консултанти и дори строителите, работещи на здравни обекти, получиха ваксина, след като бяха добавени в списъка с приоритетни лица.

И разхлабеното тълкуване на насоките на здравното министерство позволи на 20-те региона на Италия, които отговарят за здравеопазването, да разпределят ваксините сред хора с връзки и групи като политици, адвокати, съдии и журналисти. В три южни региона - Сицилия, Калабрия и Кампания – са направени на хора с връзки толкова или повече от ваксинации, в сравнение с хората на възраст над 80 години.

Най-малко 1000 заподозрени, „пререждащи опашката” са разследвани от различни полицейски сили и прокурори в Италия, включително 150 само в Палермо .

Кметът на Корлеоне в Сицилия подаде оставка, след като беше обвинен в злоупотреба с положението си, за да получи ваксини за себе си и своите съветници.

Това накара парламентарната комисия за борба с мафията да поиска имената на ваксинираните. Марио Джарусо, член на комисията и дългогодишен антимафиоти, заяви пред „Политико”, че е поискал списъци с имена от няколко южни региона, където броя на ваксинираните по групи буди съмнения.

Той каза: „Ваксинират се хора, които са извън която и да е приоритетна категория, посочена от правителството, особено в някои региони, където има голямо присъствие на мафията, и подозираме, че мафията управлява ваксинациите.“

В региони като Калабрия властите често са били поставяни под контрола на централното правителство поради проникване на мафията, отбеляза Джиарусо.

Но дори и в райони, където мафията оказва далеч по-малко влияние, разпространението на ваксината не успя да даде приоритет на по-възрастните граждани, казват експерти.

Членовете на военните и затворниците получиха приоритетен статут, както и над 1 милион училищни и университетски служители, въпреки че повечето преподаватели се работят онлайн.

Според Матео Вила, изследовател в мозъчния тръст ISPI, причината за провала в стратегията на правителството е липсата на ясни насоки.

Подобно на други страни, Италия дава приоритет на хората над 80 години, на работещите в домовете за грижи и здравните работници. Но под натиска да бъде лидер в надпреварата за ваксинация, Италия дава пробиви на здравни работници с много по-бързи темпове, отколкото на над 80-те години. "Всички здравни работници бяха ваксинирани до края на януари. Но това беше направено за сметка на възрастните хора", каза Вила.

В края на януари седем от 10 ваксини са отишли при лица под 60-годишна възраст. Към 31 март Италия вече изоставаше от целта на ЕС 80% от над 80-годишните да са получили поне по една доза.

Дори сега повече от 60-годишните са били ваксинирани, отколкото тези над 80.

Драги се оплака, че броят на здравните работници непрекъснато нараства и нареди да се обърне внимание на възрастните хора.

„Трябва да ваксинираме приоритетно всички хора на възраст над 70 години“, каза той.

Драги назначи Франческо Филиуоло, армейски генерал и експерт по логистика, да върне в релсите ваксинационната кампания.. Но Италия отчете 718 смъртни случая от коронавирус в петък, което е най-голямото ежедневно увеличение от декември.

Джиарусо, антимафиотският сенатор, обеща да се справи с мафиотите.


18
Още от Ваканция
Как да влезете във форма за лятото?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"...групи като политици, адвокати, съдии и журналисти."Да Ви говори нещо за споменатите групи и у нас.?
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С тяхното застаряващо население да знаете ,че не е случайно това разпространение на ваксините към по млади хора,не е виновна мафията. Те миналата година по това време леките случаи ги пращаха по домовете за възрастни не в къщи та хубаво да пламнат и да се поразредят.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
връщайте им ги на север да дупчат конти и марио драги и футбалерчетата на дузпентуз.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ти да видиш. В Италия имало мафия.
Щот тук мафията си има държава.
12
0
 
7
 
! Отговори
:) преди 3 седмици
И тук Модерна и Пфайзер бяха с връзки до сега.
Това не е ли мафия и отклоняване на ваксини от 70г хора към млади богати връзкари?
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При нас му казват просто държавна администрация.
10
0
 
4
 
! Отговори
Nona преди 3 седмици
ОФ,ше се разплача!то голям зор за ваксините,че и се пререждат чак,спрете се!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Италия ги души успешно
може по жестоко
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
АЗ съм над 65 гидини и се ваксинирах С АСТРА в началото на март
нямам симптоми
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мафията навсякъде трябва да бъде избита до крак.
6
5
 
4
 
! Отговори
Какви приказки и преди 3 седмици
сказки измислят и ни разказват, белким, излъжат някоя заблудена овчица да си забоде Астрата по зелените коридори...
Това не са ваксини - и Астра Зенека и останалите!
Това са експериментални генетични анти-Ковид 19 профилактични медикаменти.
Да им напишат истинското име, пък който иска да ходи, да даде информирано съгласие и да се боде!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
У нас директно си управляват ваксинационния процес. Няма приоритетни групи, няма план.
4
0
 
4
 
! Отговори
Bili преди 3 седмици
Всъщност мафията пази старите и отклонява ваксините в канала...

Това няма да го видите в новините, но мафията се грижи за хората повече от правителството.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тука сме с по ефективни, желаещи има достъп, а младите предпочитат само да си изградят антитела без ваксини. А там зор да си бият ваксини, нямат си доверие на собствениците си тела.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В сравнение с производителите и пласьорите на ваксини, италианската мафия е като квартална банда тийнеджъри
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че по голяма мафия от бил ГЕЙтс и компания има ли на този свят?И наще и италианските мутрагени са като моми от девически пансион в сравнение с филантропа...пардон мизонтропа..