Спецпрокуратурата: Сходство при 4 взрива в складове за боеприпаси у нас

Съмнението е, че става дума за спиране на износ към Грузия и Украйна
Обновена: 28 апр 2021 13:37 | 28 апр 2021 13:21, Нели Христова
63
Спецпрокуратурата: Сходство при 4 взрива в складове за боеприпаси у нас
Снимка: БГНЕС

Има сходство в 4 взрива в заводи за боеприпаси у нас, съмнението е за опити за спиране на износ към Грузия и Украйна. Това стана ясно от думи на говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Анализ е направен за взривове в последните 10 години.

Специализирана прокуратура и ДАНС дадоха изявление относно наблюдаваното досъдебно производство, касаещо националната сигурност на страната. В брифинга се включи и главният прокурор Иван Гешев.

И в четирите случая при изследване на местопроизшествията не са установени конкретни причини, довели до взривовете. Липсват жертви и пострадали във всички от изброените случаи

"Първият случай е от 12 ноември 2011 г. до с. Долни дол, когато е взривен склад, собственост на търговско дружество „Емко“. Унищожено е било значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ към Министерство на отбраната в Грузия. Установено е, че собственикът на търговските дружества, чиято продукция е била съхранявана в засегнатата складова база, е българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев“, каза още Сийка Милева.

„Вторият случай е през 2015 г. до с. Иганово, при който е взривен склад за готова продукция на ВМЗ - Сопот. Част от унищожената продукция, по информация на Министерство на икономиката, също е собственост на търговско дружество „Емко“. Третият случай отново е през 2015 г., когато е взривен цех за производство на боеприпаси на ВМЗ-Сопот , с. Иганово. На 31 май 2015 г. в сградата на бившия Институт по специална техника в София възниква пожар, който е предмет на разследване по друго досъдебно производство. Вследствие на пожара изгарят иззетите веществени доказателства по делото за взривовете в складовете на ВМЗ-Сопот. Съгласно заключението на назначената пожаро-техническа експертиза, пожарът не е възникнал в резултат на самозапалване“, каза Милева.

„Четвъртият случай е от 2020 г. до гр. Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на завод „Арсенал“, Казанлък. Предприятието „Арсенал“ представлява стратегически обект от значение за националната ни сигурност. При четирите произшествия се наблюдава сходство, което в същото време ги отличава от останалите случаи на взривове на складове в същия период, сочи назначената и изготвена експертиза на СОБТ.“, посочи Сийка Милева.

„Тук съм, за да благодаря на българските служби за сигурност, на българските прокурори и следователи, които дълги години работиха по този случай в интерес на българската национална сигурност. Като главен прокурор аз съм висш административен ръководител, подобно на председателя на ВКС г-н Лозан Панов и председателя на ВАС г-н Чолаков и не мога да давам указания и да се меся в работата на отделните магистрати. Тук съм, за да ги окуража. В частност, и колегите от Специализираната прокуратура и ДАНС, да продължат да работят по същия начин в интерес на българската национална сигурност, на сигурността на европейските ни партньори от ЕС и най-вече в интерес на българките граждани и общество”, каза главният прокурор Иван Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари