Казусът със самолета: Как се оценява бомбена заплаха?

Янко Стоименов: В случая едва ли става въпрос за реална заплаха
Обновена: 26 май 2021 22:54 | 26 май 2021 22:53, Веселина Йорданова
62

Казусът Беларус: Как се приземява насила самолет от гражданската авиация? Как се установява дали сигналът е фалшив или не?

"Когато има бомбена заплаха, трябва да има добра координация между заинтересованите страни. Трябва да се оцени доколко тази бомбена заплаха е достоверна. Има три нива на бомбени заплахи - зелена, жълта и червена. В случая самолетът е приземен с информация, че бомбената заплаха е червена. Друг е въпросът как е направена тази оценка, тъй като за нас е много неясно", заяви пилотът Янко Стоименов за "Денят ON AIR".

Стоименов коментира, че в 90% от случаите, когато една заплаха е обявена, трябва да има хора по националната програма за сигурност, които да бъдат добре обучени и да знаят как да оценят тази заплаха.

"За висока оценка на риска се оценява тогава, когато има бомбена заплаха и се открие, че има сериозен мотив за това, а не просто, защото някой е написал някакво съобщение някъде, или някой е вдигнал телефона. В случая има много въпроси и самата ситуация е колкото трагична, толкова и комична", уточни пилотът.

Той отбеляза, че комичното в случая е, че самолетът е кацнал и някои от пътниците са разбрали от интернет, че е имало бомбена заплаха.

"Интересна е ролята на военния самолет, който е бил вдигнат. Той се в вдигнал за какво? Те не са кацнали на военно летище, а на гражданско летище", коментира още Стоименов.

Пилотът каза, че е смешна цялата неадекватност на действията след кацане.

"Ако има бомбена заплаха - вие веднага трябва да напуснете самолета след кацане, пътниците са стояли 30 минути на земята", уточни още той за Bulgaria ON AIR.

Стоименов добави, че критичен елемент е времето, както и че има различни начини, по които да бъде задействана една бомба.

"Много по-добре щеше да е, тъй като самолетът е бил близо до дестинацията, да кацне възможно най-бързо. Информацията, която е дадена, е била едва ли не, че бомбата ще гръмне точно над Минск", подчерта още той.

"Този случай предизвика една сериозна реакция в целия свят. Всички гледат негативно и осъдително към този случай, защото всеки един професионалист, който разбира как трябва да бъде управляван един такъв случай, разбира, че тук едва ли става въпрос за реална заплаха", отбеляза пилотът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
gogo преди 2 години
Няма защо да разиграваме циркове и да се правим на неразбрали.Явно е че наземните служби са подали ФАЛШИВО съобщение за бомба на самолета. Това става явно от последващото поведение на службите на земята, пътниците не се евакуират, а остават повече от половин час във самолета.Това би било прекалено нелогично, ако има реално предположение за бомба.Ясно е че всичко е една лъжа а бай ви Лукашенка лъже в парламента си като ц иг анин на пазар
29
2
 
0
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
Какво му е комичното,арестуваните искаха да убият президента,те искаха да се убиват децата и жените на полицаите,те разпространяваха адресите на служителите от специалните части. Каквото почукало това се обадило
28
1
 
