Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план

Проучване показва, че много хора нямат антитела 6 месеца след инфекцията
18 юни 2021 09:28, Нели Христова
213
Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план
Снимка: БГНЕС

Преболедуването на COVID-19 не предпазва непременно от коронавируса в дългосрочен план, особено когато инфекцията е причинена от нови варианти. Това показва проучване, проведено върху здравни работници.

Учени от Оксфордския университет откриха значителни разлики в имунните реакции на медицинския персонал, който е прекарал COVID-19, като някои медици изглеждат далеч по-добре подготвени от други за борба с болестта шест месеца по-късно.

Изследователите от проучването, проведено с консорциума за имунология на коронавирус в Обединеното кралство, заявиха, че констатациите им показват, че всички трябва да се ваксинират, независимо дали са били заразени с вируса по-рано.

"Ако погледнете траекторията на имунния отговор след инфекция, той все още се открива шест месеца по-късно, но е много различен при различните хората", казва Елинор Барнс, професор по хепатология и експериментална медицина в Оксфорд и старши автор проучването пред The Guardian. "Това е много по-различно от ваксинацията. Имунизираните получават наистина силен отговор, но с естествена инфекция има много повече разнообразие в имунните отговори."

Изследователите са анализирали кръвни проби от 78 здравни работници, които са имали COVID-19, със или без симптоми, между април и юни миналата година. Кръвта се проверява ежемесечно до шест месеца след заразяването за редица имунни отговори. Те включват различни видове антитела, насочени към вируса - В-клетки, които произвеждат антитела и запазват паметта за болестта, и Т-клетки, които намаляват тежестта на заболяването, като убиват заразените клетки.

Авторите на изследването описват как са използвали система за машинно обучение, наречена Саймън, за последователно итеративно моделиране през нощта, за да видят дали ранният имунен отговор на човек и тежестта на инфекцията му могат да предскажат по-дългосрочния им имунитет. Д-р Адриана Томич, първият автор на изследването, казва, че подпис в антителата и Т-клетъчния отговор един месец след инфекцияна предсказва колко силен ще бъде отговорът на антителата след шест месеца.

По-голямата част от хората, които имат слаб имунен отговор месец след инфекцията, нямат откриваеми антитела, които биха могли да неутрализират алфа варианта, забелязан за първи път в Кент, шест месеца по-късно. Никой няма и неутрализиращи антитела срещу бета варианта, забелязан за първи път в Южна Африка. Изследователите все още не са анализирали данни за варианта Делта, който се появи в Индия.

Докато повечето здравни работници, които са развили симптоматично заболяване, са имали измерим имунен отговор шест месеца по-късно, повече от една четвърт не са имали антитела. Повече от 90% от тези, които са имали асимптоматични инфекции, нямат измерим имунен отговор шест месеца по-късно, установяват изследователите.

"Според нас преболедуването на COVID-19 не ви предпазва задължително в дългосрочен план от Sars-Cov-2, особено от други варианти", обяснява Барнс. "Не трябва да разчитате на антителата да ви предпазят от последващо заболяване, трябва да бъдете ваксинирани."

Широката вариабилност на имунитета, предизвикана от естествена инфекция, отчасти отразява коренно различните експозиции, които хората могат да имат на вируса по време на живота си. Имунитетът от ваксинация е по-надежден, тъй като на хората се дава стандартна доза по стандартен начин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 120 И какво? Ти нали си от умните и красивите, а с ваксината и от вечно живеещите! Любувай се на свещената си божественост и остави нас простосмъртните чиляци да си живеем на грешната земя.
109
2
 
16
 
! Отговори
Картофчо преди 2 години
Цялата статия е дрън-дрън ярини!Важното е да се боцнете с експерименталния продукт наречен ваксина!Може и като в Ромъния, да ви дадат кебапче и бира, задето рискувате здравето и живота си в името на развитието на науката!Айде лек ден!
108
13
 
15
 
! Отговори
До Анинимен 113 преди 2 години
С единствената разлика, че когато говорим за вирусно заболяване освен за себе си човек взима и решение за другите и другият може да не е толкова щастлив да го изкара безсимптомно. Да беше хронично заболяване - всеки да си троши главата. А за свободните пътувания - забравихме как допреди 15 години ни искаха визи за всяка страна та пак ни ограничаваха. А и за справка има още един куп държави в които се искат ваксини преди да влезнеш - та толкова за свободата на пътувнаия за които ревем.
107
2
 
