Колко CO₂ генерира биткойнът и има ли алтернативи?

Заради Илон Мъск цената му се срина до под 35 хил. евро
29 май 2021 20:28, Нели Христова
18
Колко CO₂ генерира биткойнът и има ли алтернативи?
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на автомобилния производител Tesla Илон Мъск, има особена дарба: той може да движи курсовете и в двете посоки. И не само курсовете на акциите на собствените му компании. Ако похвали криптовалута в Twitter, нейната стойност се увеличава. Това се случи с доуджкойна, който умножи стойността си благодарение на туитовете на Мъск.

Когато през февруари Мъск обяви, че Tesla ще приема плащания в биткойни, стойността на тази утвърдена криптовалута също скочи рязко. И тогава Мъск изведнъж размисли. През миналата седмица той каза, че Tesla вече няма да приема биткойни. Цифровата валута просто консумира "безумно" количество енергия, написа той в Twitter. Цената ѝ веднага се срина от почти 50 хил. евро до малко под 35 хил. евро.

Мъск би могъл да знае и отпреди, че производството и търговията с биткойни консумират много енергия. Но колко? И има ли алтернативи? Ето четири въпроса и отговора по темата.

1. Колко CO₂ генерира биткойнът?

Биткойните не се управляват централно от банка, а децентрално от безброй компютри по света. Следователно е възможно само да се прецени, но не и да се установи със сигурност колко енергия изразходва цифровата валута и колко въглероден диоксид генерира тя. Безспорно е обаче, че консумацията на енергия е значителна - заради начина, по който работи биткойнът. Децентрализираните компютри записват постоянно всички трансакции в база данни, така нареченият блокчейн. Тя е като гигантска касова книга, в която могат да се видят всички 642 милиона трансакции към днешна дата.

Компютрите постоянно се нуждаят от енергия за своята дейност и са възнаграждавани с нови биткойни за тяхното използване, поради което работата им се нарича още "добив" (копаене). Колкото повече долари или евро струва биткойнът, толкова повече пари могат да бъдат спечелени от тази дейност. И толкова по-голям е стимулът за хората да купуват мощни компютри и да ги превръщат в миньори. Следователно нарастващите цени винаги осигуряват увеличаване на потреблението на енергия.

Има обаче един елемент, който намалява печалбите: разходите за електроенергия. Колкото по-високи са те, толкова по-малко си струва да се добива криптоваута. Ето защо добивът се извършва предимно там, където разходите за електроенергия са ниски, например в Китай. И където електричеството идва от изкопаеми енергийни източници като въглища.

Така например Центърът за алтернативни финанси в Кеймбридж се опитва да определи потреблението на електроенергия от валутата от 2019 г. За целта изследователите включват в своите изчисления редица параметри. Например енергийната ефективност на компютрите и усилията, необходими за актуализиране на блокчейна. Всичко това се влива в диаграма на уебсайта на центъра и от няколко месеца кривите, представящи консумацията на енергия на биткойн мрежата, сочат стръмно нагоре.

На база на прогноза за годината, според изследователите, компютрите в момента консумират около 140 тераватчаса електроенергия - около една четвърт от консумацията на електроенергия в Германия например, но над 3 и половина пъти над потреблението в България (38,6 тераватчаса за 2020 г.).

Това е правдоподобно число, IT експертът Алекс де Врис предлага подобни стойности. Холандецът оценява на уебсайта си digiconomist.net къде се намират повечето центрове за данни, които добиват биткойни. Въз основа на средните локални емисии на CO₂ той определя какви емисии е вероятно да възникнат. Според неговото изчисление мрежата на биткойна е отговорна за емисиите на около 56 милиона тона въглероден диоксид годишно. Това е съпоставимо с годишните емисии на Перу.

"Така че е абсурдно, че Илон Мъск, от една страна, продава електрически автомобили, а Tesla дори печели от продажбата на сертификати за въглероден диоксид, докато, от друга страна, търгува с криптовалути, които са изключително вредни за климата", казва Де Врис.

