В туризма гледат с надежда към Балтова: Експерт с опит е!

Най-важният въпрос сега за бранша е ще има ли руски туристи
27
В туризма гледат с надежда към Балтова: Експерт с опит е!
Снимка: БГНЕС

След отменените полети от Русия предварително обявеното начало на туристическия сезон от 1-ви май се отложи. Сега по Южното Черноморие първите туристи се очакват на 13-и май. Те ще пристигнат от Израел с два чартърни полета и ще бъдат настанени в курортен комплекс “Слънчев бряг“.

За туристическия сезон обаче няма много предварителни резервации. Затова и част от големите хотели за втора година няма да отворят. Погледите на бранша сега са насочени към новия министър на туризма Стела Балтова. За нея те казват, че е експерт с натрупан опит, предаде БНР.

Още по темата
"Надяваме се и вярваме, че натрупаният дипломатичен и научен опит ще помогне за спасяването на туристическата 2021". Това е един изключително подходящ човек", каза председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.

От камарата настояват да бъдат решени няколко въпроса, сред които въвеждането на ваксинационен сертификат.

Цената на пакета се оскъпява от 100 до 200 евро за двама или четирима души. PCR тестът да бъде за сметка на бюджета за месеците юни, юли, август, септември. Следващият момент е разработка и актуализиране на протоколи за зали и безопасност срещу Covid-19. Въвеждане на зелени коридори както за въздушния, така и за сухопътния транспорт, въвеждане на агресивна и насочваща реклама за България за сезон 2021. Всичко това ще помогне за този кратък период от време за изправяне от проблемите, в които сме затънали туроператори, хотелиери, ресторантьори, екскурзоводски кадри, допълни Иванов.

Необходими са спешни дипломатически действия, каза председателят на Асоциацията на собствениците в туризма Георги Николчев.

"Стела Балтова, в предния служебен кабинет работихме доста добре. Познавам я, много добър специалист, умерен, не е от бранша, но не е съвсем, защото се е занимавала с туризъм в частна фирма, така че много добре познава всички проблеми на туризма", каза той.

Много важно сега е какви сигнали ще изпратим към чуждестранните туроператори, каза Костадин Ралев, ресторантьор, работещ от дълги години в туристическите комплекси. И той е насочил очакванията си към новия министър на туризма:

"Проблемът при туризма е това, че е един бранш, в който са включени много различни по характер дейности. Туристическият продукт се осъществява в резултат на много различни дейности. Точно това разнородие го прави сложен за разбиране и сложен за управление, нищо, че изглежда на пръв поглед лесно".

Русия, Великобритания, Германия, Израел и страните от бившия Източен блок са традиционните пазари на страната ни в сектор туризъм. След първите полети от Израел до края на месец май се очакват и туристи от Полша, но засега най-важният проблем пред сезона е дали ще бъдат възобновени полетите от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: туризъмхотели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туризъм в България? Шегаджии такива :) Този филм приключи още миналата година, март месец беше - 13-ти, петък :)
11
2
 
0
 
! Отговори
Почиващ преди 2 години
Те гледат към Балтова, аз към Гърция...всеки гледа на някъде :)
10
1
 
0
 
! Отговори
Голям опит преди 2 години
Цял живот работила ,не това ,за което учила.Кое я прави експерт,връзките с БСУ,може би?
9
2
 
3
 
! Отговори
Ангелкова преди 2 години
Е и ще остане ненадмината в онуй - що направи за българския туризъм. Целокупният туристически бранш единодушно иска нейното връщане като ненадминат и световнопризнат капацитет ...
8
3
 
4
 
! Отговори
Аахахахахаха преди 2 години
... не спират с пробутването на руските туристи!ЯКО работят руските слуги в България!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре от оназ секретарка с разваления корабен англииски
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами сигурно са се нагледали на руските туристи и сега бягат от тях като от чумави.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо служебното провителство трябва да брише ла...йната на онази с бухалските очила. Защо не отидохте при нея и да я попитате къде са Руските туристи ***. Траете като пу...ки непоръбени. Слугите на мутрите не смеят да говарят че тя е на мутрите Мутресата..
4
3
 
1
 
! Отговори
Баба Гицка преди 2 години
АКо русия не ни обере от списька на враговете си,...ще ми ядете члена бабушкин ...
3
6
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 години
В последните 10 г. руските туристи са около 8 %. Двойно повече да дойдат,пак няма да спасят сезона.Най-много бяха германците - над 40% и англичаните - около 20%Проблема с руснаците се преекспонира по политически причини,но истината е че руснаците много обедняха,а на руското правителство изобщо не му се иска да изтича валута навън.И под предлог за опасността от ковид бяха спрени и полетите до Турция,а там руските туристи са 10 пъти повече.
2
4
 
9
 
! Отговори
Революция преди 2 години
Тьпанари что сте толькова посредствени????сега е момента да хваните руските туристи !!! С Турция Путин закри границите.....сега.е момента да опростите митническия режим !!!!!руските туристи ще ни отправят !!!
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чи ко им беше на гербавите калинки?