Заплашва ли човечеството космическият боклук, какво ни грози?

200 обекта в орбита представляват заплаха за работещите сателити
29 апр 2021 21:52, Нели Христова
60
Заплашва ли човечеството космическият боклук, какво ни грози?
Снимка: AstriaGraph

Хиляди обекти, създадени от човека, обикалят около Земята, а повечето от тях вече не работят. Съществува риск тези космически отломки да се сблъскат с функциониращи сателити, които предоставят жизненоважни услуги на Земята като GPS сигнал и предупреждения за опасни метеорологични явления.

За да проследят и предскажат поведението им, проф. Мориба Джа и колегите му са изградили AstriaGraph - карта в  реално време, която показва къде се намира всеки обект в пространството. Той обяснява, че системата наблюдава около 200 "супер-разпространители" - големи ракетни тела, които имат потенциал да се разпаднат на хиляди парчета.

"Проследяваме 26 хил. индивидуални обекта, които варират - с размер на смартфон до космическа станция. 3500 от тях са работещи сателити, предмети, които имат някаква цел. Всичко останало е просто боклук", обяснява проф. Мориба Джа.

По думите му "супер-разпространители" са огромни обекти, като тела на ракети, които обикалят в орбита от десетилетия. "Те са тиктакащи бомби със закъснител, които или ще избухнат, или ще бъдат ударени от нещо и ще се разпаднат на хиляди парченца", обяснява проф. Джа пред BBC.

Броят на космическите отломки в орбитата около Земята започва да расте бързо след 1950-те. Те представляват огромна опасност за работещите сателити.

"Позицията ви, навигацията, прогнозата за времето, финансови транзакции, предупреждения за времето - всички тези услуги се извършват от сателити. Във всеки един момент те могат да бъдат ударени от космически боклук и да спрат да работят, което ще доведе до сериозни проблеми за човечеството", казва проф. Джа. Екипът му засича 200 обекта, които представляват най-голяма опасност. Три от тях са тела на ракети, които принадлежат на различни държави.

"Ще отделят ли тези държави средства, за да премахнат тези ракетни тела, предотвратявайки опасността, като се има предвид всички останали проблеми, които човечеството има? Защо трябва да им пука?", пита проф. Мориба Джа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече ме притесняват земните Бо кл уци... И нямам предвид онези, дето ги гони Грета!
18
0
 
12
 
! Отговори
НЕГРАМОТНИ! преди 2 години
Няма запетаи, няма словоред, няма препинателни знаци, нЕма никой.АБЕ ВИЕ ОТ ДНЕСА ТУРЦИ ЛИ СТЕ, ЧЕ НЕ ЗНАЕТЕ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК?
17
0
 
11
 
! Отговори
Боже Господи! преди 2 години
"Журналистите" от днеса нямат познания по основен словоред. Това се учи в 3-ти - 4-ти клас.
16
0
 
7
 
! Отговори
Питате преди 2 години
Аз отговарям.Човечеството не е заплаха за космическия ***. Обратното е.
15
1
 
1
 
! Отговори
Discovery преди 2 години
До Анонимен 7:Като ти спре нет-а и не можеш да си напишeш коментара в днес-а, ще разбереш как ще те засегне ;)
14
2
 
4
 
! Отговори
Заплашва ли човечест преди 2 години
Едва ли човечеството може да представлява някаква заплаха за космическия ***..П.С.Няма ли по-важни теми за коментиране?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
26 хил. обекта реално не е много и не представява чак такава опастност за сателитите и космическата станция, още повече че ние знам къде са отпадъците и при нужда се коригира траекторията сталитите или станцията. Космическия *** пада бавно, но сигурно към Земята и ще изгори напълно в горните слоеве на атмосферата.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия сателити като изчезнат GPS ми няма да ме прекарва през околовръстното за по пряко. А и най важното. Зададох му да ме заведе до вкъщи а той ме заведе до път без изход и едва не паднах в един дълбок канал. Добре че не беше вечерта че щях да се удавя. Та такава работа вършат тези сателити. Най ще пострадат от липсата им такива като Бил ге...йчето и останалите милиардери. Обикновениат човек след един месец ще отвикне да ползва интернет и нещата ще си дойдат на място.
11
1
 
4
 
! Отговори
Еми... преди 2 години
На никоя друга планета няма живот освен на земята, дано се поправи тая грешка един ден!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието може да се тълкува като - човечеството заплашва космическия ***..
9
0
 
5
 
! Отговори
До До Важно преди 2 години
Чили въвежда регулация против "четене и записване" в мозъкаДир.бге.ВестникДори го слагат като точка в Конституцията им, а това, че ти живееш 50 години назад не ти дава право да обиждаш!
8
3
 
4
 
! Отговори
Пациент преди 2 години
Космическият *** не е опасен,опасен е политическият б****к
7
4
 
6
 
! Отговори
Евала преди 2 години
"... Каманити падат, падат от нибету.." чалга култура за избирателите на ИТН.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато този бок..лук удари работещите сателити ще се върнем там откъдето сме тръгнали.Как човечеството е оцеляло когато тези сателити ги е нямало. Сигурно не са живяли и не са могли да се нахранят и облекат ли. Ходи ли са голи боси и гладни ли. През 70-те и 80-те години да не би да имаше сателити и живота беше хиляда пъти по весел и спокоен. Нямаше зомбирани хора със слушалки в ушите и зомбиран поглед в телефоните. Народа беше весел и щастлив. А сега накъдето и да се обърнеш Зомбита като роботи.
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВажноМалиййййййййййййййй! Ужасттттттттттттт!Дай източника на инфото. Ако не можеш - изпий си хапчето и БЕГАЙ да си легаш!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фирма ТИТАН ще ги почисти. Участва в търга.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,Защо трябва да им пука? Попита професор Джа".Е как защо да им пука? Нали гореописаните проблеми точно от същият професор Джа са причините да им пука що за глупост!
2
3
 
4
 
! Отговори
Важно преди 2 години
Чили въвежда регулация против "четене и записване" в мозъка! Попитайте ДАНС и МВР как следят хора и изнасилват жени с тази технология!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
типично за *** маймуни - първо стрелят, после мислят. Ос..ме земята, сега и в орбитата й . Голямо племе