НАТО обмисля без ядрени ракети в Европа

Решението трябва да бъде одобрено утре
Обновена: 13 юни 2021 22:07 | 13 юни 2021 22:06, Анисия Иванова
46
НАТО обмисля без ядрени ракети в Европа
Снимка: БГНЕС

Страните членки на НАТО се подготвят да обявят на срещата на върха в Брюксел, която започва утре и в навечерието на срещата на президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир Путин, че са против разполагането на ядрени ракети с наземно базиране на територията на Европа.

Това съобщава изданието „Дифенс нюз”, което се позовава на източници от Европейския съюз и американския Конгрес, пише "Труд".

Такава разпоредба се съдържа в проекта на комюнике, което трябва да бъде публикувано след приключването на срещата на върха на НАТО.

„Тази стъпка се разглежда като евентуален начин да се намали напрежението в отношенията с Москва и да се направи първата стъпка в диалога за контрол на оръжията преди срещата на върха между Вашингтон и Москва в Женева на 16 юни”, пише „Дифенс нюз”.

Изданието припомня и вече многократно изразената позиция на генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг че възможността за разполагане на стратегическо американско ядрено въоръжение в Европа е в областта на теориите и планове за такива действия няма.

„Дифенс нюз” посочва, че отказът на европейските съюзници на САЩ в НАТО да приемат ядрени оръжия на своя територия е категорично може да се разглежда като подадена ръка с цел установяването на нов конструктивен диалог с Русия, която винаги е била против използването на териториите на европейските страни за разполагане на американски ракети със среден и малък обсег на действие, както на системи за противоракетна отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовОт Турция ги изнесоха ноември 2019 и ги складираха в Италия, заради дивотиите на новия султан. Но не са ги мърдали от останалите държави.
11
1
 
3
 
! Отговори
Тоа па преди 2 години
До Факт - какво е пък това "скаларно оръжие"?
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европа не ни трябват американски ядрени ракети. Да си ги държат в Щатите!
9
3
 
4
 
! Отговори
Студена Война преди 2 години
С тези ядрени ракети се опитват да се надиграят от 50 години насам. Кой как ще ги подреди, за да постави на колене другия. Най-опасната ситуация е била Кубинската криза. Въпроса е какво ще се случи, ако пак стигнем до подобна криза. Ще стане ли апокалипсис? Това е, като не слушат умните, които казват да не се използва това за войни, защото следващата война ще се води с пръчки, а се слушат търговци на оръжия и бизнесмени. Това са своего рода психопати. Не трябва да движат световната политика.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Русия и САЩ са ужасно безотговорни. Накой му трябват хиляди че и десетки хиляди ядренни бомби способни да унищожат планетата 30 пъти? А това ЦАР бомба си е направо лудост. Това само си проси за инцидент. Колкото повече ядрени оръжия толкова повече вероятност за дефект и инциденти.Китай и Франция са доста по-отговорни. Няколко ядрени бойни глави в изправност и добре поддържани са напълно достатъчни за да се предотврати широкомащабен военен конфликт.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великобритания сигурно е в Северна Америка, а не в Европа.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно искат Русия да има ракети на своя територия понеже на западната, част е точно там. При днешните ракетни технологии това няма значение от всяка точка на света могат да ударят всяка друга най далечна точка в рамките на 10-15 минути.
5
4
 
9
 
! Отговори
А, не така преди 2 години
Премахнете точката с "наземно базиране", а да говорим изобщо за ядрени ракети. Защото леко се опитвате да прецакате руснаците защото ви водят с наземното базиране. Ама толкова ви могат мозъците да родят някой номер!
4
8
 
6
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 2 години
Атака е за излизане на България от НАТО и връщане на наборната казарма.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да стане. Френските ядрени ракети къде ще се разположат? Те нямат къде да отидат а едва ли ше ги изхвърлят за скрап.
2
3
 
3
 
! Отговори
Ние пък преди 2 години
Няма да продаваме повече оръжие на луганската и донецката епархии. И да видим какво ще правят идил без нашите ак
1
1
 
12
 
! Отговори
Хм преди 2 години
А Франция и Англия къде да си разполагат ракетите? В Гвиана и на Фолклендсите острови ли?