3
 
! Отговори
Бау преди 2 години
:D
106
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В живота единствено сигурно е..., че нищо не е сигурно... Днес си жив и здрав, а утре може и да не си.
105
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Папи, плащам здравна осигуровка. Щом си плащам здравни осигуровки, значи имам право на лечение. Заради ковида обаче, много хора не получиха никакво лечение, операции бяха отлагани с месеци, всичко се пренасочи към ковид отделенията. А и кое ти гарантира, че точно ковид ваксината утре няма да причини диабет, сърдечни проблеми (тях вече доказано ги причинява) или неврологични заболявания, които с кои пари ще бъдат лекувани, а? Пак с тези от здравните НИ осигуровки!
104
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общо взето болшинството хора в България нямат много мозък... Доказаха го и последните избори... Ще се ваксинират около 30% от хората. Другите ще разчитат на "късмета" си.
103
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден различно, един ден ни пази, на следващия ден не ни пази, последно?
102
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не мога да схвана що постоянно се върти тая мантра с антителата? Тия хора дават ли си сметка, че антитела има, когато има срещу какво да бъдат образувани - т.е. докато има вируси, които тези антитела трябва да yбият. След това организнът не се хаби повече да създава антитела и е естествено да не се откриват след 6 месеца, но остава клетъчния имунитет, остава паметта за срещата с дадения вирус и информацията как тялото да се пребори при нова среща със същия вирус.
101
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужаст значи. Ама как ви клатят още във въздуха. Цирка нищо не струва в сравнение със сегашното шоу.
100
0
 
15
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
А ваксината колко дългосрочно ни пази, а??? Не повече от 6- 7 месеца.
99
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гоше, за това хората имат мозък да преценят сами. Ако са преценят, че тоя вирус може да ги убие си слагат ваксина, ако обаче преценят че риска от ваксинация е по-голям от риска да се разболееш, тогава не се ваксинират. Хората са различни и не може по комунисто - фашистки да ги слагаш под общ знаменател. Все пак и ЕС , и САЩ твърдят че са люлките на демокрацията, защо тогава прилагат фашистко разделение на хората, комунистическо изнудване и ограничение на пътуването, както евреите едно време.
98
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантаря и Чорбана казаха-Преболедувалите имат имунитет за цял живот!Точка!
97
0
 
16
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
До Папи 104Всеки решава как да живее живота си и никой няма право да те кара да ставаш опитно зайче. И то за вирус с под 1% смъртност и 80% прекарали го безсимптомно. Това не с като болестите с по 20-50% смъртност - там ваксини задължително. А и ваксините срещу другите болести са изпитани и ОДОБРЕНИ, за разлика от ковидските, които са само разрешени за спевна употреба (щото плюсовете били повече от минусите).....
96
10
 
0
 
! Отговори
От Папи преди 2 години
До ПапиТо и сега съм "делегирал" на друг - щото *** като си изреже катализатора, и аз му душам бълвоча, и *** като хване диабет от вафличките аз му плащам с мойте данъци през НЗОК лекарствата и лечението. Та *** и за мен взима решения.
95
18
 
1
 
! Отговори
Гошко преди 2 години
До Гиб МелсънРазликата е там, че ваксината предпазва също на 99% от тежко протичане и смърт. И ако никой не се ваксинира ще имаш едни преотварени здравн системи и излишни жертви. Иначе факт, че по-добър от естественият имумитет няма.Въпрос на гледна точка е дали да рискуваш 3% починали и около 9% с тежко протична на заболяване за да постигнеш 99.9982% имунитет, или да рискуваш 0.0015% шанс от сериозен страничен ефект (зачервяването не го броя) и да постигнеш 94% защита (99% срещу смърт).
94
1
 
15
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Еврейски измислици
93
1
 
19
 
! Отговори
dmx преди 2 години
Естествено, че имунитетът на биг фарма е по-добър от този на самата природа. Милиарди долари са дадени на безброй екипи да доказват това с всички възможни средства и на медии да популаризират тезата. Междудругото в съседна статия, учени ще ви преподадат и за ползите от бездимното пушене...
92
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на някой да му е хрумнало, че ако съм го изкарал безсимптомно, то е защо организма ми има добър механизъм да се справи сам с тоя ковид? Кой нормален човек се учи да кара колело с помощни колела, ако вече кара бмх? За чий ми е да си слагам ваксина срещу болест, която тялото ми преборва без дори и да разбира, че съм хванал?
91
2
 
17
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Вземете си ваксинките и си ги боцнете на шапката :)