Експерти: Пандемията от COVID-19 e можело да бъде избегната

Държавите са реагирали бавно на бедствието
13 май 2021 09:28, Елка Василева
51
Експерти: Пандемията от COVID-19 e можело да бъде избегната
Снимка: архив, БГНЕС

Световната здравна организация е закъсняла много, преди да вдигне тревога за появата на коронавируса. Това е заключила независима комисия от експерти и служители, упълномощени от СЗО.

Според тях катастрофалната пандемия от коронавирус, наречена "Чернобил на 21 век" и отнела живота на най-малко 3,3 милиона души, е можело да бъде избегната, а с нея и предизвиканата световна икономическа криза, предаде Франс прес.

Още по темата

Пандемията е била "предотвратимо бедствие", но повечето държави са реагирали твърде бавно, за да ограничат разпространението на вируса. Експертите са открили слаби места в почти всяка точка по веригата на готовност и действия и смятат, че Китай е изгубил ценно време.

Експертите критикуват също повечето държави, че са предприели подхода - да изчакаме и да видим, през февруари 2020 година, след като СЗО обявява коронавируса за заплаха за общественото здраве.

Ясно е, че съчетанието от лош стратегически избор, липсата на воля за справяне с неравенствата и наличието на система без координация създадоха токсичен коктейл, който позволи пандемията да се превърне в катастрофална хуманитарна криза, пише в доклада на комисията.

Прекалено голям е бил периодът между съобщението за огнище на епидемия в Китай през втората половина на декември 2019 г. и обявяването от СЗО от 30 януари 2020 г. на международна извънредна ситуация в общественото здравеопазване, смятат експертите. Китай от своя страна беше обвинен, че е прикрил епидемията.

Експертите настояват за спешно осъществяване на широки реформи в системата за предупреждение и превенция, за да не се стига до нови пандемии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
35
0
 
0
 
! Отговори
уф преди 2 години
И сега-,,шоуто продължава'',вместо да изпратят в Индия помощ-кислород,лекарства и т.н. и да спрат полетите от там,докато епидемията утихне, СЗО се почесва и се пазари за някакви ваксини,дори след като стана ясно,че новите щамове на Ковид, атакуват успешно ваксинирани наравно с неваксинирани.Австралия реагира ,като заяви ,че всеки кацнал от Индия,може да бъде арестуван.Полетите обаче за Европа и САЩ,продължават,като някои индийци летят през Турция за UK,тъй като там са леко притеснени от случващ
34
0
 
0
 
! Отговори
уф преди 2 години
Всички лекарства, за ранно лечение на вируса,бяха блокирани,неодобрени или се мислеше дълго, дали да ги одобрят,въпреки доказателствата в тяхна полза.На хронично болните беше отказвана мед.помощ и третиране,заради,,пандемията".При това полетите не се спряха,та вирусът хуубавичко да се разнесе насам,натам.При регистриране на смъртните случай,не се правеше разлика -смърт от Ковид и смърт със Ковид,та статистиката да бъде завишена.Медиите непрекъснато всяваха паника.Локдауните закъсняваха.
33
0
 
0
 
! Отговори
уф преди 2 години
Пандемията е малко режисирана.Китайците обаче се справиха бързо.Другите политици и авторитетни медицински организации се държаха като ***.Решението да оставят хората без медицински грижи да умират по домовете си е за съд и разстрел.Мнението на лекари,че болните трябва да се ТЕСТВАТ,ИЗОЛИРАТ и ЛЕКУВАТ при ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ-остана нечуто.Така се постигна препълване на болниците с Ковид пациенти,посинели в последен стадий за заболяването и невъзможност за лечение.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 34.То и затова цената на ел енергията,горивата,и цените в магазините са все с цифри след десетична запетая.Защо никога цената не е в цяло число?А винаги завършва на стотинки над 0.5 ,това се питам?А тия от разните държавни агенции,като ДКЕВР-а,слепи ли са що ли?
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
..... и ако баба ми беше мъжка....
30
1
 
