Мангъров: Не храня добри чувства към проф. Тодор Кантарджиев

Според него НОЩ е бил излишна структура
11 юни 2021 22:20, Нели Христова
105
Мангъров: Не храня добри чувства към проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

Здравеопазването под лупа: Текат проверки - какво е състоянието на сектора? Ревизия на Ковид-19 кризата? Как се управляваше пандемията?

"Мисля, че служебният кабинет действа много експедитивно и за краткото време, в което съществува, успя да свърши доста полезни неща, които трябваше да бъдат свършени доста по-рано", заяви доц. Атанас Мангъров пред "Денят ON AIR".

Относно разкритията в болниците, той сподели, че това са неща, които са били известни на съсловието отдавна и са "публична тайна".

"Те не бяха афиширани, поради това, че съответните шефове на болници имаха много мощен политически гръб и никой не смееше да ги докосне. Сега, гърбът изчезна и те увиснаха", добави медикът.

За това как болниците трупат дългове, той подчерта, че проблемът е в самата здравна система.

"Болниците трупат дългове, защото нашата система има един генетичен порок - в нея няма разделение на заплащането на медицинския труд и стойността на лечението. За да може да се увеличи заплащането на медицинския труд, трябва да се заплаща за дейност", уточни още доц. Мангъров.

Относно пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев, той добави, че е трябвало това да се случи.

"Не беше лошо, че го пенсионираха. Аз не храня добри чувства към него. По време на пандемията, той забрави това, което винаги е знаел и се държа като човек, който изпълнява нареждания и заповеди вместо да бъде човекът, който да ръководи и да дава адекватни съвети. Хубаво беше и някои други да ги пенсионират", каза още доц. Мангъров пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че Националният оперативен щаб е бил излишна структура.

"Това не е първата криза, с която се сблъскваме. В нашата здравна система има достатъчно звена, които да се справят с нея, така както са се справяли в миналото", отбеляза още медикът.

Доц. Мангъров остава на мнение, че краят на пандемията ще дойде тогава, когато вирусът премине през поне 70 % от населението на страната. Според него около половината от населението в момента се е срещнало вече с него.

"Човек, който е карал китайския вариант, не се разболява от британския и от индийския. Ако това се случва, се случва в изключително редки случаи или по лек начин. Няма как човек, който се е срещнал с някой от тези варианти, и се срещне с другия, да се разболее по начин, по който би се разболял някой, който не се е срещал с тях", категоричен е той.

Относно предстоящите избори, той е на мнение, че няма да видим нещо много по-различно от това на предходните.

"Мисля, че след 11 юли ще се повтори това, което се случи след 4 април с дребни разлики. Ако пазарлъците са по-успешни, ще се сформира правителство, но не вярвам да просъществува дълго, защото нашите политически сили са разделени и няма идея, която да ги обедини", категоричен е доц. Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лични нападки, момче, аз само констатирах медицинския факт - твоя ментален статус.
43
6
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Момче бях, когато Кантарджиев е станал професор.. По гъбичките:) и едно е 'историята', а съвсем друго са фактите.. Освен това не мога да съм едновременно и такъв и онакъв. Лични нападки не дават аргументи и факти. Исторически факти.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми не, не е такава логиката. Във всички други партии влизаха предимно безпартийни, само в БСП се преляха 100% членове на БКП. БСП само по име беше соц партия - членската и маса, както и управлението, беше от 100% бивши комунисти.
41
14
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Въобще не проумявам как да сравняваш истински лекар със специалист по гъбички. Един цял живот лекува, а друг цял живот в канцелария..Мозъчната промивка явно е много ефективна. Познайте кой кой е!
40
3
 
