Критична грешка при Wi-Fi устройствата, уязвими сме от хакери

Ето какво обяснява експерт
12 май 2021 16:29, Петя Славова
27
Критична грешка при Wi-Fi устройствата, уязвими сме от хакери
Снимка: БГНЕС

В технологията за безжична връзка Wi-Fi са открити серия недостатъци, които я правят уязвима за хакерски атаки, заяви белгийският експерт в областта на цифровата безопасност Мати Ванхоф.

Уязвимостта, наречена Frag Attacks, позволява в радиуса на действие на безжичната мрежа да се събират данни за собствениците на устройствата и да се пуска в устройствата злонамерен код.

В рамките на експериментите Ванхоф открил, че два от четирите проверени рутера са били с този проблем. Проблемът е открит при множество IoT устройства и при някои смартфони.

Голяма част от проблемите на Wi-Fi не са били решавани след 1997 г., когато е представен стандартът. Те са възникнали като резултат на грешка на програмистите и разработчиците на хардуера. За нападателя ще бъде доста трудно да използва Frag Attacks, но хакер с големи ресурси ще може да осъществи успешна атака на конкретно устройство.

От WiFi Alliance, който контролира стандарта, заявиха, че работят върху разрешаването на проблема, подчертавайки, че няма доказателства, че уязвимостите се използват злонамерено срещу потребителите на безжична мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: хакериWi-Fi устройствата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали е малий, но НетКът действително вади на показ всички накачулени устройства.Влизаш в някое кафене нафрашкано с чатари, няма свободни места, вклочваш NetCut, всички виждат, че имат достъп, сигналът е дъ бест, но...нямат уай-фай връзка и се освобождават много места, на магия.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18Вай вай ... малиии...
21
2
 
5
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Гответе се за кибер-пандемия...
20
1
 
1
 
! Отговори
Хакеръ преди 2 години
Този Уай-Фай спешълист е забравил да ви подскажа, че този проблем има мно лесно решение, доказано на практика и вършещо прекрасна работа.
19
2
 
5
 
! Отговори
Хакеръ преди 2 години
А ако похарчите 150 долара в биткоин карънси за SnackRat програма ще ги гледате как пият кааве, пушат или си чоплят носовете, какво приказват, с кого и т.н.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Netcut ви решава проблема за секунди.Програмката струва няколко долара и не само ще знаете устройствата на инвейдърите, но и техните MAC адреси.С едно щракване можете да да ги отрежете, а ако сте на ти с Кали Линъкс, така ще ги изтрещите, че ще им се наложи да чистят всичко от компа.Шибнете им вируси в BIOS и повече НЯМА да имат персонален компютър.Онова дето зяпат из нета ще стане ваше достояние и НИКАКВА програма за секюрити няма да им помогне, никаква!!!
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16Някой Андроид могат, ако имаш донгъл. Ама то вече повечето имаме един за макар така или иначе.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До IT спецаИ как да си свържа смартфона с ЛАН кабела?
15
1
 
1
 
! Отговори
До Горан преди 2 години
Не само че е пълно с хакери с големи ресурси, но и всички те дебнак съседката, леля Тинка, за да и хакнат рутера и да видят какви рецепти гледа в интернет. Особено се интересуват и от решенията за коледни окраси които гледа.
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решения от типа лан и 5г за глупости. Всяка сериозна фирма производител на мрежово оборудване предоставя кръпки регулярно. Например Микротик имат кръпки почти всеки месец. Проблемът са евтините китайски рутери от 30-40лв или такива от нисък клас със застояли стари компоненти и чипове които ползват стари фъмуери на 10 и повече години.
13
9
 
3
 
! Отговори
IT-spec преди 2 години
това са стари новини, има няколко начини да се предпази човек от това, примерно да се прекара интернета през електричеството, да се ползва само Lan кабел (както по доло е коментирано) а може също и да се остави рутера да работи само на честота 5Ghz (да се изключи честота 2,4Ghz) понеже тя не преминава през стени и си остава само в дадения апартамент. аз у дома съм така, прекарал съм през тока и само на 5Ghz ми работи рутера и сигнала си стои само у дома.
12
1
 
13
 
! Отговори
Горан преди 2 години
Наистина са пълни глупости... при два от четири рутера, било трудно, но за хакер с големи ресурси... дрън-дрън... То света е изключително пълен с хакери с големи ресурси...
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усеща се спад в търсене на рутери, та дайте сега да сръчкаме наивниците.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МегабитЛАН кабел и нямаш проблем.
9
2
 
16
 
! Отговори
А сега сериозно преди 2 години
Никаква грешка в програмирането не е. Такива портички винаги се оставят задължително, за богоизбраните.Просто вече и други са се добрали до тях, та трябва да ги затварят и да отварят други.
8
2
 
19
 
! Отговори
червен чугун преди 2 години
Едно време, при бай Тошо, ДС никога не подслушваше WiFi.На ви сега демокрация и банани.
7
1
 
18
 
! Отговори
Dedo преди 2 години
То било критична грешка, ама за нападателя било трудно, ама хакера с големия ресурс можел да напрай дупка. Пълни глупости.
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, все едно ние не знаем,че ни подслушват всички векерета по земнитекълбета.Те даже знаят къде се намираме и чрез световен техен мапс,ни виждат, сканират, чипосват.Катомеверото,ни сложи чипа в колите,будетьтоже самое.Ушев,ще знае какво симислиш,приказваш,въобще сеприобщаваме нонстоп.Общественосемейство сър..
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въй..
4
4
 
27
 
! Отговори
Мен преди 2 години
пичове това не е новина, тия неща са известни от 10 години насам не се излагайте...