Петър Волгин: Протасевич далеч не е такъв чистичък и беличък,

Журналистът бил свързан с неофашистки военни организации в Украйна
29 май 2021 16:40, Нели Христова
173
Петър Волгин: Протасевич далеч не е такъв чистичък и беличък,
Снимка: БГНЕС

Протасевич съвсем не изглежда такъв чистичък и беличък, за какъвто ни го представят официозните медии. Това заяви журналистът Петър Волгин в свой коментар за БНР. Той обясни, че интересът му не е личността на активиста, а лицемерието на неговите западни защитници.

Ето и пълния му коментар:

Лицемерието на западния политически елит е отдавна известен факт. Само че през последните дни то достигна нови сияйни висоти. Премиери, президенти, висши брюкселски чиновници горко оплакаха задържането на беларуския инфлуенсър Роман Протасевич и заплашиха родината му с най-строги санкции, ако той моментално не бъде освободен. Тук няма да се спирам подробно на личността на задържания, който при малко по-дълбоко вглеждане в ситуацията съвсем не изглежда такъв чистичък и беличък, за какъвто ни го представят официозните медии. Първо, има основателни съмнения, че Протасевич и участвал в дейността на неофашистки военни организации в Украйна. Второ, не ми се струва морално оправдано да си стоиш на спокойствие в Полша, както правеше Протасевич откъдето да призоваваш сънародниците си да се бунтуват срещу режима на Лукашенко. Представете си го нагледно. Разположил си се удобно пред лаптопа, пиеш си смутито и подбуждаш беларуските младежи да излизат на бунт. А това на практика означава, че тези хора ще бъдат бити и затваряни. Хайде, като си такъв смелчага, зарежи лаптопа и биозакуската и отиди в Минск физически да протестираш, а не само виртуално. Но явно смелостта не е сред качествата на въпросното лице.

Както казах, по-интересен ми е не Протасевич, а неговите западни защитници. Щях да повярвам в искреността на тяхното възмущение, ако бяха реагирали със същия плам при всички подобни ситуации в недалечното минало. Например, в онзи случай, когато през 2013 г. насилствено беше приземен самолетът на боливийския президент Ево Моралес. Принудиха самолета  да кацне,, а после го и обискираха, защото имаше информация, че в него пътува Едуард Сноудън. Тогава нямаше възмутителни декларации по повод това явно нарушаване на всякакви писани и неписани правила. Нямаше специални заседания на брюкселските чиновници. Нямаше заплахи за санкции. А Едуард Сноудън заслужаваше много по-голяма защита от онова беларуско тамагочи. Най-малкото, защото разкри една ужасяваща картина на подслушване и следене, създадена от американските специални служби.

Случващото се с основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж също не предизвика буря от възмущение от страна на западния политически елит. Човекът изкара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, без да може да излезе навън. От две години е в британски затвор, често наричан „британското Гуантанамо“,  а защитата му прави всичко възможно да не бъде екстрадиран в САЩ, където го очакват 175 години затвор. Както и на Сноудън. А именно благодарение на изнесените данни от Асанж ние научихме множество мръсни тайни на световната дипломация. Видяхме документи, които едно към едно показват, че  красивите приказки за защита на свободата и демокрацията са за непоправимите наивници, а голямата политика се движи единствено от личните интереси на великите сили. Вероятно затова представителите на тези велики сили не защитиха Асанж, а сега се мятат на амбразурата в защита на един съмнителен персонаж.

Освен за лицемерието на западния политически елит, си мисля и за още нещо тези дни. Дали организаторите на  пламенната защита на Протасевич са движени единствено от идеалистични подбуди? Дали в основата на кампанията им не стои най-обикновен страх? Защо страх ли? Ами защото отсега е ясно, че попаднал в ръцете на беларуските спецслужби, този инфлуенсър няма да се държи като героя Антон в прословутата балада на Веселин Андреев, ами за отрицателно време ще си каже всичко. Включително и за това кой и с какви средства финансира беларуската опозиция, кои са западните кукловоди, стоящи зад протестите. Защото в приказките за „спонтанния народен гняв“ има също толкова истина, колкото в твърдения за някакви принципи, от които била движена международната дипломация. Вдъхновителите на хора като Протасевич в никакъв случай не биха искали техните марионетки да бъдат задържани. Не защото ги е толкова грижа за здравето на марионетката. Единственото, от което се вълнуват е да не би да станат ясни схемите и финансовите потоци, с чиято помощ се произвежда т.нар. „автентично гражданско общество“.  Именно страхът от подобни разкрития кара разни високопоставени фактори да защитават съмнителни персонажи. Допускам, че има хора, които вярват на тези алабализми. И тъй като знам, че има и немалко хора, които са убедени, че земята е плоска, подобна вяра в искреността на западните лидери изобщо не ме учудва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце яде хора.
115
19
 
