Китай спомогна за нов срив на биткойна, падна още с 10%

Криптовалутата продължава низходящото си движение
22 май 2021 08:00, Александър Попов
72
Китай спомогна за нов срив на биткойна, падна още с 10%

Цената на биткойн отново се срина в петък след засилен призив на китайските власти да предприемат мерки срещу добиването и търговията с криптовалутата.

Китайският вицепремиер Лю Хъ и Държавният съвет на страната направиха изявление, че е необходима по-строга регулация за защита на финансовата система.

В изявлението, публикувано късно в петък в Китай, се казва, че е необходимо "да се предприемат мерки срещу поведението за "копаене" (добиване) и търговия с биткойн и решително да се предотврати предаването на индивидуални рискове в социалното поле“.

Биткойнът поевтиня с над 10% към 35 300 долара, задълбочавайки низходящото си движение с повече от 40% от рекордния връх, достигнат на 14-ти април около 64 895 долара.

Още по темата
Днешният спад следва срива на биткойна по-рано тази седмица към 30 000 долара, след като Китай забрани на местните финансови институции и системи за разплащания да предоставят услуги, свързани с криптовалутите, както и да работят с компании от сектора на цифровите валути.

Другите криптовалути също претърпяха огромни загуби по време на търговията в петък, като Ethereum и Dogecoin поевтиняват с над 11 на сто.

Силните изявления от Китай идват само ден, след като и американските власти се ангажираха да бъдат по-строги спрямо онези, които използват биткойн, за да извършват "незаконна дейност, включително укриване на данъци". Министерството на финансите на САЩ обяви в четвъртък, че ще изисква отчитането на крипто трансфери на стойност над 10 000 долара, точно както при паричните средства.

Загрижеността в Китай се съсредоточи върху редица въпроси. Голяма част от добиването (копаенето) на биткойни се извършва в азиатска държава от компютър, който използва огромни количества енергия за решаване на сложни математически задачи за отключване на криптовалутата.

Властите по света пък изразиха притеснения относно начина, по който биткойн и останалите дигитални валути се използват по незаконен начин.

"Необходимо е да се поддържа гладкото функциониране на фондовите, дълговите и валутните пазари, да се предприемат сериозни мерки срещу незаконните дейности с ценни книжа и да се наказват строго незаконните финансови дейности“, се казва в днешното изявление.

Като част от усилията си за рационализиране на процъфтяващата водеща криптовалута, Централната банка на Китай се оказа една от първите в света, разработила собствена цифрова валута, подкрепена от юана. Федералният резерв на САЩ пък заяви в четвъртък, че скоро ще публикува документ, в който се очертават нейните изследвания относно цифровите валути на централните банки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: биткойн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А същите тези банкери да излязат да обяснят, как се правят престъпния свят го има от 100г и преди биткой пак си използваха парите за незаконни неща ? Я стига ни правихте на маймуни. Парите когато не са платени през банка са невидими. Кякво ни обяснявате тука алабалаа... кажете ск че ви пречат ,зашото ви бъркат в джоба. Защото банката му иска такси ,че и устройва 2021г за да съм можел да си пратя моите пари където искам!
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
валута за измамницине е за всекикрипто ще са парите на компютрите, не на хоратаа нали знаете какво бъдеще чертаят, тези роботи да са част от обществото наравно с хората
2
6
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЦЯЛАТА СВЕТОВНА ТЪРГОВИЯ СЕ РЪКОВОДИ ОТ ФОНДОВЕТЕ! _____-НАЙ ВЕРОЯТНО ЩЕ ПАДА ОЩЕ И В ПОНЕДЕЛНИК СЪЩО! ВЕРОЯТНО ЩЕ ПАДНЕ ДО ОКОЛО 33 ХИЛЯДИ ЗА БРОЙ И ОТ ВТОРНИК ЩЕ ПОЧНЕ ДА СЕ КАЧВА ДРУГАТА СЕДМИЦА! И ВЕРОЯТНО ЩЕ СЕ КАЧИ ДО 45 ХИЛЯДИ , СЛЕД КОЕТО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ПАДА!____ТОВА СА ЕТАПИ, СЕГА Е ЕТАП ПАДАНЕ А ТАКИВА КАТО ЦЯЛО МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАТ И 1 ГОДИНА. Щ ПАДА ЛЕКО ЩЕ ГО КАЧВАТ ЗА ДА НАБУТАТ И ПАК ПРОДЪЛЖАВА ДА ПАДА! НА 16 ХИЛЯДИ ПОЗВОЛЯВАМ ПОКУПКА ЗАЩОТО ВЕРОЯТНО ОТ ТАМ ЩЕ СЕ КАЧИ ПАК! :)
1
1
 
5
 
! Отговори
. преди 2 години
Въй-й-й-й... :X