Как племето, за което принц Филип е като Бог, ще почетете паметта му?

Ще заеме ли принц Чарлз неговото място?
12 апр 2021 19:30, Нели Христова
58
Как племето, за което принц Филип е като Бог, ще почетете паметта му?
Снимка: БГНЕС

Не само Великобритания скърби за смъртта на принц Филип. Към Лондон се присъединява племенна общност, обитаваща тихоокеански остров на половин свят разстояние.

В продължение на десетилетия две села на вануатуанския остров Тана почитат херцога на Единбург като богоподобна духовна фигура. Там в момента тече официален траур, а племената се събират в понеделник на церемония в памет на принц Филип.

"Връзката между хората на остров Тана и англичаните е много силна... Изпращаме съболезнования до кралското семейство и народа на Англия", казва вождът на племето Япа, съобщава агенция Ройтерс.

През следващите няколко седмици островитяните периодично ще се срещат, за да провеждат ритуали за херцога, на когото се гледа като на "прероден потомък на много мощен дух или бог, който живее в една от техните планини", казва антропологът Кърк Хафман, който е изучавал племената от 70-те години на миналия век, пред BBC.

Те вероятно ще проведат ритуален танц, ще проведат шествие и ще покажат сувенири на принц Филип, докато мъжете ще пият кава, церемониална напитка, направена от корените на растението кава.

Траурът ще завърши със "значително събиране" като заключителен акт на траур. "Ще бъде показано много богатство", което би означавало ямс и растения кава, казва журналистът от Вануату Дан Макгари. "А също и прасета, защото те са основен източник на протеин. Очаквам много прасета да бъдат убити за тържественото събитие."

"Пътуване на герой"

В продължение на половин век Движението на принц Филип процъфтява в селата Яакел и Яохананен - в разгара си то има няколко хиляди последователи, въпреки че се смята, че броят им е намалял до няколкостотин.

Селяните живеят прост живот в джунглите на Тана, както и техните предци. Носенето на традиционна рокля все още е често срещано, докато парите и съвременните технологии като мобилни телефони рядко се използват в тяхната общност.

Въпреки че живеят само на няколко километра от най-близкото летище, "те просто правят активен избор да обърнат гръб на съвременния свят. Това не е физическо разстояние, а метафизично разстояние. Те са само на 3000 години", казва Макгари, който често се среща със селяните.

Вековният "кастом" на селяните, или културата и начинът на живот, вижда Тана като произход на света и има за цел да насърчава мира - и тук принц Филип е играл централна роля.

С течение на времето селяните започват да вярват, че той е един от тях - изпълнението на пророчество за племенник, който "е напуснал острова в първоначалната си духовна форма, за да намери могъща жена в чужбина", обяснява Хъфман.

"Управлявайки Обединеното кралство с помощта на кралицата, той се опитва да донесе мир и уважение към традициите в Англия и други части на света. Ако успее, тогава ще може да се върне в Тана - макар че едно нещо, което му пречеше, бе глупостта на белите хора, ревността, алчността и непрестанната война."

С неговата "мисия да засади буквално семето на Тана кастом в сърцето на Британската общност и империя", херцогът беше възприет като живо въплъщение на тяхната култура, казва Макгари.

"Това е пътешествие на герой, човек, който тръгва в търсене по света и буквално печели принцесата и кралството."

Никой не е сигурен как точно и защо е започнало движението, въпреки че има различни теории.

Според Хъфман едната възможност е, че селяните може да са виждали неговата снимка заедно с тази на кралицата по стените на британските колониални застави, когато Вануату все още е бил известен като Нови Хебриди - колония, управлявана съвместно от Великобритания и Франция.

Друго тълкуване е, че то се е появило като "реакция на колониалното присъствие, начин за повторно присвояване и обратно връщане на колониалната власт, като се свързват с някой, който седи отдясно на владетеля на Британската общност", на мнение е Макгари, посочвайки понякога насилствената колониална история на Вануату.

Но експертите са сигурни, че към 70-те години Движението на принц Филип вече е съществувало, затвърдено от посещението на кралската двойка през 1974 г. в Новите Хебриди, където херцогът е участвал в ритуали за пиене на кава.

Какво направи принц Филип от всичко това? Публично той изглежда приемаше тяхното благоговение, изпращайки няколко писма и свои снимки на съплеменниците, които от своя страна са го засипвали с традиционни дарове през годините.

Един от първите им подаръци беше тържествен клуб, наречен nal-nal, даден на събрание от 1978 г., събрано от селяни, за да поиска повече информация за принц Филип, на което Хъфман присъства. "Британският местен комисар слезе, направи презентация със снимки на принц Филип. Стотици от тези хора просто стояха наоколо под храстите. Беше толкова тихо, че можехме да чуем падане на щифт", разказва той. "Един от вождовете тогава даде тояга, която да бъде предадена на принц Филип, и искаше доказателство, че я е получил."

Тоягата е изпратена до Обединеното кралство, където са направени снимки на херцога, който я държи. Те са  изпратени обратно на селяните. Тези снимки, наред с други сувенири, все още са ценени от селяните и до днес.

През 2007 г. няколко племена се срещнаха лично с херцога. Те посетиха Великобритания за телевизионния сериал на  Channel 4 "Запознай се с местните" -  пет племенни лидери се срещнаха с херцога в замъка Уиндзор, където поднесоха подаръци и попитаха кога ще се върне в Тана. Отговорът му, както съобщиха по-късно съплеменниците, беше загадъчен - "когато стане топло, ще изпратя съобщение" - но изглежда, че им хареса.

