Съветите на най-богатия в света Джеф Безос за успешен бизнес

Милиардерът написа малко над 4000 думи в писмо до акционерите
18 апр 2021 15:29, Петя Славова
56
Съветите на най-богатия в света Джеф Безос за успешен бизнес
Снимка: БГНЕС

Най-богатият човек в света не би искал да напусне позицията си на шеф, без да предложи някакъв съвет. В последното си писмо до акционерите на Amazon като главен изпълнителен директор Джеф Безос написа с малко над 4000 думи размисъл, обхващащ 24 години, времето, откакто компанията става публична през 1997 г., съобщава BBC.

Безос обяви миналия февруари, че се оттегля от поста главен изпълнителен директор на компанията, която основава. Джеф Безос обявява, че ще напусне поста главен изпълнителен директор на Amazon, припомня БГНЕС.

В писмото, публикувано този четвъртък, той прави преглед на успехите, неуспехите, притесненията и дори прави анализ на неотдавнашния провал при сформирането на синдикат на работниците в клон на компанията в Алабама, САЩ.

Още по темата

Това са някои от размишленията на Безос за Amazon, бизнеса и живота.

1. Успех

Първият съвет на Безос е за това, което той смята за успех.

"Ако искате да постигнете успех в бизнеса , трябва да създадете повече от това, което консумирате", казва бизнесменът в писмото.

"Вашата цел трябва да бъде да създадете стойност за всеки, с когото общувате", добавя той.

"Всеки бизнес, който не създава стойност за онези, които засяга, дори ако изглежда успешен на повърхността, няма да продължи в този свят", анализира Безос, преди да изброи всички успехи и ценности, които Amazon дава на своите акционери, работници и потребители.

2. Бъдете различни

Подобно на учител, оставящ писмо с инструкции за своите ученици, Безос казва: "Имам едно изключително важно нещо, което се чувствам принуден да предам, надявам се всички от Amazon, да го приемат сериозно.

Милиардерът уверява, че ключът към оцеляването е да бъдем различни, дори ако всички очакват друго.

"Всички знаем, че отличителността и оригиналността е ценна. Всички сме научени:"Бъди себе си", описва той.

"Това, което наистина ви моля, е да бъдете реалисти за това колко енергия е необходима, за да поддържате този отличителен характер. Светът иска да бъдете типични и го прави по хиляди начини. Не позволявайте това да се случи", съветва Безос. И пояснява: "Струва си да бъдеш себе си", но не очаквайте това да е лесно или безплатно. Ще трябва непрекъснато да влагате енергия в това.

3. Дискомфорт

Безос също говори в писмото си за безопасността на служителите си. Въпреки че не разкрива всички физически наранявания, претърпени от работещите в Amazon до момента, се казва, че при почти половината от служителите, които са имали физически проблеми, те са свързани с мускулите и скелета.

"Приблизително 40% от трудовите наранявания в Amazon са свързани с мускулно-скелетни нарушения (MSD), като навяхвания или разтежения, които могат да бъдат причинени от повтарящи се движения", уточнява той.

Той описва, че тези наранявания са настъпили през първите шест месеца на работа в компанията.

Ето защо той каза, че компанията разработва "нови автоматизирани работни графици, които използват сложни алгоритми за ротация на служителите между работни места, които използват различни мускулни и сухожилни групи". Приблизително 40% от трудовите злополуки в Amazon са свързани с мускулно-скелетни нарушения.

Безос отразява, макар и от трето лице, скорошната победа на Amazon за осуетяване на създаването на профсъюз в Бесемер, Алабама.

"Удобен ли е вашият президент с резултатите от неотдавнашното гласуване на профсъюзите в Бесемер? Не, не е така", написа той. "Мисля, че трябва да свършим по-добра работа за нашите служители", добави той.

В писмото Безос заявява, че се гордее с работната среда в Amazon, в която работят 1,3 милиона души в световен мащаб и са наели 500 000 души само през 2020 година.

Поражението на работници от Amazon, които се опитваха да създадат първия синдикат в компанията

Той обясни, че компанията е поела напред в подобряването на заплатите, след като е установила минимална заплата от 15 щатски долара на час.

Той също така отстоява целите на производителността на компанията за работниците.

В изявление Стюарт Апелбаум, президент на Съюза на търговците на дребно, търговците на едро и големите магазини, който ръководи движението на обединението в Бесемер, казва, че коментарите на Безос показват, че кампанията е оказала "опустошително" влияние върху репутацията на компанията, "независимо от резултата от гласуването".