5
 
! Отговори
Bili преди 2 години
Кои са тези "независими" експерти?Имена и декларации за финансова обвързаност моля...иначе това е фейк нюз.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно не възможно да има свръх печалби.Ето и един пример които законно дава възможност за печалба ,дето се вика законна кражба.Например всяка цифра завършваща на 1.5555 дава възможност да се закръгли число на 2.00.Така се получава разлика от действителните разходи от 0.555 Това умножено по 1 милиард е печалба без и една стотинка разход.Не се чудете ,защо банкстери и шепа разни бели якички на топли местенца си делят по стотици хиляди печалба за сметка на ощетените милиони хора.
28
0
 
9
 
! Отговори
Да бе повЕрвах ви! преди 2 години
По официални данни само Пфайзер има планирана печалба 81 милиарда долара, при около 24 милиарда сигурна печалба за 2021г (само от EU има поръчки за тази година за 2 милиарда дози и още 1 милиард за догодина - при цена 14 евро за доза!)Също така, според Форбс капиталът на най-богатите, за миналата година, се е увеличил с 21 трилиона (1 трилион=1000 милиарда) . Последното и мен ме шокира, но така писаха ВСИЧКИ сериозни медии.Та, мислите ли, че при тези данни СКОРО се "свърши" ковид "пандемията"?
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка една обикновена настинска може да мине за зараза с covid19.Така че,истината следва да бъде изкарана на явеОще през 1986г.е имало такова масово заболяване в Ухан.Но тогава никой не е обърнал внимание и то си е отшумяло без всякакви последици.Но през 2019 това става"хит"в мрежите и по телевизиите и разбира се става пандемия.Много светила на науката вече се изказаха по темата а и адвокати се заеха да"разнищят"историята-covid19.А Джото,каза неотдавна,че с пандемията ще се приключи до 04.07.21
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка една обикновена настинска може да мине за зараза с covid19.Така че,истината следва да бъде изкарана на яве.Още през 1986г. е имало такова масово заболяване в Ухан.Но тогава никой не е обърнал внимание и то си е отшумяло без всякакви последици.Но през 2019 тивастава "хит" в мрежите и по телевизиите и разбира се става пандемия.Много светила на науката вече се изказаха по темата а и адвокати се заеха да"разнищят"историята-covid19.А Джото,каза неотдавна,че с пандемията ще се приключи до 04.07
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кво им плащат на Сзо-тоТръмп си беше прав да ги нарита
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пази Боже ваксиниран да прогледне.
23
2
 
14
 
! Отговори
Някой си там преди 2 години
"...Пандемията от COVID-19 e можело да бъде избегната..." - а помните ли как тогава всички ревяха че било расистко, недемократично и незнам какво си да се спират полетите от китай. Дори някакъв съд в щатите спря забраната на полетите от ухан до щатите, защото било антикитайско и хомофобско. А как в Италия разни заблудени ходеха да целуват и прегръщат пристигащите китайци, това помните ли? Пусти либерализъм и равенство между народите....
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10Всъщност това беше проверка до колко стадото е поддатливо на контрол. Мисля, че дори самите манипулатори са удивени от собствения си успех, а стадото показа, че мисленето не му се отдава.
21
9
 
9
 
! Отговори
Stiker преди 2 години
И преди, и сега извода е един и същ - ядрен килим над Китай и нещата лека полека ще се нормализират. След като пуснаха тази чума, а и не платиха стотинка компенсации, това заслужават.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато ценностната система на т. нар. елити е пари, пари и пак пари и само пари, нищо по-различно от пандемии ибвойни не може да се очаква. Коронната оандемиядъбуди човечеството да провиди вълците в *** кожи. Пътят е само напред. Разчистване на всяка крачка.
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онзи ден са нахлули голяма група африканци в Италия !!! Това е недопустимо в сегашните условия ,а кой ли знае тези какви болести пренасят ! Да не ревне някоя изнасилена после ,че е пипнала нещо !
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
12, ядрената авария на 3 енергоблока във "Фукушима 1" по-безопасна ли е, по-отдавна ли се е случила или не си я спомняме, защото трите блока се взривиха на 9 000 км от нас и не ни е еня?
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Експерти" и "учени":"Хората страдат от болести. И накрая - о, ужас, и дори умират от такива!"