Гърция със спешни мерки от днес, глобата е 300 евро

Съседката ни ограничава движението между областите
48
Гърция със спешни мерки от днес, глобата е 300 евро
Снимка: БГНЕС

Гръцките власти взеха спешно решение, което влиза в сила още днес, 23 април 2021 г., и ограничава движението на гражданите между различните области на страната, съобщи МВнР.

Целта е да се сведат до минимум контактите по време на предстоящите Великденски празници и да се намали разпространението на коронавируса.

По информация на посолството ни в Атина решението ще бъде в сила до 06:00 ч. на 10 май 2021 г. и важи за територията на цялата страна.

Изключения се допускат единствено в следните случаи:

1. Придвижване от и до работното място след представяне на удостоверение за движение с цел работа, в което е посочено началото и края на работния ден. Удостоверението се проверява от контролните органи в Регистъра на човешките ресурси и Информационната система "ERGANI" на Министерството на труда и социалните въпроси.

2. По здравословни причини, единствено в случай на придвижване към болница, за което се изисква удостоверяване от съответния компетентен здравен орган. Изключение правят извънредни и спешни случаи.

3. Еднократно придвижване до постоянен адрес по местоживеене, което се доказва с  Удостоверение, което е специално предназначено за целта и се получава безплатно на следния уебсайт или с представяне на копие от декларация за платен данък върху доходите E1.

4. Пътуване за погребение при условията, предвидени от закона. Гражданинът, който се придвижва за погребение, е длъжен да представи на компетентните органи смъртния акт и разрешителното за погребение. Общото време за пътуване в този случай не може да надвишава 48 часа.

5. Пътуване на разведени или разделени родители, когато е необходимо за осигуряване на комуникацията на родителите и децата. Пътуващият родител е длъжен да представи на компетентните органи в случай на развод - съдебно решение, или в случай на раздяла - съответната декларация по закон.

На гражданите, които нарушат ограничителните мерки за движение, се налага административна глоба от 300 евро.

В случай, че гражданин представи фалшиви доказателства за съответната причина за пътуване, се налага административна глоба от 500 евро.

Във връзка с новите мерки напомняме на българските граждани, че няма промяна в известния минимален кръг основания за влизане в Република Гърция. Пътуването с цел туризъм не е сред тях. Всяко влизане в Република Гърция следва да бъде подкрепено от съответните, подкрепящи основанието, документи.

От МВнР обръщат специално внимание на собствениците на недвижими имоти в Гърция за еднократния характер на разрешението за придвижване и изискването за постоянен адрес, подкрепено от съответните документи за постоянно пребиваване на територията на страната.

Придвижването между отделните области в Гърция на практика е забранено, с изключение на описаните 5 основания, подкрепени от съответните документи.

МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътувания до Република Гърция в периода от днес – 23 април 2021 г. до 06.00 часа в понеделник, 10 май 2021 г.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони:

+30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106,

както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210

и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg;Consulate.Thessaloniki@mfa.bg


48
Още по темата: Гърция
Още от Свободно време.
Диети, подходящи за над 50-годишни жени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
8
 
! Отговори
Не! преди 2 седмици
Колкото след коледа имаше апокалипсис, толкова ще има и след Великден. Религията плаши до смърт глобалистите, за това е целият вой срещу празниците.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До haha. Те не са ха-ха. Толкова ли не се сещате!? Това са мерки само заради великденските празници. Ваксинираните не са защитени, защото ваксината започва да действа след 2 месеца. Много добре са решили. Троян "пламна" след един празник на сливата. Дойдоха от цялата страна, народ без маски, без да се спазва дистанция, ядене и пиене....! Да не ви обяснявам какво беше, и е!!! Много от невярващите и плюещите промениха мнението си по най-неподходящия начин-с липса на въздух и загуба на реалност!!!
30
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Да Тия са луди, но след Велик ден при нас, ако не са съзнателни хората ще видим какво ще се случи? Понеже ние не сме луди, ще мрем по 100 на ден! Влезте в една болница да се уверите какво се случва, и да видите мъките на повече от болните!
Живи и здрави всички, бързо оздравяване на болните, и се пазете!
29
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Всички дето пищяхте срещу мерките, дето на практика ги нямаше, видяхте ли за какво става дума, и хабер от света си нямате, ама се тъпчете по болници и без никаква нужда.......
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Давайте силно умни българи.Е така без мерки и ваксини и ще плачете пак .Този път че индианците са станали повече от вас
27
0
 
4
 
! Отговори
ебаси малаките преди 2 седмици
Точка 4 кърти от тъпота!
26
5
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 седмици
Ковид паспортите са като големи жълти пластмасови шестолъчеви звезди, които да си слагаме на публични места.
Това е новият фашизъм на 21 век. Но 21 век е век на мобилните телефони и Интернет. Хората няма да допуснат ново разделение, нов фашизъм!
Претендиращите да бъдат "световни господари", хората не просто с много пари, а със СТРАШНО много пари, които дори не можем да си ги представим, няма да успеят в начинанието си!
25
5
 
16
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 седмици
Ми вземи си сам мерките бе Туслев! Метър на два, скачаш вътре и си оставаш там до края на жалкия си живот. Пак ще трябва да цитирам Айнщайн: Само и..д..и..о..т..а може да прави многократно едно и също нещо и да очаква различни резултати. Заради тези безмислени локдауни има грип в края на април. Това никога не е било.
24
1
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 седмици
Ами то целият световен туризъм се съсипа.
23
6
 
8
 
! Отговори
. преди 2 седмици
Тез гърци просто се оляха...
22
20
 
10
 
! Отговори
Туслев преди 2 седмици
Искаме най-после и у нас да има адекватни мерки, не само маски за парлама, а истински мерки като в Гърция и другите държави.
21
16
 
9
 
! Отговори
Туслев преди 2 седмици
Искаме най-после и у нас да има адекватни мерки, не само маски за парлама, а истински мерки като в Гърция и другите държави.
20
14
 
9
 
! Отговори
шкафчето преди 2 седмици
Защо и при нас не се вземат мерки?
19
7
 
23
 
! Отговори
Да преди 2 седмици
Тия са луди
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Сат Н - " изобретения на слугите на дявола - Мутафчийски, Кантарджийски, Кунчев, Балтов и присъдружните им."

Нали спечелихте изборите! Сега ще изчегъртате тези, на тяхно място ще поставите от ваш'те, слуги на Архангел Михаил, с водач някой татуиран.
17
8
 
8
 
! Отговори
До 20 преди 2 седмици
Ех, Ганчо, вЕрно да се чуди човек, как пък тия глупави гърци нЕмат грам акъл и нЕмат твоята храброст юначна...
16
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези са тотално побъркани. Нали уж ваксинацията вървеше супер, нали имаше острови, свободни от Ковид. И пак напълниха гащите. Затваряне след затваряне- ефект нулев. Но щом им харесва- така да е.
15
15
 
31
 
! Отговори
Tonita-7 преди 2 седмици
Византийците съвсем изперкаха!:)
14
14
 
34
 
! Отговори
haha преди 2 седмици
Коментарът ми за това решение на гърците може да е само един: Хахаххахахахаха
13
7
 
30
 
! Отговори
Муахаха преди 2 седмици
2 Седмици за Заглаждане на Кривата! Година и 2 месеца по-късно!!