СЗО разтревожени: Няма повече антибиотици!

През последните години регулаторите са одобрили само няколко
16 апр 2021 08:37, Ния Христова
24
СЗО разтревожени: Няма повече антибиотици!
Снимка: БГНЕС
Световната здравна организация (СЗО) изказа безпокойството си във връзка с бавната разработка в световен мащаб на нови ефикасни антибактериални лекарства, предадоха световните агенции.
 
Такива медикаменти са необходими за решаването на проблема с растящата устойчивост на болестотворните микроби към лекарствата. В доклад на организацията, публикуван в Женева, се отбелязва, че нито един от 43-те антибиотици, които в момента преминават през клинични изпитания, не решават в достатъчна степен този проблем.
 
"Светът все още търпи неуспехи в разработката на крайно необходимите антибактериални средства за лечение, въпреки растящата заплаха от устойчивост към противомикробните препарати", посочва СЗО.
 
Според авторите на доклада почти всички нови антибиотици, които са пуснати на пазара през последните десетилетия, са вариации на класа антибиотици, открити през 80-те години на миналия век. През последните години регулаторите са одобрили едва няколко антибиотици. При това повечето от тях имат ограничена клинична полза в сравнение със съществуващите лечения. А 82% от тях бяха производни от вече съществуващи лекарства, против които болестотворните микроби са изработили устойчивост.

24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Ншщнн преди 4 седмици
Споко демек искат да ви кажат че постепенно човечеството ще ми е на ваксини антибиотици
13
0
 
1
 
! Отговори
Миро преди 1 месец
Това вече е проблем
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Микробите не развиват устойчивост. Просто след антибиотика оцеляват малък процент микроби, имащи дефект който ги предпазва. Съответно те започват да се размножават и развиват и опа, вече има е популация, устойчива на антибиотика. Неустойчивите са измрели.
11
4
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 1 месец
Аз искам “голяма жълта шестолъчка” както я наричаш. Не смятам, че това е фашизъм по някакъв начин, ваксинираш се за да допринесеш за колективния имунитет, имаш привилегии- свободно пътуване.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, крайно време беше. Кихнеш - айде антибиотик... То настинка, ама за всеки случай, нали... За 6 години детето ми е вземало 7 пъти от базираните на пеницилина... И пак ми се струват много. А познавам хора, дето дават на децата си през седмица. И те само по-болни стават. Няма спирачка, затова сега зорлем ще се учи урока. Много се изпоизглезихме. Време за разплата.
9
3
 
2
 
! Отговори
Данчето преди 1 месец
Ами лекувайте вируса с 4 антибиотика, пък се тюхкайте после!
8
0
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Ковид паспортите са като големи жълти пластмасови шестолъчеви звезди, които да си слагаме на публични места.
Това е новият фашизъм на 21 век. Но 21 век е век на мобилните телефони и Интернет. Хората няма да допуснат ново разделение, нов фашизъм!
Претендиращите да бъдат "световни господари", хората не просто с много пари, а със СТРАШНО много пари, които дори не можем да си ги представим, няма да успеят в начинанието си!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лекарства, които да решават радикални проблеми отдавна не се правят. Още Волтер го е казал, че "изкуството на медицината се състои в това да развлича пациентите, докато природата ги излекува".
Сега се гледа да се продава бързо и след това ново и ново, които уж са с по-малко странични ефекти. Но на практика всичко се свежда до рекламна кампания на финансово мощни корпорации.
6
0
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
В борбата между антибиотиците и микробите кой ще победи ?!
Май микробите, че много бързо си изработват устойчивост ?!
5
2
 
14
 
! Отговори
Алармирали преди 1 месец
Навремето за всяване на паника са рязали крака и ръце
4
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Производителите нямат сметка от лекарства които лекуват предлагат "лекарства" които само поддържат болните за да им върви алъш-вериша.
3
1
 
29
 
! Отговори
maca преди 1 месец
Така ще е като лекарите изписват за *** и кашлица антибиотици...
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идеално! Устройва ме.
1
4
 
20
 
! Отговори
Мутафчийски преди 1 месец
Да ама има ваксини! Муааахахаха!