2368 са сигналите за реакции след ваксините към юни

МЗ: Честотата им е ниска, отшумяват в рамките на ден-два
46
2368 са сигналите за реакции след ваксините към юни
Снимка: БГНЕС

Към началото на юни общият брой съобщения към Изпълнителната агенция по лекарствата за постваксинални реакции след ваксина срещу COVID-19 е 2368. При обявените 1 353 249 направени ваксини, честотата е 1,74 на 1000, съобщиха от МЗ. Данните са публикувани в Едининя информационен портал.

Разпределението по ваксини е както следва: COVID-19 Vaccine Moderna - 200, Comirnaty – 573, Vaxzevria – 1595, COVID-19 Vaccine Janssen - 0.

Агенцията наблюдава тенденция към все по-слабо докладване на постваксинални реакции в сравнение с предишните месеци.

При РНК ваксините тези реакции са характерни по-скоро след втората доза: температурата рядко достига стойности над 38 градуса. По-рядко се съобщава за симптоми при стомашно-чревния тракт, за вариране в кръвното налягане и сърдечната честота, за уголемяване на лимфни възли.

Най-често съобщаваните реакции след векторни (аденовирусни) ваксина са грипоподобни симптоми: в немалко случаи температурата е над 38 градуса, съобщава се за болки в ставите и мускулите. Интензивни симптоми имат по-скоро млади пациенти (под 50 години). Относително по-малко са също съобщенията за  локална реакция на  инжекционното място.

Продължителността на острите реакции при всички ваксинирани е в рамките на 24-48 часа. Характерно е, че голямата част от реакциите са съобщени от немедицински лица – около 90% от съобщенията.

Няма съобщения за анафилактични реакции.

От МЗ посочват, че клиничните изпитвания дават данни за безопасност на лекарствените продукти. Безопасност обаче се проследява и след това, непрекъснато докато лекарството се използва. Клиничните изпитвания с ваксините срещу COVID-19 се провеждат върху изключително голям брой участници, поради което информацията за възможни нежелани ефекти е в огромната си част вече известна и описана в листовката на ваксините.

Поради големия брой ваксинирани за кратък период от време се създава впечатление за голям брой нежелани реакции. Но тяхната честота и тежест са сравними с нежеланите реакции, които могат да се получат при прилагането на лекарствени продукти, приемани в ежедневието за леки неразположения, уточняват от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
25
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
На език какъв в заглавието словоредът е?