Четете повече по темата в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
7
 
! Отговори
Robinzon преди 2 години
Много е интересно българската логика.Значи знаят че биткоина е измама ама не знаеха че кооператинта банка е пирамида.Хахаха.Киселео е гроздето а .Ако е измама никой няма да знае че е измама.Логика бе умници.И една стока зависи от търсенето и предлагането .Ако има търсене ще се покочва цената ако няма цената пада.Логика.При всяка стока има така неречените "спекулции" от хиляди години и така ще бъде.Хахаха не може всеки да печели,проста логика.Така е и така ще бъде.Само при соца няма логика ,никак
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам крипто. Много съм вложил. Нека да стоят. В случай че излезе още някой лев пак ще купя биткойн :)Тези падания трябва да се използват
11
7
 
9
 
! Отговори
Богат преди 2 години
Как да познаете най-тъпите хора в държавата? Прочетете коментарите под статия за Биткойн!Не спряха да пишат пиръчкови статии за криптото . Ехооо, банкерчета, не разбрахте ли, че дните са ви преброени!Относно титаните на мисълта и критици на Биткойн - Еми не купувайте бе, пийте си ракията с кисело зеле в панелката и продължаваите да се убеждавате, че имате право. Индустрия за над трилион и половина било схема и балон... Толкова *** изказвания и в последния парламент не съм виждал!
10
1
 
3
 
! Отговори
Златко преди 2 години
Ше си го преместя . От левия в десния.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бяха истински пари, сега щеше да е в затвора за манипулация на финансовия пазар.
8
1
 
6
 
! Отговори
Вх преди 2 години
Туитовете са повод, но само заради това че акулите си търсят изкуствен повод във всичко. И сами си продават и купуват от себе си следейки индикаторите да чукнат определени точки, и изкуствено създадени игли за лесна бърза печалба с по +50% дневно. Един вид самоизпълняващо се пророчество. Но при свършване на лесните пари на глупаците всичко ще се срине така или иначе. Жалко че вероятността много пенсионни фондове и организации са се подлъгали. Копаенего не се прави от компютри, а от Асикс.
7
2
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА! ИЛОН МЪСК Е СЛАМЕН ЧОВЕК НА ФОНДОВЕТЕ КОИТО МУ КАЧИХА ТЕСЛАТА НАД 10 ПЪТИ ПАЗАРНАТА СТОЙНОСТ! КАКВОТО МУ НАРЕДЯТ ТОВА И ГОВОРИ! ВЕРОЯТНО ЩЕ ПАДА ДО ПОНЕДЕЛНИК ВКЛЮЧИТЕЛНО БИТИЯ КОН! МНОГО ЛЕСНО СЕ СЛЕДИ КОГАТО СЕ ГЛЕДА ДВИЖЕНИЕТО НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ НА МАШИНИТЕ КОПАЧИ С БОРСОВ КОД: CAN , ЩОМ ПАДНЕ НА ОКОЛО 7 ДОЛАРА ТОГАВА БИТИЯ КОН Е ДОСТИГНАЛ ДЪНОТО СИ ЗА ТОЗИ ЕТАП ОТ СВАЛЯНЕ И СЛЕДВА КАЧВАНЕ
6
4
 
2
 
! Отговори
Всеки Ден Изпускам преди 2 години
много СО2 на Пук на Глобалистите и Крета!
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това НЕ Е валута, а спекулативен инструмент! Курса на валутите не се движи от туитове на един човек, а от икономически, финансови, монетарни параметри и в много редки случаи от инциденти странични фактори.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3Така е. Аз лично се опитах да го обясня на стотина души, но така и не се получи. Общо взето гледам хора с по-високо IQ от моето какво правя и трендовете са, да се инвестира във fintech и други обещаващи стртъпи, за по-глеми печалби, но инвестициите във големите фондове и индекси, ръководени от инвестиционни банки, си остават най-добрият вариант.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1Еми ще ти кажа - Между 11 и 17% от енергията е от възобновяеми източници, в зависимот от това, кой показва сметката. Иначе енергията добивана от въглища е около 19.4%, което е сериозен спад, спрямо изминали години.https://eia.gov/tools/faqs/faq.php?id=427&t=3https://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy_in_the_United_States
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как има хора които за едни цифри на екрана набиват истински пари , не знам Много ми е смешно като убеждават другите , че нищо не разбират .Биткойна се крепи на следващия купувач
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е колко са се замислили за екологията Китай, Русия, Индия, САЩ? Еко талибанските идеи имат почва само в ***-центристки общества като ЕС. Останалите само кимат усмихнато и си казват на ум Давайте хаховци, самопрецаквайте се.