"Започнахме глобален дебат за това как Amazon се отнася към своите служители", каза той. "Приемът на Безос днес показва, че казаното от нас за условията на работното място е правилно. Но като признаем, че това няма да промени нищо, работниците се нуждаят от синдикат, а не от друга декларация на Amazon за контрол на щетите", казва той.


56
Още по темата: AmazonсъветиДжеф Безос
Още от Общество
Финкултурата ни гарантира здрави финанси, ще потребяват ли младите по-малко?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Iliad преди 3 седмици
До А сега сериозно

Виждам, че и ти познаваш философията на Ницше, точно това имах предвид. Нямаш нужда от допълнителни пояснения и това е чудесно. Лека и безаварийна.
35
0
 
1
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 седмици
До Човек

Не само не му завиждам, но и се радвам че не съм като него.

И пари съм имал достатъчно и жени по хубави от неговите които са били с мен заради самия мен. И семейство по-щастливо от неговото. Пък и изглеждан много по-добре от него. Колкото и нескромно да звучи, това при случая с него е извинено.
И за разлика от него и теб и подназващите журналисти, аз се старая да съм Човек.
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Човек

Ахааа, а защо спря Парлър? Щото всичко му е наред ли?
33
1
 
0
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 седмици
До Iliad

А ти си от умните ли?

Рецепта за да станеш милиардер няма. Може и да стане честно и почтено някъде при свестни и талантливи хора, Но и при пълни пълни *** или престъпници и майце-продавци. Тоя е от вторите. Затуй ти е любим и се надяваш.
32
1
 
1
 
! Отговори
Човек преди 3 седмици
всичко му е наред психически,физически не завиждайте на милиардери,трилионери
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
окулта е модерен бизнес коучвайте се вие
30
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
за честни бизнеси енергия да си си ти е от сносната заплата не минимална и не да те превъзпитават аза
29
1
 
2
 
! Отговори
платени медии преди 3 седмици
костов и доган с техните милиарди не дават съвети
28
1
 
1
 
! Отговори
чалга=порно преди 3 седмици
прав е човека силиконените кукли трябва се поддържат мисионери на нивата за риби
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
симпатяга като всички с повече пари не се знае кои са най -богатите
26
0
 
3
 
! Отговори
Iliad преди 3 седмици
Ressentiment-това е думата, с която великият Фридрих Ницше описва безсилието при негодуванието на потиснатите. Това безсилие ясно е демонстрирано в коментарите тук. Един пише за среща с бог, друг философства в стил "vsichki 6the omrem", трети пробутва редовния лайтмотив при подобни публикации, че милиардерите някой си ги бил "назначил". Като знае рецептата за милиардерство, защо още не е милиардер.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До А сега сериозно

Както съвета на чичо Бил: "Преди да създадеш световна компютърна операционна система, първо създай вируси за нея. И чак след успех на начинанието, можеш да преминеш и на хора"
24
3
 
1
 
! Отговори
Vinetu преди 3 седмици
Пари ми дай акъл не ми давай
23
2
 
0
 
! Отговори
Бай преди 3 седмици
Какво продава тоя *** чалъми ли 😁🎃
22
2
 
2
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 седмици
Има успехи и успехи!

За успехи като на тоя червей обаче, рецеотата е да си продадете душата на дявола и да сте надарени мръсници .
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И най-богатия човек напуска този свят, не е безсмъртен, но заради тяхната експлоатация на хората, много от тях губят твърде рано живота си. При нас частника е супер нагъл и живее на гърба на хората които работят за него. В магазин 345 държат хората на минимална заплата, но цените им не са минимални. После, защо имало текучество, ами защото има некоректни "бизнесмени", те се подиграват с хората.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лицемерно е най-богатия човек и експлоататор да дава съвети за безопасност на служителите си и останалия свят.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ревизията на милиардерите по цял свят.
Може да започне тук и сега. Долу милиардерската пасмина.
Престъпление е да се експлоатират хората на труда, че и да им се пуска вирус освен това да им се налагат ограничения и да им се отнемат права.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Синдикатите са също рожба на капитализма и са също толкова вредни за хората колкото и самите капиталисти и империалисти. Долу Фашизма, свобода на народа.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хубаво си е да се мислиш за бог но дали бог мисли същото за теб ще разбереш като го срещнеш, а то се случва някога дори и богатите са смъртни, макар че не им се вярва.