17
 
! Отговори
Jj преди 2 години
Както винаги - малките мишлета могат да ритат по-значителните от тях, само след като вече някой ги е съборил на земята.
39
2
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Ми то по тая логика 100% от членската маса (каквото и да означава това) на която и да е партия практически идва от БКП, защото преди просто нямаше други.. Изключвам няколкото бутафиории и дпс, която пък е в разрез с конституцията и въобще с интересите на България..
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП няма нищо общо с БКП ? Верно ли?Само дето членската маса на БСП беше 100% бивши членове на БКП... Не 99% - 100 !!!
37
23
 
33
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
От това зомби, Мангъров, ме побиват тръпки. То бива злоба и злъч, ама медицината не е шоуто на Слави. Дългия само дудне и гледа лошо, а тоя кълне като истерична лелка в хоремаг. "Няма такава държава", " Мутри вън" и " Дай, България" партиите на промяната. Егати промяната, егати правилното здравеопазване с Мангогъров, етати новите изборни правила на Сливи Трифонов.
36
2
 
1
 
! Отговори
До 52 преди 2 години
Кой е казал,че имаш нещо общо с Бойко!? Просто като няма новини за Бойко е скучно...
35
11
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Не си прав сатанато! БСП няма нищо общо с БКП. Втората партия отдавна не съществува. По-ориентираните си направиха фирми, други напуснаха България, а едни идеалисти се събраха в един гараж - шепа заблудени утописти.Общо взето тези, които бяха способни повечето избягаха от страната. Това, което изплува след промените е предимно обслужващ персонал на тогавашните власт имащи..Днес смраддта вече е невероятна. Можехме през тия години да станем метана страна за живот, но уви..
34
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мене Кантарджиев нещо усуква за спестяванията си. Каза "тези пари са ми ги събирали близките за операция", после се усети, че операцията вече е минала и добави "но тя не беше толкова скъпа"... Че като са ти артизали пари, що не им ги върна на хората?
33
10
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Според мене един човек ако е бил от БСП, това означава, че преди това е бил от БКП и при това е убеден комунист, за да се прехвърли в преименуваната компартия. Видяхме го и как плюе по здравната реформа на демократа Костов. Също така, за да сътрудничиш на Бойко Борисов и ГЕРБ, трябва да си убеден антидемократ и фашист. Както например Иван Гешев.
32
31
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Евала Мангър! Единствен отстоя позиция и в крайна сметка се оказва абсолютно прав. Достоен специалист.
31
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, на изборите гласувайте за другарете и за "принципите" им. Мангър е за пенсия, ама няма да го пипнат, но Кантарджиев може. И дават сега на тоя трибуна да говори простотии по адрес на Кантарджиев.
30
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е интересно като го няма Бойко... ----/////----- Бойко си го има - просто както винаги пъска димни завеси, за да го позабравят хората и да се излъжат пак да го изберат. Сагата с бай ви Шиле е една от тези димки. Бай Шиле доброволно разиграва етюди и обслужва Тулупа, щото знае, че после ще има келепир.
29
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантарджиев каза, че никога не е вземал пари за консултации -----///------ Е как да взима, като не са му предлагали. Виж, застраховката от умрелата си жена е взел. Защо не я е дарил за борба с гъбичките по краката?
28
3
 
9
 
! Отговори
999 преди 2 години
Кантарджиев е от БСП. Корнито го защити. Свистни хора има във ВСИЧКИ партии. И пак във всички има и алчни за власт и пари. Просто трабва силна и независима съдебна власт, която да не е в приятелски отношения с другите власти.Но РЕАЛНОСТТА Е ДРУГА
27
2
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
Айде преди да даваш за пример Колето Тесла вземи му прочети биографията!Че ставаш смешен тука!
26
4
 
5
 
! Отговори
Бай Шиле преди 2 години
...прилича на някакъв преуспял Хитлер - блещи се и маниерничи като див, иначе ***, мизантроп и куч кар, като го настъпят - мнителен, злобен и отмъстителен. Иначе е интелигентен, няма спор - не се хвана на лъжата на министъра, че става въпрос за обикновено пенсиониране. Веднага усети, че саго най-бали.
25
5
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Не е интересно като го няма Бойко...