Петър Волгин: Протасевич далеч не е такъв чистичък и беличък,

Журналистът бил свързан с неофашистки военни организации в Украйна
29 май 2021 16:40, Нели Христова
173
Петър Волгин: Протасевич далеч не е такъв чистичък и беличък,
Снимка: БГНЕС

Протасевич съвсем не изглежда такъв чистичък и беличък, за какъвто ни го представят официозните медии. Това заяви журналистът Петър Волгин в свой коментар за БНР. Той обясни, че интересът му не е личността на активиста, а лицемерието на неговите западни защитници.

Ето и пълния му коментар:

Лицемерието на западния политически елит е отдавна известен факт. Само че през последните дни то достигна нови сияйни висоти. Премиери, президенти, висши брюкселски чиновници горко оплакаха задържането на беларуския инфлуенсър Роман Протасевич и заплашиха родината му с най-строги санкции, ако той моментално не бъде освободен. Тук няма да се спирам подробно на личността на задържания, който при малко по-дълбоко вглеждане в ситуацията съвсем не изглежда такъв чистичък и беличък, за какъвто ни го представят официозните медии. Първо, има основателни съмнения, че Протасевич и участвал в дейността на неофашистки военни организации в Украйна. Второ, не ми се струва морално оправдано да си стоиш на спокойствие в Полша, както правеше Протасевич откъдето да призоваваш сънародниците си да се бунтуват срещу режима на Лукашенко. Представете си го нагледно. Разположил си се удобно пред лаптопа, пиеш си смутито и подбуждаш беларуските младежи да излизат на бунт. А това на практика означава, че тези хора ще бъдат бити и затваряни. Хайде, като си такъв смелчага, зарежи лаптопа и биозакуската и отиди в Минск физически да протестираш, а не само виртуално. Но явно смелостта не е сред качествата на въпросното лице.

Както казах, по-интересен ми е не Протасевич, а неговите западни защитници. Щях да повярвам в искреността на тяхното възмущение, ако бяха реагирали със същия плам при всички подобни ситуации в недалечното минало. Например, в онзи случай, когато през 2013 г. насилствено беше приземен самолетът на боливийския президент Ево Моралес. Принудиха самолета  да кацне,, а после го и обискираха, защото имаше информация, че в него пътува Едуард Сноудън. Тогава нямаше възмутителни декларации по повод това явно нарушаване на всякакви писани и неписани правила. Нямаше специални заседания на брюкселските чиновници. Нямаше заплахи за санкции. А Едуард Сноудън заслужаваше много по-голяма защита от онова беларуско тамагочи. Най-малкото, защото разкри една ужасяваща картина на подслушване и следене, създадена от американските специални служби.

Случващото се с основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж също не предизвика буря от възмущение от страна на западния политически елит. Човекът изкара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, без да може да излезе навън. От две години е в британски затвор, често наричан „британското Гуантанамо“,  а защитата му прави всичко възможно да не бъде екстрадиран в САЩ, където го очакват 175 години затвор. Както и на Сноудън. А именно благодарение на изнесените данни от Асанж ние научихме множество мръсни тайни на световната дипломация. Видяхме документи, които едно към едно показват, че  красивите приказки за защита на свободата и демокрацията са за непоправимите наивници, а голямата политика се движи единствено от личните интереси на великите сили. Вероятно затова представителите на тези велики сили не защитиха Асанж, а сега се мятат на амбразурата в защита на един съмнителен персонаж.

Освен за лицемерието на западния политически елит, си мисля и за още нещо тези дни. Дали организаторите на  пламенната защита на Протасевич са движени единствено от идеалистични подбуди? Дали в основата на кампанията им не стои най-обикновен страх? Защо страх ли? Ами защото отсега е ясно, че попаднал в ръцете на беларуските спецслужби, този инфлуенсър няма да се държи като героя Антон в прословутата балада на Веселин Андреев, ами за отрицателно време ще си каже всичко. Включително и за това кой и с какви средства финансира беларуската опозиция, кои са западните кукловоди, стоящи зад протестите. Защото в приказките за „спонтанния народен гняв“ има също толкова истина, колкото в твърдения за някакви принципи, от които била движена международната дипломация. Вдъхновителите на хора като Протасевич в никакъв случай не биха искали техните марионетки да бъдат задържани. Не защото ги е толкова грижа за здравето на марионетката. Единственото, от което се вълнуват е да не би да станат ясни схемите и финансовите потоци, с чиято помощ се произвежда т.нар. „автентично гражданско общество“.  Именно страхът от подобни разкрития кара разни високопоставени фактори да защитават съмнителни персонажи. Допускам, че има хора, които вярват на тези алабализми. И тъй като знам, че има и немалко хора, които са убедени, че земята е плоска, подобна вяра в искреността на западните лидери изобщо не ме учудва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
9
 
