Двама алпинисти са загинали на Еверест

Това са първите смъртни случаи за сезона тази година
13 май 2021 08:33, Ния Христова
36
Двама алпинисти са загинали на Еверест
Снимка: БГНЕС
Двама алпинисти, един от САЩ и един от Швейцария, са починали на връх Еверест. Това са първите смъртни случаи за сезона тази година, съобщиха организаторите на експедицията в Непал, предаде БГНЕС.
 
"Двама алпинисти починаха в сряда," каза Мингма Шерпа от Seven Summit Treks пред AФП. Швейцарският алпинист е починал близо до върха, след като е достигнал върха и е бил много изтощен, каза Чханг Дауа Шерпа от същата организация. 
 
"Изпратихме двама допълнителни шерпи с кислород и храни, за съжаление шерпите не можаха да го спасят", каза той в Инстаграм.
 
Американският алпинист е стигнал до Хилари Степ, но му помогнали да се върне, след като претърпял снежна слепота и изтощение, съобщиха организаторите. Той е достигнал лагер 4, но по-късно е починал.
 
През последните сезони на Еверест се наблюдава скок в броя на алпинистите. Това води до пренаселеност и дава обяснение за множество смъртни случаи. Пандемията унищожи миналогодишния сезон, но Непал облекчи карантинните правила, за да привлече повече алпинисти, въпреки трудностите при лечението им, ако се заразят с вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
ааа преди 2 години
Неподготвени физически и психически хора се качват прекалено на високо. Мислят си, че като имат много пари и си плащат, някой ще ги спаси каквото и да стане. Само че като получиш оток на белия дроб на 8500м няма кой да те спаси, умираш си като куче.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая Каролевщина трябва да бъде забранена.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
неподготвени туристчета с много болно его. кой е по по най. айде с бутилките на горе. направо с хеликоптер да ги пускат там или да им направят лифт. тези агенции които организират такива изкачвания за аматьори да се забранят. доста деца ще са благодарни.
7
2
 
3
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 2 години
Наш Бойко такива осем хилядници ги кача с жипарата преди закуска.
6
2
 
6
 
! Отговори
Алов преди 2 години
Да пратят на Бойко Хеликоптера
5
2
 
11
 
! Отговори
Неграмотник преди 2 години
Какъв е тоя нескопосан превод? Хилъри степ е Стъпалото или Стъпалото на Хилъри. Чханг Дауа е Чанг Дава ... ама то не е като да преведеш от някой английски сайт.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искахте да кажете, че двама самоубийци успешно са отнели живота си.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стъпката на Хилари е последното не особено сложно препятствие преди върха, но за някои тази малка отвесна стъпка се оказва непреодолима, защото е на 8 800 метра надморска височина. Там даже през месец май условията са нечовешки.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЩерюВсички си мислят, че голямото нещо е да покориш върха, но голямата работа е, след като си го покорил - да слезеш и да се върнеш от върха жив...---------Точно! С Христо Проданов такава беше историята през 1984. Катери сам, иска на всяка цена да стигне горе. Стига върна в 18:30 ч. което е супер късно. Стои там 33 минути, температурите падат, измръзва и умира. Върхът винаги ще си остане там, но трябва да знаеш кога да се откажеш. Някои алпинисти лесно забравят това.
1
6
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Поредните баир будали...