Бил и Мелинда Гейтс ще си поделят $145 млрд., ще има трусове

Разногласията им във фондацията ще разрешава 90-годишният Бъфет
5 май 2021 14:32, Елка Василева
47
Бил и Мелинда Гейтс ще си поделят $145 млрд., ще има трусове
Снимка: архив, БГНЕС

Като женена двойка Бил и Мелинда Гейтс прекараха десетилетия в изграждането на едно от най-големите богатства в историята. Сега те се развеждат и имат за поделяне 145 милиарда долара, пише Bloomberg.

Подробностите за това как състоянието ще бъде разпределено вече започнаха да се появяват.

Cascade Investment - холдингова компания, която Бил Гейтс създава с печалбата от Microsoft, е прехвърлила ценни книжа на стойност над 1,8 милиарда долара на Мелинда Гейтс, става ясно от регулаторни данни от 3 май. Трансферът включва около 1,5 милиарда долара акции на Canadian National Railway и книжа за над 300 милиона долара на AutoNation. Cascade вече притежава ценни книжа, оценени на над 50 милиарда долара, включително акции в Republic Services, Deere & Co. и Ecolab, пише на сайта си Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Начинът, по който богатството на семейство Гейтс ще бъде разпределено, може да разтърси най-горните пластове в редиците на най-богатите и да има отражение върху благотворителни каузи за милиарди долари. Двойката притежава една от най-големите частни фондации в света и обеща да дари по-голямата част от състоянието си.

При обявяването на раздялата си те заявиха, че и двамата ще запазят участието си във фондация Бил и Мелинда Гейтс, която допринася с огромни суми в борбата срещу глобалната здравна криза, климатичните промени и за социални дейности. Предоставянето на още 50 милиарда долара обаче зависи от сътрудничеството между двамата бивши.

“Неудобно е, но техните лични взаимоотношения ще имат огромни последствия върху това накъде отиват парите”, заяви Бенджамин Соскис, Urban Institute. “Фондация Гейтс е най-влиятелната и важна благотворителна организация в света не само по отношение на активите и грантовете. Самите Бил и Мелинда се превърнаха в много влиятелни публични личности”, добавя той.

Раздялата на семейство Гейтс след 27-годишен брак става ясна само две години, след като Джеф Безос и Макензи Скот обявиха, че се разделят. Разводът доведе до подялбата на 16-процентния дял на двойката в Amazon.com в съотношение 75-25 за Безос и Скот.

Това направи Скот четвъртата по богатство жена в света и утвърди мястото ѝ на картата на благотворителността, като тя се превърна в един от най-големите донори за 2020 г.

Подялбата на състоянието на Гейтс, което се равнява на 145 милиарда долара според индекса Bloomberg Billionaires, може да се окаже по-трудна от тази на активите на Безос, които са концентрирани основно в акции на Amazon.

Множеството активи

Двойката започва да трупа състояние от Microsoft, но акциите на компанията представляват по-малко от 20-процентен дял от техните активи.

Най-големият актив на Гейтс е Cascade Investment, която е управлявана от Майкъл Ларсън. Чрез компанията Гейтс инвестира в недвижими имоти, енергийния сектор и хотелиерския сектор, както и в публични компании. Cascade е пренасочила 14,1 милиона акции на Мелинда и има 87,3 милиона акции, които са собственост на Бил, показват регулаторни данни.

Законите на Вашингтон

Семейство Гейтс живее в щата Вашингтон, като според неговите закони всичко, придобито по време на брака, е собственост на двамата партньори поравно. Това обаче не означава задължително, че тяхното състояние трябва да бъде разделено така.

“Не е задължително подялбата да е 50 на 50”, посочва Джанет Джордж, семеен адвокат във Вашингтон към McKinley Irvin. „Съдилищата могат да присъждат повече или по-малко, в зависимост от това какво е справедливо“, обяснява експертът.

Фондация Гейтс

Фондацията е една от най-големите частни благотворителни организации в света, като е направила грантови плащания за почти 55 милиарда долара към края на 2019 г. Мелинда, която е бивш генерален мениджър на Microsoft, помогна за изграждането на стратегията на фондацията, насочвайки фокуса главно към половото равенство. Бил е по-фокусиран върху науката и глобалната здравна криза.

“Бил и Мелинда Гейтс ще останат съпредседатели и попечители на фондацията”, написа неин говорител. Той отбеляза, че няма планирани промени в техните роли, като и двамата ще продължат да работят заедно по зададените цели.

Ролята на Бъфет

Въпреки размера си бордът на фондация Гейтс има само трима членове – Бил и Мелинда Гейтс и Уорън Бъфет, който обеща да дари значителна част от състоянието си на организацията. Това означава, че разногласията между двамата бивши съпрузи ще трябва да бъдат разрешавани от 90-годишния милиардер.

Двойката също така може да развива различните си интереси извън фондацията. Бил Гейтс например създаде Breakthrough Energy Ventures - фонд, който се бори с климатичните промени, инвестирайки в стартъпи, които имат потенциал да намалят глобалните годишни емисии с 500 милиона тона всяка година. Други поддръжници на фонда включват Безос и Майкъл Блумбърг, основател на  Bloomberg LP.