15
 
! Отговори
Н.Бозвели преди 2 години
До въртигъзеца под 75/ За какъв свободен човек се имаш бе змияр,ако си роден в България. Черните изтърсациот Сиера Леоне са по свободни от теб ! Израснал в държава с 1300 годишна история:която независима е била по-малко от 200 . . .
75
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че поне комунистчето Волгин е един такъв чистичък, червеничък...
74
10
 
11
 
! Отговори
Peter преди 2 години
Канибал да е... Хе може луд 70 годишен дЕдо да праща изтребител да плаши граждански самолет в Европа. Тоя аграрник от проблем на Беларус, стана проблем за Европа...
73
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е Волгин.............................100 %!!!
72
15
 
17
 
! Отговори
nzb преди 2 години
Протасевич e един фашист и терорист и трябва да изгние в затвора!!!
71
7
 
18
 
! Отговори
NB преди 2 години
Полша и Украйна .....................там има много неофашистки организации..............това се знае!!!Добър ден , селяни прости!!!
70
14
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Волгин да каже нещо за комуниста човекоядец Рашков.Рашков е луд и затова са му отнели достъпа до секретна информация.Радев да не си и помисля да го маха ...Толкова луд министър не сме имали ...
69
10
 
9
 
! Отговори
Не на нас тия преди 2 години
За тези родени в тоталитарни и соц. държави и още вярващи, че соц. и тоталитарната идеология и съвременното крепостничество изповядвано от Захарова, е някакъв критерий за свобода и цивилизованост.Такива като Волгин, опитващи се да бъдат ментори на общество, в което от 200 години са се раждали и се раждат в момента свободни хора.Волгин да менторства на ***, ама и там няма да му се вържат, понеже и те са родени като свободни хора.
68
4
 
14
 
! Отговори
Ефендито преди 2 години
И в този сайт са се наблъскали доста гладни змияри,събиращи жълти стотинки от чекмеджетата на Пожарникаря,за да се правят на интересни.Но знайте че края на "ръсенето" от страна на вашия работодател ще еоще месец или два: и тогава ще гризнете дръвцето . . .от двата му края !
67
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех, леко съм разочарован, очаквах червената марионетка Волгин да обяви пореднатаУЖАСЯВАЩА ИСТОРИЯ за ГЕРБ и Борисов, а то статия за милия благородник Лукашенко.Лошо представяне Волгин, ЛошоИ за несправяне със задачата сиУВОЛНЕН
66
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
da
65
23
 
14
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Волгин, защитникът на осмокрилият пето.. ник и на цоциализъма, явно е получил грант от Пасольството и се е изходил в защита на Блядosтан и Лукашенко!!!Нищо ново под слънцето!Киряк-стефчовци в Родината с лопата да ги ринеш!
64
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха,ха червеният гъ зомийник Волгин на амбразурата да защити Лукашенко,Каква потресаваща изненада. Очаквам скоро Радев и шайката му да върнат мавзолея и мумията на Г. Димитровв центъра на София и да го обявят за репресиран от ГЕРБ.
63
23
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
браво Волгин абсолютно точно казано
62
7
 
24
 
! Отговори
Л. Хегедюш преди 2 години
Коментиращите сте дечурлига, родени след 1989 година с промити отантируската пропаганда мозъци.И Протасевич, както и Навални са продукти на ЦРУ и наистина не са цветя за мирисане. За Навални мога да кажа че е също престъпник,който заедно с брат си са откраднали 800 000 евро от френска фирма !чрез измама !
61
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петьо, Петьо, безроден клошар на руска служба.
60
8
 
8
 
! Отговори
!!! преди 2 години
До АнонименПредателството.Борето най-вероятно е предал Прсташакентов на ЛокашенкоВие анти-ГЕРБ троловете съвсем изплискахте легена. И за това ли е виновен Бойко? :D За да звучите по-адекватно и реалистично, поне си подбирайте статиите :D
59
23
 
16
 
! Отговори
Въййй преди 2 години
Какво лицемерие - на Волгин червените му рогца лъснаха !
58
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предателството.Борето най-вероятно е предал Прсташакентов на Локашенко за да са умие частично от золумите си които сътвори на западните сили с изкането да храни децата на непреклонни бизнесмени с месо от закланите им бащи, с такъв сътрудник никой в европите няма и да седне на една маса как липсващите 5см от дебелината на БГ аутобаните се е превърнала във вила в Барцелона и по този начин набута белоруската гара в устата на русофобите докато твърдеше че влюбен в Русия, целия руски народ и култура
57
8
 
18
 
! Отговори
българин преди 2 години
Борисов слезе от власт,и нещата сякаш,започват да се наричат с истинските им имена а? Браво на редактора! -:) Дано се изкачим от 111 место,по свобода на словото! Че 12 г копахме дъното!