Как "копаенето" на биткойни поглъща толкова много енергия?

Илон Мъск се отказа от криптовалутата, замърсявала планетата
19 май 2021 20:15, Нели Христова
82
Как "копаенето" на биткойни поглъща толкова много енергия?
Снимка: БГНЕС

За феновете на криптовалутите шефът на Tesla Илон Мъск бе сред най-големите застъпници на дигиталните пари. Миналата седмица обаче той преобърна света им, след като постави под въпрос бъдещето на дигиталните активи и разкритикува особено силно въглеродните емисии от "копаенето" на биткойни.

"Тенденцията в консумацията на енергия през последните няколко месеца е ненормална", туитна Мъск в четвъртък, споделяйки диаграма от Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) и посланието му доведе до силен спад в курса на биткойна.

Получаването на биткойни е енергоемко начинание.

"Ако биткойн беше държава, то тя щеше да потребява приблизително толкова енергия годишно за "копаене", колкото е общото потребление на Швейцария", посочи анализатор на Deutsche Bank.

Диаграма за консумацията на електроенергия при "добива" на биткойни показва, че тя постоянно се увеличава от 2016 година, през 2020 година се е ускорила рязко на годишна основа, за да достигне сегашното ниво от 149 тераватчаса, което е абсолютен максимум.

За сравнение, цялата консумация на енергия от Google е 12,2 тераватчаса, като приблизително 200 тераватчаса се използват от всички центрове за данни в света, с изключение на тези, които "копаят" биткойни, според анализатора Джордж Камия от Международната агенция за енергията (МАЕ).

МАЕ дори прогнозира, че ситуацията може да се влоши още повече, защото ако "миньорите" използват най-енергоемкото оборудване, то потреблението може да скочи до 500 теравата.

Като се спря на потреблението на енергия, особено от "миньори", използващи електричество, произведено от въглища, Мъск заяви, че Tesla повече няма да приема биткойни като платежно средство за електромобилите си.

Изявлението срина стойността на криптовалутата с 15 % до минимум от два и половина месеца. Това бе в противоречие със съобщението, направено само преди два месеца, че Tesla ще приема плащане в биткойни. Малко по-рано производителят на електромобили съобщи, че е инвестирал 1,5 милиарда долара в криптовалутата.

Обещанието за тлъста печалба подхрани увеличаването на огромните центрове за данни, занимаващи се с биткойни. По-рано тази година пазарната капитализация на най-популярната криптовалута достигна 1 трилион долара, преди отново да отстъпи.

Криптовалутата се "добива" от участници в мрежата, наречени "миньори", които решават сложни математически уравнения, използвайки огромна компютърна мощност съгласно т. нар. протокол за доказателство за работа.

"Доказателството за работа" е сред основополагащите принципи на най-известната криптовалута, създадена през 2008 година от анонимна личност или група, стремяща се към децентрализирана дигитална валута.

Системата е проектирана така, че на всеки 10 минути мрежата награждава с биткойни тези, които успешно са наредили пъзела.

С увеличаването на цената на биткойна обаче интересът към придобиването му се засили, както и потреблението на електричество.

Миналия месец научното списание Nature публикува изследване, според което емисиите от "копаене" в Китай, който задвижва близо 80 % от световната търговия с криптовалути, може да застраши постигането на климатичните цели на страната.

Китай разчита на особено силно замърсяващ тип въглища - лигнитните, за да захранва част от "копаенето".

Според Блумбърг може би едва през 2060 година Китай ще успее да задоволи нуждите на сектора на криптовалутите чрез възобновяема енергия.

Един от начините да се намали потреблението на енергия ще бъде браншът да се отдръпне от модела за "доказателство за работа", който изисква значителна процесорна сила. Подобни промени се обмислят за криптовалутата етериум.

Трудно е обаче да си представим подобна промяна при биткойна, тъй като тя би могла да намали сигурността и децентрализацията на мрежата му.

"Решението на Tesla може да послужи като алармен сигнал за бизнесите и потребителите, използващи биткойн, които досега не са обмисляли въглеродния му отпечатък", посочва Лейт Халаф, финансов анализатор в AJ Bell.