23
 
! Отговори
Мичмана преди 2 години
Волгин е абсолютно прав!
114
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига с тази лъжа че Моралес е приземен насилствено! Той сам каца във Виена за презареждане след като Франция му отказва коридор. Никой не е изпращал изтребители за да го принуждава.
113
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Волгин се излага с подобен коментар.
112
31
 
39
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Пожелавам на Волгин да се изнесе за цял живот на р. Волга а ако му е и писано там да ce потопи!!
111
35
 
42
 
! Отговори
Волгин-жалък плъх преди 2 години
Волгин е руска под.лога и предател на българските интереси
110
28
 
33
 
! Отговори
Волен-руска мааша преди 2 години
Волен е руска под.лога и предател на българските интереси.
109
22
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Волгин лично ли го познава или по някакъв дръг начин си набавя информацията? Щото плямпа 1 към 1 с беларуската линия,а пък той и Лукашенко не познава лично. От кого преписва? Упътвания ли е получил?
108
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Волгин кво казва за Бат Васко дубаеца дето водеше протестите дистанционно?
107
33
 
36
 
! Отговори
Сплескай натовеца преди 2 години
Прав е Волгин браво каза истината такава каквато е !
106
13
 
8
 
! Отговори
До 117 Ханонимен преди 2 години
Ти кой , че да казваш ? За къв са имаш ?
105
13
 
12
 
! Отговори
До 115 преди 2 години
И тая снимка е фотомонтаж от неговите съратници протести. Ти неразличаваш обикновена снимка от фотомонтаж и вярваш в американското кацане на Луната, нали ?
104
8
 
14
 
! Отговори
До 114 Абе ей преди 2 години
Явно си обичаш лицемерието ! То на такива с обратни наклонности им е приятно
103
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше снимка на момчето в руската преса. Как е могла да бъде публикувана - не знам. Но целия беше в синини, със счупен нос-------Това е елементарен похват за сплашване - нали и Бого оутинския лакей затова нареди да пребият двама от протеста уж скрито, но така че да изтекат снимки.
102
20
 
23
 
! Отговори
Абе ей преди 2 години
Лицемерието е патент на диктатори като путин и лукашеко. Запада има демократични принципи които отстояваКАТО НЕ ТИ ХАРЕСВА ЗАПАДА, ПАРЦАЛКИТЕ И В БЛЯДНАЯ!!!!
101
19
 
25
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Волгин, излагаш се, а вероятно произхождаш от белогвардейско семейство!------Волгин е псевдоним. Името му е Петър Петров Георгиев (ама закъде с това име!) и е елементарен тъмен балкански субект - нисък ръст, голям нос, плешива тиква, многознайко.
100
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още отпреди да бъде избран на поста за Президент Лукашенко не е бил партиен член представител на някоя партия т.е. е бил безпартиен при избора му и през тез години на тоз държавен пост,което интервю с посещение при него на руска известна журналистка близка то такива политически теми,която го интервюира достатъчно време за специален репортаж преди няколко месеца след случая на незачетените резултати от последния президентски избор в която опозицията се жалваше за резултати,но технически фалшифи.
99
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Волгин на изкефи . Браво бе ! Като та четат и коментирате дарите умират от злоба безсилна бе ! Ти им е..мамата
98
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе,***. Навремето комунистите и дядо ми са нарекли фашист, защото не е искал да влезе в ТКЗС,а той се е бил на фронта срещу нацистите и е тежко ранен. Все фашисти ви се привиждат ,вашата м..комунистическа.
97
19
 
21
 
! Отговори
Вече съм убеден преди 2 години
.. че Петър Волгин или пише тук или си получава опорките от същото място като русофилите, които пишат тук. БУКВАЛНО ги повтаря, до най-малкия детайл. Няма такава кочччина.