0
 
! Отговори
до Сата НАТО преди 2 години
еххх тез милиони, за теб ще има ли. Абе пич те гръцките тайни служби са в играта ти авиокомпания. Като е самолет да не е с дипломатически имунитет. Въздушното пространство над дадена държава е част от самата държава. Един просто нетрадиционен арест.
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вляза в ролята на адвокат на дявола - ако аз съм непочтен човек и шеф на авиокомпания и току-що се е разбил мой самолет, веднага ще пратя на опечалените роднини по един много загрижен адвокат, който да работи про боно и който да ги посъветва да направят колективен иск. Това е история за тъпаааци, няма никаква мистерия. Даже и да си злобен, трябва да си доста ***, за да си мислиш, че номера с очернянето ще мине.
26
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защитниците на действията на Лукашенко ,да отговорят ,след като правомерно е приземен самолета ,заради бомбена заплаха ,как пък така точно на този самолет е душманина на Лукашенко ,и те да го арестуват?
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто кипърската компания е искала да си измие ръцете с него. Делото е заведено с колективен иск, като някак си на всички роднини им хрумва да съдят главния пилот за това, че бил допуснал некадърни пилоти. Не съм наясно с процедурата, ама не съм чул досега пилот да назначава пилоти. Има си HR отдели за тая работа, за нещастие. В тях попадат едни от най-големите некадърници, които иначе не биха си намерили никаква работа.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21Да, той е сериозен, тези, които прилагат подобни правила в Щатите са пълни ***. Или, викаш, след като е в Щатите, няма как да не е гениално, като гениалният им президент, който рязко стана враг номер 1.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 22Какво общо има той с тази катастрофа, след като не е бил на борда? Гърците много искат да има българин виновен. Може да прозвучи елементарно, но те наистина са българомразци. Помните ли как заляха с киселина българката, която се опитваше да защити правата на работниците?
22
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхотно интервю, страхотен анализ, браво! Най-доброто до момента.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 19: Както обикновено, професорите по Всичкознание като теб не знаят за какво говорят: знаенето на протоколите за действие при бомбена заплаха нямат нищо общо с пътнически инциденти. Спокоен съм за квалификациите ми по адрес на коментара ти. Точно на място са си. Продължавай да драскаш, явно с това се занимаваш по цял ден.
20
8
 
6
 
! Отговори
До 19: преди 2 години
Искаш ли да ти отговоря какъв е този "специалист"???? Янко Стоименов осъден на 10 години затвор от гръцки съд за катастрофата на самолет на кипърска компания през 2005, когато загиват 121 души. Така, че по-спокойно с квалификациите колко удачен съм в живота, нито ме познаваш, а най-малкото не коментираш целия ми коментар ! Егати елементарните и долнопробни морализатори !
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека този "пилот" на самолет да коментира как в САЩ стюардесата чува, че двама от пасажерите коментират помежду си, че са привърженици на Тръмп и самолета бива приземен до най-близкото летище. Това основателна причина ли е? Този "пилот" чувал ли е, че в САЩ самолет се приземява дори ако някой се майтапи, че е терорист и че има бомба?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Специалистът е също толкоеа сериозен какро и онзи от тази сутрин, който имаше 30 години опит в сигурността. Някой от ЮЗ и Библиотекарският.
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 "Какъв е тоя специалист?" Ако беше прочел статията щеше да знаеш "какъв", но на професорите по Всичкология, които са със скъсани *** и нямат пари да се снимат, всичко им е ясно. Съдбата на всеки неудачник в тая държава.
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беларус и най вече режима на Лукашенко трябва да бъдат унищожени.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е тоя "специалист"????? Всяка заплаха за бомбена заплаха се взема крайно сериозно. 99% от "заплахата за бомба" в училище е фалшива, но при всяка една от тях училището се опразва, така е в цял свят.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те са им казали в самолета има бомба а ако не вярвате ще има така че приземявамесе
13
11
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Аз ви казах, че и екипажът е в играта. Те са имали избор къде да кацнат - Минск, Вилнюс, полетното време е почти едно и също. Екипажът трябва да бъде разнищен и Райън да платят няколко милиона на човека, в отвличането на когото са участвали и техни служители.
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престъпникът е заловен, трима пътници са кацнали на крайната си дестинация и са доволни и спестили пари и време, самолетът излетял към Европейския съюз в безопасност. Всички са доволни.
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така се действа, сигурно и респектиращо. Нека да уточним "журналистическата" му кариера. Издирва от Фейсбук роднините на полицаите в Белорус и публикува адресите на полицаите, имената на техните жени и деца с призив да бъдат тормозени и убивани. Тези списъци със снимките на жените и децата на полицаите и призиви за тормоз и убийство е тероризъм по всички международни закони. Доброволец в Украйна като е палил домовете на етнически руснаци с коктейли ***. За такава дейност в САЩ ще получи най-малко 600 години затвор.