Китай спомогна за нов срив на биткойна, падна още с 10%

Криптовалутата продължава низходящото си движение
22 май 2021 08:00, Александър Попов
72
Китай спомогна за нов срив на биткойна, падна още с 10%

Цената на биткойн отново се срина в петък след засилен призив на китайските власти да предприемат мерки срещу добиването и търговията с криптовалутата.

Китайският вицепремиер Лю Хъ и Държавният съвет на страната направиха изявление, че е необходима по-строга регулация за защита на финансовата система.

В изявлението, публикувано късно в петък в Китай, се казва, че е необходимо "да се предприемат мерки срещу поведението за "копаене" (добиване) и търговия с биткойн и решително да се предотврати предаването на индивидуални рискове в социалното поле“.

Биткойнът поевтиня с над 10% към 35 300 долара, задълбочавайки низходящото си движение с повече от 40% от рекордния връх, достигнат на 14-ти април около 64 895 долара.

Още по темата
Днешният спад следва срива на биткойна по-рано тази седмица към 30 000 долара, след като Китай забрани на местните финансови институции и системи за разплащания да предоставят услуги, свързани с криптовалутите, както и да работят с компании от сектора на цифровите валути.

Другите криптовалути също претърпяха огромни загуби по време на търговията в петък, като Ethereum и Dogecoin поевтиняват с над 11 на сто.

Силните изявления от Китай идват само ден, след като и американските власти се ангажираха да бъдат по-строги спрямо онези, които използват биткойн, за да извършват "незаконна дейност, включително укриване на данъци". Министерството на финансите на САЩ обяви в четвъртък, че ще изисква отчитането на крипто трансфери на стойност над 10 000 долара, точно както при паричните средства.

Загрижеността в Китай се съсредоточи върху редица въпроси. Голяма част от добиването (копаенето) на биткойни се извършва в азиатска държава от компютър, който използва огромни количества енергия за решаване на сложни математически задачи за отключване на криптовалутата.

Властите по света пък изразиха притеснения относно начина, по който биткойн и останалите дигитални валути се използват по незаконен начин.

"Необходимо е да се поддържа гладкото функциониране на фондовите, дълговите и валутните пазари, да се предприемат сериозни мерки срещу незаконните дейности с ценни книжа и да се наказват строго незаконните финансови дейности“, се казва в днешното изявление.

Като част от усилията си за рационализиране на процъфтяващата водеща криптовалута, Централната банка на Китай се оказа една от първите в света, разработила собствена цифрова валута, подкрепена от юана. Федералният резерв на САЩ пък заяви в четвъртък, че скоро ще публикува документ, в който се очертават нейните изследвания относно цифровите валути на централните банки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: биткойн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Барабанист преди 2 години
До #22В тази държава има само един който разбира от всичко и всички други нищо не разбират. Той обяснява на лекари с научни степени как действа ваксината, на строителни работници как се полага асфалт, на журналисти ка ке правят репортажи, на политици как се води държава, на пилоти как се пилотират самолети и т.н.Та не смея да си помисля, но да не би да имам честта да съм му привлякал вниманието...
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въздуха под налягане ту спада ту се вдига.
22
0
 
0
 
! Отговори
До барабанист преди 2 години
Гледай си барабаните и не се занимавай с неща, от които видимо нищо не разбираш!
21
1
 
5
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Блокчейн технологията е страхотно нещо, но истинската цена на биткойна е 0.
20
3
 
1
 
! Отговори
Барабанист преди 2 години
И цената на златото танцува нагоре-надолу, ама не го плюем, нали. Сега курса на криптото е надолу и нямащите си понятие от същността на криптото *** хвърлят шапки от радост, че цената падала. Споко, ще се вдигне. Първата цена на биткойна е била части от цента, днес един биткойн е 60 000 долара. Падала е нееднократно но посоката е ясна - нагоре. Първата покупка с биткойн е била 2 пици. Които приравнени към днешната му цена сега биха излезли милиони долари. Така че, колелото се върти, господа
19
0
 
2
 
! Отговори
Барабанист преди 2 години
Да, змията хапе най-много като умира. Ще има административни забрани за търгуване, ще има адмипистративно съсипване на криптоборси, ще има пяна по устата на политици и банкери, но нищо не може да спре биткойн и сие. Крипто портфейлът си е лично мой и никой не може да ми го отнеле или контролира защото никой друг няма н.аст над него. Ще има сътресения в цените - всичко тепърва почва, нормално е. Криптото все още се възприема като акнив за инвестиция отколкото като платежно средство.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема и на китайците и на американците е еднакъв - нямат контрол. Затова така не им изнася. Едните искат винаги да могат да пускат печатницата, а другите тотален контрол *** населението. Е това няма как да стане с виртуалните валути.! Затова най-лесно е да ги забраниш или подложиш на "регулации", тоест по друг начин да станат неизползваеми.
17
2
 