През 2015 г. Мелинда стартира Pivotal Ventures - инвестиционна компания и инкубатор, “като отделна независима организация, която да установи, помогне за развитието и въведе иновативни решения за проблемите, които засягат американските жени и семейства”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да делят в моя джоб нищо няма да влезе!Със сигурност още ще олекне!
28
1
 
0
 
! Отговори
Шише джам преди 2 години
Остъкленият балкон боза404, за кого остава?
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега остава да въведат и задължителен развод за останалия свят.
26
2
 
4
 
! Отговори
Накратко преди 2 години
Дарява и на мед. и фармацефтични университети,където бъдещите лекари и фармацевти учат по учебници, написани от фарма-компаниите на Гейтс и съответно-познайте кои лекарства ще предписват на болните.Много неправителствени огранизации са спонсорирани от фондациите на Гейтс ,който може да си ги ползва както му е угодно.Правителства,политици -също.ГМО-производителите,които правят опити да се настанят в Индия и срещу които се надигнаха индийците -също са под шапката Гейтс.Голяма ,,благотворителност"
25
2
 
2
 
! Отговори
Накратко преди 2 години
Новината за развода се застъпи с новината ,че приходите на Пфайзер надхвърлят очакваното.Напоследък Гейтс е доста критикуван,за това че ,,благотворителните"му милиони отиват във неговите благотворителни фондации,където са под негов контрол, но факта,че е ,,дарил" го освобождава от данъци.Наистина дарява големи суми на FDA и ЕМА, както и на СЗО,а от тях зависи развитието на пандемията и одобрението на тая или оная ваксина и лекарство.Има критики и за огромната власт ,която парите му дават
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази жена е щастливка. Моят адвокат нищо не направи като хората и загубих делото за издръжка, даже сега ще връщам пари със задна дата, защото м.умният съд намали издръжката и отмени всичко постановено. Запазих си най-важното, децата, но са срамни такива решения на съда спрямо майката. Още повече, че не исках нищо негово, а само това, което съм вложила и това, което дължи на децата си, нито съм златотърсачка. Странен живот. Както и да е.
23
1
 
9
 
! Отговори
Или как преди 2 години
А в отделни гарсониери ли ще живеят или как?
22
4
 
7
 
! Отговори
ббб преди 2 години
Явно евреите искат да им вземат част от парите и тия двамата изиграха номера, че се развеждат и си поделят парите!
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и то яки... нема да мине мирно това явно млада пила се е намесила... съд до дупка яко кинти :)))
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А чиниите и тенджарите как ще поделят
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А чиниите и тенджарите как ще поделят
18
3
 
9
 
! Отговори
Горан преди 2 години
Не знам защо тия двамата са решили точно сега да се развеждат, а и не знам защо трябва да ни занимавате с тях и милиардите им. Те са си тяхна работа, а не наша! Където и да им отидат парите, то това няма да е насам. Знанието е хубаво нещо, но още по-хубаво е, когато от това знание има някаква полза. Тази статия не ни носи никаква полза със съдържанието си.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17Аз съм жена и познавам и двете страни на монетата - и бизнес и работа по 14 - 18 чАса на ден, и грижата за домакинство и деца. И като човек, който познава и двете, твърдя, че стресът, натоварването и изтощението са съвсем съизмерими. Само емоционалното натоварване във фамилията бие това в бизнеса.Ти или не си случил на жена, или жена ти е работлива и интелигентна и така умело поема стреса и натоварването в семейството, че ти се струва, че няма стрес, а не цениш усилията й.
16
7
 
2
 
! Отговори
Таксиджиев преди 2 години
С такива статии требе много а се внимава. Какво да Ви правя слаба ви методиката,Вие придставяте ли си ,че ира хора дето удар ще получат при прочитане на такива суми.Пожалете др. Путин и сие. Ами ако превърнем тия кинти в рубли ще стане цифра дълга колкото езерото байкал. Асторожна товоришчи!
15
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15Не си въртял бизнес явно. Защото съм женен от 5 години и работя от 9. Стресът в бизбеса и вложения труд са поне 3 пъти повече, от тези вложени в семейството и фамилията.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега остава да затеие коршорацията ... за комунустите ще.е супер....те това искат - привал и мизерия
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5Ти или нямаш никакво понятие от партньорски взаимоотношения, или си изтеглил късата клечка с жена, която чака да я хрантутят. За радост малко жени са такива, също както има и мързеливи мъже. Голямата част от жените работят и сериозно допринасят за семейството. Да, много е важно някой да печели парите, но в едно семейство работата е колосално много и е далеч повече от бизнесът, който носи пари. Но това могат да го разберат само интелигентните и работливи мъже със също такива жени.
12
1
 
1
 
! Отговори
до 13 преди 2 години
как върви лечението....
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вече 3ти ден четем водещи новини, относно водещите злото в света - господарите на планетата земя , слугите на сатаната ...ама нормално като живеем в ада
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единия ще мисли как да обязди повече млади жребчета а другия ще продължава да мисли как да трови и убива хората.