Как кубинците приемат края на ерата Кастро?

За повечето от тях най-важната тема остава храната
Обновена: 19 апр 2021 22:46 | 19 апр 2021 22:15, Нели Христова
99
Как кубинците приемат края на ерата Кастро?
Снимка: БГНЕС

Новините пътуват бързо през Хавана, но съобщението на Раул Кастро в петък, че ще трябва да се пенсионира и да приключи 62-годишното управление на фамилия Кастро на острова, предизвика слабо вълнение у кубинците, дори и да изпрати вълни по целия свят.

Кубинците го очакваха и у онези, които се биеха, за да купуват храна във все по-трудни времена, има скептицизъм относно това, дали ще има някаква разлика след неговото управление. "Не мисля, че в близко бъдеще ще има значителни промени", казва един човек пред The Guardian. "Поне докато старата гвардия хвърля сянка и влияние върху кубинската политика."

Вместо това той се вълнува повече от новината, че пилешко месо е било забелязано в магазин на авеню Линея, който приема кубински песо, а не щатски долари. Пред него се била образувала огромна опашка, а напрежението се покачвало. Полицията пристигнала, за да запази мира.

В речта си пред осмия конгрес на Кубинската комунистическа партия (ПКС) Кастро каза на делегатите, че се оттегля със задоволството, че е изпълнил своя дълг и "с увереност в бъдещето на страната".

Дори и населението да не беше впечатлено, речта беше интригуваща. Тя дестилира онова, което знаем за човек, който в продължение на десетилетия беше сянка до крещящия си брат.

Това показва колко далеч е стигнал от марксистко-ленинизма през 60-те години до пазарни решения, стига еднопартийното управление, което той смята за опора срещу експлоатацията на САЩ, да остане незастрашено.

Откакто пое поста от Фидел като президент през 2008 г. и след това като по-мощния първи секретар на партията през 2011 г., той въведе важни икономически реформи. Появиха се дребни частни бизнеси, разрешиха се покупко-продажбите на къщи и коли, а след това пристигна и мобилния интернет.

В петък Раул Кастро заяви: "Трябва да премахнем уморената илюзия ... че Куба е единствената държава, в която можеш да живееш, без да работиш." Той каза на държавните медии да не скриват проблемите на страната с "триумфализъм и повърхностност" и се върна към призива си да се появи ново поколение лидери.

Когато двамата братя излязоха от планините Сиера Маестра през 1959 г. с изненадващ брой от онези, които все още са на властови позиции, те бяха в челните редици на битката за равенство между половете и расите. Много кубинци обаче вярват, че тези ранни цели отдавна ги няма.

Кастро призна проблема. Партията публикува данни, за да покаже, че отразява структурата на обществото, но той каза, че наемането на жени и цветнокожи хора за работа е "все още недостатъчно по отношение на висшите офиси в партията, държавата и правителството".

Промяната обаче не идва лесно. Съвсем сигурно е, че Кастро ще бъде заменен като изключително мощен първи секретар на партията от Мигел Диас Канел, 60-годишен, бял президент от мъжки пол.

Експертите сега наблюдават избора на нов втори секретар, който може би ще изпрати съобщение. "Има един човек, който би направил това", казва Уилям ЛеоГранде от Американския университет във Вашингтон. "Първият афро-кубинск секретар на партията в Хавана, Лазара Лопес-Ачеа. Хората говорят наистина много високо за нея."

За кубинците приоритет остава храната. Доналд Тръмп извади от релсите най-важното постижение на Кастро - примирието през 2016 г. с администрацията на Обама. Администрацията на Тръмп засили санкциите, правейки финансовите транзакции на острова почти невъзможни. Роднините в чужбина загубиха способността си да превеждат пари на Куба чрез Western Union. Круизите бяха забранени, туризмът обезкуражен.

Неотдавна в Хавана се проведе митинг срещу "американската блокада" - дълга, плътна пътека от мотори и автомобили, плаващи под кубински знамена, минавайки покрай американското посолство на корниза Малекон.

Дори твърдоликите бизнесмени са изненадани от отказа на Джо Байдън да обърне курса на Тръмп. "Той дори не е направил промените, които са били телеграфни", казва Джон Кавувич, президент на Търговско-икономическия съвет на Куба в САЩ. "Премахването на ограничението на паричните преводи от САЩ дори не би изисквало взаимодействие с кубинското правителство."

COVID унищожи това, което беше останало от икономиката, въпреки първоначалния успех на Куба да я задържи със забележителен ход за създаване на собствени ваксини. По собствена мярка на правителството икономиката се сви с 11% през 2020 г., което доведе до спад на вноса с 40%.

Диас-Канел не показва признаци на отклонение от непримиримостга. Той се придържа към #SomosContinuidad - ние сме приемственост - каквото е и мотото му в Twitter. Лозунгът на конгреса е "Непрекъснатост и единство". Ада Ферер, авторът на книгата "Куба: Американска история", казва: "Приемственост в какво? Недостиг?"

Марта Деус е 33-годишната основателка на Mandao, нещо като кубински Deliveroo. Това е историята на бизнес успеха по време на локдауна, който поддържа много от ресторантите на Хавана - да не кажем и жителите - живи.

"Управлението на бизнес тук е супер, супер сложно", казва тя. "Някои министри и заместник-министри искат да променят нещата, но бюрокрацията все още е супер трудна. Според моя опит нищо особено не се е променило."

Пред магазина на Linea опашката изчезва, заедно със спомена за пилешкото месо. Остават само безкрайните рафтове с филтрирана вода.

