Четири месеца - достатъчно време, за да навлезеш в IT сектора

Петър Торнев, директор на Технологичния център в Accenture Bulgaria
20 апр 2021 20:00, Анисия Иванова
45
Четири месеца - достатъчно време, за да навлезеш в IT сектора
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Четири месеца е абсолютно достатъчно време, за да можеш да навлезеш в IT сектора като младши специалист. Това заяви Петър Торнев, директор на Технологичния център в Accenture Bulgaria, в ефира на предаването "Бизнес старт".

"Ние създадохме такава програма, в която преквалифицираме хората, които нямат нищо общо с IT сектора. Има мит, че трябва да си завършил Техническия университет, за да може да работиш в IT сектора. В рамките на 3-4 месеца, 80% от хората вече имат работа в една или друга IT компания", категоричен е Торнев.

От думите на госта стана ясно, че пандемията е засилила интереса към внедряването на нови технологични решения, като оттам идва и по-засиления интерес към технологичния сектор, който може да предложи и добри перспективи. "Важно е да се отбележи, че технологичният сектор има нужда от нови таланти. Често университетите се оказват недостатъчни, за да обучат достатъчно нови кадри. Така дойде необходимостта да се преквалифицират хората. В България имаме около 30-40 хил., работещи в IT сектора, а проектите са много", обясни гостът.

"В програмата имаме хора, които са учители, счетоводители – нямаме ограничения за възраст, като всеки може да се запише, стига да има желание", каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Уменията, на които заложихме освен технологичните такива, са така наречените soft skills, като управление на времето, приоритизиране на задачите, комуникацията между служителите. В новото направление на програмата се насочихме към софтуерното тестване, тъй като това е най-бързият и лесен начин да навлезеш в технологичния сектор".

"Дигиталната трансформация не е тривиален процес", смята Петър Торнев.

"Всяка една компания трябва стратегически да прецени накъде иска да се движи. Следващият процес е моментът на въвеждането на самата дигитална трансформация или по-точно технологичната й част".

"Създаването на един сайт не означава дигитална трансформация. Основата й се гради върху един фундамент и това е доверието, за да изнесеш едни бизнес процеси в дигитална среда, е необходимо доверие между работодателя и служителя", каза гостът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ит сектора е поле за интелектуална посредственост и от моя опит УМЕН човек безпроблемно навлиза за 3-4 месеца. навлизащият няма да да бъде синиор леад след 4 месеца но той ще се справя с повечето задачи с минимална помощ. хубавото на ит са малкото работни часове
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
4 месеца са достатъчни да разбереш, че изобщо не ставаш за ИТ сектора, ако наистина не ставаш.За 4 месеца полезната работа на идин навлизащ, по реални проекти, клони към нула, защото още се учи, а пък допълнително му се отделя време от по-старши, за да го обучават.Казвам го като човек с 15 години опит в ИТ индустрията. Нищо лично.
10
1
 
24
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
познавам много такива "експерти" и "специалисти", съжалявам хората учили по 10 години, които са принудени да работят с тях!
9
0
 
21
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Имал съм си вземане даване с въпросната фирма.Не мисля, че са карали курс 3-4 месеца, ако трябва да съм честен.Бих заложил на две седмици.Невъ ъген!!!
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
прав е човека. 4 месеца са напълно достатъчни да влезеш, даже ще ти остане време и да излезеш... ***
7
0
 
16
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Мдаа,поредният идeот, дет залага на бомбастични думи за набиране на полуграмотни q&a-хи *** за безсмислени аутсорс пройекчича... Ми, дано да ви дойде, квото си търсите, колйеги! :)
6
1
 
18
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Аксенчъ? Не мерси...От тези бягайте далеко.
5
0
 
22
 
! Отговори
Сит преди 2 години
Програмирам от 1988 година, тоя може да не е и бил роден тогава. На мен в момента като Синиър/Тех лийд ми трябва между 3-6 месеца да навляза в по-сложен проект, да съм запознат и ефективен. Тоя незнам какво има в предвид ИТ специалист то и децата са кат си ръгат телефоните и сега ремоте учат.
4
0
 
13
 
! Отговори
amed doganq преди 2 години
глупости !Поне година трябва ! И то ако имаш опит!и пак не е сигурно!
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чистач или ...?
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия пак почнаха да набират бармани и козметички за ИТ сектора, че не им достигат роби.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости на търкалета..За това време не можеш литературата за ИТ сектора да си купите