Въпреки че принц Филип е бил известен със своята откровеност и в миналото е бил критикуван за острите си думи, от Тана "той се смята за много подкрепящ и чувствителен", казва Хъфман.

Началникът на село Икунала Япа държи снимки на себе си и на четирима други местни мъже с британския принц Филип, направени по време на пътуването им до Англия през 2007 г. Неговата връзка с племената е продължила чрез принц Чарлз, който е посетил Вануату през 2018 г. и е пил същата кава, която баща му е правил преди десетилетия. Той също получи палка за ходене от името на херцога от племе Яохнанен.

Син, продължаващ мисията на баща си

Смъртта на херцога сега неизбежно отвори сложния въпрос кой ще заеме неговото място в духовния пантеон на племената.

Дискусиите вече са в ход и може да отнеме известно време, преди да вземат решение за неговия наследник.

Но за наблюдатели, запознати с Вануату, където племенните обичаи обикновено диктуват титлата вожд да се наследи от потомци от мъжки пол, отговорът е очевиден. "Може да се каже, че той е оставил на Чарлз да продължи мисията му", казва Хъфман.

Дори принц Чарлз да стане последното въплъщение на тяхното божество, принц Филип няма да бъде забравен скоро. Хъфман казва, че движението вероятно ще запази името си и един съплеменник му е казал, че дори обмисля да създаде политическа партия.

Но по-важното е, че "винаги е имало идея принц Филип да се върне някой ден, лично или в духовна форма", казва Хъфман, който добавя, че някои може да приемат, че смъртта му най-накрая ще предизвика тази възможност.

И така, докато херцогът на Единбург лежи в замъка Уиндзор, съществува убеждението, че неговата душа прави последното си пътуване през вълните на Тихия океан до своя духовен дом, остров Тана, за да пребивава с тези, които го обичаха и го почитаха отдалеч през всичките тези години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Феликс преди 2 години
Щом тоз пръдлив дядка (лека му пръст) са го приели за бог, какво ли биха помислили, ако Арнолд Шварценегер ги бе посетил.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като има *** ще има и използвачи. Бог бил, как не. Ама да го оставим това, няма какво да го мислим. Като си даваш сам *** трябва да очакваш някой да те работи там. Затова Англия се тупа в гърдите че владее света. Щото светът й дава.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВетЪра на ПОДмянатаБоже колко глупост има по тоя свят боже!
43
1
 
2
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 2 години
Заглавие в недалечното бъдеще : Как БГплемето, за което Бойко Борисов е като Бог, ще почетете паметта му?____________________________________________________________________________ Замислете се над такова заглавие ,защото то реално ще съществува така или под подобна форма .Българският народ доказа като даде глас за под човек като Борисов че обича да е насилван.Пет века ОСМАНЦИТЕ са ни крали ,насилвали,КЛАЛИ дедите и никой не се е реално вдигнал, руснаците са чакали.Смелите са убити.
42
2
 
9
 
! Отговори
8 преди 2 години
Искам да попитам "Ние Република ли сме или монархия?" Република!Тогава защо републиканските медии особено днес ни обливат с многочосови предавания за смъртта на един монарх !?С каква цел и с чии пари се прави това и от държавните медии на Републиката?И не трябва ли това да заинтересова главния прокурор да им предяви обвинение за измяна на Републиката!?Английската монархия носи голяма вина за нашето многовековно робство!Винаги е подпомагала поробителите ни и особено тези нейни представители !
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връзката на *** с англичаните била много силна... Е бре! Царе са на измамите! И връзката на бурите и на индийците и на много народи с англичаните е силна баш като връзката на българите с османците! Само македонците могат да се мерят по измами!
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха хахааааааа, това някакъв сценарий за фентъзи ли бе.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно че даже един червей има повече мозък от цялото това племе.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то излиза че нашите роми са всичките са с милиарди години по напред от това племе.
37
1
 
1
 
! Отговори
Хахахаха преди 3 години
Хахахахахахахахаха!!!!
36
1
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Да му издигнат мавзолей - както прави голямото северно племе със своите вождове-богове.
35
0
 
7
 
! Отговори
весел преди 3 години
Има диваци, които направо обядват с гостите си- направо ги изяждат...
34
0
 
8
 
! Отговори
k преди 3 години
а пък племето на Меркел няма даже и да присъства
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми да го мумифицират. Наследство за идните поколения. Само срещу един банан, ще може да се докосне до бог.
32
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези са на нивото на българския електорат. Повечето избиратели не знаят какви са платформите на партиите за които са гласували.
31
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - "Къв е тоя "кастом", бе?! Думата обичай не сте ли я чували? Мале-мале... *** Христова - гугъл транслатор по професия."Аз пък се същисах от падането на щифт "Беше толкова тихо, че можехме да чуем падане на щифт" Сгурно е било написано pin - топлийка, но значи и щифт, който, ако е от задвижването на локомотив или от нещо на кораб, може да бъде бая голям - да кажем 20-50 кг! Забавно е!
30
11
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Тея боготворят тоя кукундрел , както тея от дб - убиеца австралиец,когото издигнаха като герой на либералната "антифа" доктрина - манталитета им е сходен ;) !!!
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
банда кpaтyнкoвци...
28
9
 
7
 
! Отговори
Еднокнижния преди 3 години
Да ви се натресе за 10 г.Ще забравите и предци, и всичко ...Даже Кралицата!God save the Qween!
27
5
 
2
 
! Отговори
Гъзибар преди 3 години
ще се изпишкат