Фишинг мейли и от името на Кристалина Георгиева

Измамници изпращат хиляди писма с подписа на шефката на МВФ
10
Фишинг мейли и от името на Кристалина Георгиева
Снимка: Pixabay

"Финансиране от Международния валутен фонд" - ако получите такова предложение от името на Кристалина Георгиева, трябва да знаете, че става дума за измама.

Получавате писмо от Международния валутен фонд:

"Казвам се г-жа Кристалина Георгиева. Вие изоставихте един милион и петстотин хиляди щатски долара в ОБЕДИНЕНА БАНКА ЗА АФРИКА. Свържете се с банката сега и получете вашия фонд без забавяне", гласи фалшивото писмо от името на Международния валутен фонд.

Във фишинг мейлите почти винаги имаме и така наречения подпис. В случая отново виждаме, госпожа Кристалина Георгиева сякаш се е подписала на този имейл", казва експертът по киберсигурност Любомир Тулев пред bTV.

Подобни фишинг атаки достигат до хиляди имейл адреси, като се разчита на наивността на хората, които ще последват стъпките, описани в тях.

"Най-често се познават фишинг имейлите по това, че съдържат спешност и изискват някакви действия своевременни от страна на получателя", обяснява експертът по киберсигурност Кирил Григоров.

От ИТ сектора са категорични, че фокусът за справянето с киберпрестъпленията е свързан и с превенцията.

Това не е първият опит името на Кристалина Георгиева да бъде използвано от измамници в мрежата. Експерти по киберсигурност напомнят, че в контекста на COVID пандемията фишинг атаките са се увеличили.

Хакерите стигат до потребителите и чрез есемес, а освен това се възползват и от данните предоставените данни в социалните мрежи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък получих от Джанет Йелън. Вика имам едни 2 500 000 $ за теб, пиши!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И топ useless репортаж за фишинги отива при Любомир Тулев и bTV. Аман вече бе. То ако не е крет ена Ясен ще е кре тена Тулев.
1
1
 
4
 
! Отговори
. преди 2 години
Това не са хакери. Това са рибари!