3
 
! Отговори
Барабанист преди 2 години
Нищо не седяло зад биткойна - кух и измислен бил. А какво стои зад долара - злато ли или накакво друго обезпепие? Седи само алчността и политичестите игри на правителствата. Нищо друго. Това са едни хартийки, които всеки ден се ечатат, хормират инфлация и обезценяват труда на всеки от нас. И руфи подовни п.иказки изпод шипковия храст.
16
2
 
4
 
! Отговори
Барабанист преди 2 години
Копаенето харчело много ток. А колко ток харчи само един банкъв офис - компютри, отопление, осветление, сетълмент и т.н. Хиляди пъти повече от една копачка. А печятането на банкноти и сиченено на монени да не би да не е енергоемко. Просто смешни бацевизми.
15
2
 
4
 
! Отговори
Барабанист преди 2 години
Насреща си имате програмен код, инсталиран на милиони компют.и и този код не може да бъде променен еднолично дори и от създателите му. Трябва съгласието на милиони хора, а няма как да наложите полицейщината си над милиони хора от стотици държави. Свършва вашата. Колкото и да ритате. А бацевските ви похвати минават само пред началниците ви.
14
2
 
4
 
! Отговори
Барабанист преди 2 години
Жалки напъни на оядените банкерски ***. Не можете драги мои да спрете бъдещето, колкото и да се пънете. Бъдещето е на биткойн и сие. Каквито и административни мерки да прилагате, духът от бутилката вече е изпуснат. Насреща си нямате безпомощни и манипулируеми хора, които сте свикнали до рекехирате и тъпчете с административните си машини. Насреща си имате техника и технологии над които нямате власт. Нямате организация или човек на когото да наложите волята си.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До всички, предричащи смъртта на криптото - защо в момента сума ти фондове инвестират и купуват биткойн и алт-ове като луди? Защото е умрял ли?! Хахаха, иска ви се! :D
12
1
 
3
 
! Отговори
Мъдю преди 2 години
Сега разбрахте ли къде са трилионите напечатани, в борсите за да имат ликвидност и да усукват пазарите. За малкия бизнес и човек пак калмук
11
3
 
5
 
! Отговори
Ку40 преди 2 години
Битконя и криптото умряха. Това остава само финансови инструменти тип пирамида и балъци. Мъск защити долара и американската доминация. Някои си мислят че мъск, гейтс, зукера, безос и т.н. са свободни предприемачи , ама друг път. Те са скрит начин за налагане волята на сащ над света. Ввввввсичко купено онлайн вкарва парите от цял свят в сащ, чрез амазон, ибей, пейпал, виза, мастър и т.н. китай и сащ играят заедно, това е последният пример.
10
0
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Ако си мислихте ,че банките ке пуснат лесно кокала,много се лъжете.
9
0
 
13
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Биткойна бе изкуствено качен от милиардери до тази си сума. Почна се 2018та истинската му стойност беше 15000 сега ще падне поне до 20000 и всички риби инвестирали в търговия последните 2 години ще изпаднат в тежка психоза и ще започнат да продават на загуба. После койна пак ще си се качи. Съвсем нормална игра на пари. Много му притрябвали на някой решения на разни математически уравнения.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тепърва ще забранят биткойна в много държави а дали ще скочи след това ..сами си извадете изводите. Големите играчи на пазара спекулативно надуваха балона в последните 6м. И сега касираха колосални суми. До края на годината бита ще го изтръска до 15к
7
0
 
9
 
! Отговори
Моше даян преди 2 години
Винаги идва корекция на пазара - дали ще са криптовалути, акции, имоти, злато. Който удържи печели.
6
8
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 5 - Що ревеш? Наистина ли си мислиш че на някой му пука за смешните ти 2 лева за банкови трансфери? Цялата търговия с наркотици, поръчкови убийства, оръжия и органи се случва с биткойни. Прането на пари е грандиозно. Излизат някакви пари от някъде си и казваш биткойн мама и няма проблем. За мен биткойна си е лоша карма независимо дали съм го копал или изтъргувал. Всеки си има глава на раменете, ама тия дето търгуват от скоро са си риби на милионели и милиардери.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еврейската банкова систима прави вичко възможно за да не загуби власта си