Новините също пътуват бързо през Хавана от WhatsApp под формата на брутални мемове, като този: Защо кубинските магазини сега приличат на човешкото тяло? Защото те са 70% вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
12
 
! Отговори
абе преди 3 години
Излъгаха го Този НародДано Румбата се гътне от вируса дето го няма и да се отърсим от БСП и ДБ.Мутрите на Мая са страхливи и сами ще се разпръснат.
44
8
 
6
 
! Отговори
Свой до 63 До Гражда преди 3 години
Какво е построено след 1989г,което не е строено преди това?Сл.Бряг,Златни пясъци?Колко завода са построени след 89г,а колко са унищожени?И тука някаква "УМНИЦА " ми говори за цени.Тристаен панел сруваше 9600 лв,при заплато 200-300лв.Говорим за 32-48 заплати.Сега тристаен в София или друг голям град е 160000 до над 200000 лв. А сега ги сметни при средна заплата от около 1300-1400 лв,колко заплати е това,към 150!!!
43
11
 
13
 
! Отговори
До гражданин преди 3 години
Комунизма ще свърши, когато унищожим всичко родено тогава и когато съборим комунистическата глупост- панелните коптори. Младите трябва да знаят България беше под руско комунистическо робство от 1944 до 1989 година. През това време бяха убити над 3 милиона българи. Беше отнето имущество на всички българи. Хората нямаха жилища. Всичко което е построено е след 1989 година. Всичко- И пътища и жилища и заводи.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УжасенахаххахахаКъде го видя тоя 1 луксозен апартамент за 45000 лева. Може би на село където няма никаква работа.
41
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УжасенаКуба си остават с комунизма и не се лъжат по лъскавите обещания на САЩ за пари. САЩ правят пари от евтина работна ръка от Куба и Африка и не дават добри заплати.
40
9
 
9
 
! Отговори
Свой до АНОНИМЕН 41 преди 3 години
Ами аз нали написах,че бягах към Куба.Да бях там за два месеца и да там са Другари,но си е гот.Не съм бил във Веницуела,но съм гледал филма на големият Режисьор Оливър Стоун "На Юг от Границата" Ако го изгледаш,ще разбереш много за скапаният Капитализъм.Чавес е намалил бедноста със 70% бе "умнико"И в Москва съм Бил и там е гот,магазините са пълни със НЕгемеостоки, имат супер красиви жени,за които ти "демократче' само може да си лъскаш....
39
11
 
0
 
! Отговори
Г-н Слави Трифонов преди 3 години
Г-н Слави Трифонов е начетен човек. В момента планира как най-добре да си изиграе ходовете.Борисов изглежда, като слаба мишена. Не е имал подобен противник до момента.А противника му е именно, добре представения(парламентарно) суверен на република България.
38
4
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
До УжасенаКомунизъм няма от 30 години.
37
2
 
1
 
! Отговори
Няма страшно преди 3 години
Ралф Лоренчо ще изкара 5 фанатизирани фена, 30 платени и 300 зависими и ще прави бунтове.Не им обръщайте внимание. Това е смехотворно.
36
7
 
6
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Комунизма заедно с Русия водят до бедност. 1989 година- средна заплата 150 лева, 1 панелна коптора 30000 лева, непостижима за народа. 1 хляб 1,50, 1 киловатчас енергия 0,50 лева. 2021 година- средна заплата 1500 лева, 1 луксозен апартамент 45000 лева, 1 хляб 0,90, 1 киловатчас енергия 0,09 лева. Ако през 1989 година са нужни 200 месеца без да се храниш, без нищо да си купуваш, за 1 панелна коптора, то през 2021 година луксозен апартамент се купува за 30 месеца. Кога сте по добре питам.
35
9
 
0
 
! Отговори
Гласувах за ИТН преди 3 години
След Борисов, трябва да отстраним и Ниновва и Манолова. После да си сложим свестен президент.Действаме. ГЕРБ приключи мача. СЛЕДВАЩИТЕ.
34
5
 
4
 
! Отговори
Истината 2021 преди 3 години
Световните кукловоди се чудят и маят как народа взе властта в България.Да се огледат в БУЦАТА, която са назначили. Там са всички отговори.
33
3
 
5
 
! Отговори
Еднопосочен за Дубай преди 3 години
Чао, беше ми приятно!
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Остави човека че от богата България няма пари за самолетен билет до Куба.
31
1
 
2
 
! Отговори
Buci преди 3 години
Някои хора си помислиха, че ще остареят като Кастро, но си отиват като Ескобар.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен До СвойСега ще видим след изборите какви заплати и пенсии в бг. Минаха изборите и идват сметките.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СвойЦяла Л. Америка е страшна мизерия. Даже в най-богатата Бразилия няма болници и умират хиляди на ден от короната.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България след 1989 г. стана колония на няколко империи Германия, САЩ, Англия, Турция и т.н.
27
1
 
5
 
! Отговори
Свой преди 3 години
До всички любители на Демокрацията.Куба си е рай!Там не бързаш за никъде.Медицината е ниво и най-вече е безплатна.Демократчета,май се правите,че не знаете,каво се случва,ако ти се наложе сериозно лечени у нас.Там при омразният ви Комунизъм,ти е гарантирано,че,ще получиш адекватно и безплатно лечение.Нямат кредити,нямат ипотеки,нямат притеснения,някой да те подгони,затото,за да оцелееш в Дивият капитализъм,ти се налага да не спазваш закона.А,като няма стрес това вече си е живот!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30С отиването на комунизма май си отива и държавата.