"Това подчертава факта, че в дългосрочен план приемането на криптовалутите от бизнеса, потребителите и инвеститорите все още остава много несигурно", допълва експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Kiko преди 2 години
До АнонименНикой по никакъв начин няма да научи дали е пръдня или не. Всеки сам решава дали дасе занимава с крипто или не. Не виждам къде е проблема. То и с домати да се занимаваш може да фалираш , въпрос на лични качества.
47
1
 
1
 
! Отговори
Kiko преди 2 години
Какво от това че поглъща еди колко си енергия? Нали хората си плащат тока. Значи всичко е ток. Все едно да напишете че ресторантите поглъщали много ракия и това било проблем.
46
0
 
2
 
! Отговори
Богат преди 2 години
Новината бе качена на главната страница, след това свалена, след известно време пак се появява на първа страница, да не би случайно хората да забравят за злия Биткойн... Поне да си бяха направили труда да преведат друга статия. Ех, банкерчета жалки - времето ви си отива и няма как да го спрете с такива статии. Иначе *** статия, както и 90% от коментарите на бавноразвиващите.
45
0
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Aз пък играя на шорт :)
44
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 2 години
Кой плаща за обработката на данни наречена биткойн? Това не са никакви пари, а услуга която се заплаща.
43
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Битиякон е удобен единствено на шепа хора. За всички останали разбирачи си е бич и финансова пирамида. Комисионни тук, комисионни там, превалотиране, скъп хардуер, много електричество, неясен начин за съхранение, неясен начин за употребата му, незаконен за платежната система, незаконен за бизнеса. Етаси му и кефа!
42
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Битият кон е една голяма ПРЪДНЯ, но някои ще го научат последни и по трудния начин.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 47Смешното е, че видяхте Мъск един път с "ганджа" и решихте, че е "пушач редвоно напушен" и някак си това го прави глупав и неспособен. Човека има множество компаниии, които струват милиарди но някак си бил голям лъжец, който от 25 години манипулира висчки ... освен тебе. "СпицяниЪ" анономен ***.
40
2
 
17
 
! Отговори
Davigo... преди 2 години
не е за мен, копая си лозето и си пия виното... 😂
39
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Криптовалутата върши прекрасна работа, ако сте решили да си купите "нещо-по-така". Досега не съм имал НИКАКВИ проблеми с траншовете, а и Мъск пуши доста ганджа и вероятно е бил дрогиран, когато е избичил стейтмънта.
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До iSiktirАми не ги е продал. Иначе щеше да има дело веднага.
37
0
 
25
 
! Отговори
iSiktir преди 2 години
Как човек който е инвестирал 1,5 милиарда долара в криптовалутата ще каже такова нещо, ако вече не е продал своите койни, които е купил на по-ниска цена.
36
5
 
9
 
! Отговори
Един там преди 2 години
Добива на злато също повишава нивата на въглеродните емисии , но това друго ...
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До KolioКольо ... малоумно Кольо!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Умен човекБанка? И какво ти е умното? АКо инвестиционна банка, то да. Обясни ми, с какво си умен/ АКо сложиш 400 000 лева в една банка, ще са изгбили четврът от стойността си. Ако ги инвестираш, както му е реда, през инвестиционни посредници, било то банки, брокери, фондове и други, то след 10 години, ще имаш поне 850 000 лева, при нормален ръст. Да, инфлацията ще ги е ударила, но ще са със стойността на 630-40 000 сегашни лева.
33
7
 
3
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Алоооо....Умните битказинери - успяхте ли да кешаутнете навреме или сега бършете со поли?
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера, когато целия пазар падна, револют веднага затвориха купуване и продаване на крипто с обяснението технически проблеми :) Чак след 2 часа, когато що годе се върнаха някакви нива пуснаха системата си. Та толкова за криптото :)
31
2
 
4
 
! Отговори
Kolio преди 2 години
Бля Бля,а Телефоните,устроиствата с батерии,а новите 5г антени през 300м,а електронните плащания,и.т.н.
30
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"замърсявал" планетата най вече защото застраши долара!
29
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ден от 64000 на 38000. Някой яко,ама много яко потънаха и това със сигурност не е Мъск.